časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Novinky firmy EGLO

|


Novinky firmy EGLO

Tak jako každý rok na podzim, přichází i nyní firma EGLO na český trh s novinkami v nabídce svítidel.

IO

Na titulní stránce minulého čísla časopisu Světlo se čtenáři mohli seznámit s jednou z novinek, kterou je právě řada IO.

Jak již napovídají jemné křivky oválného svítidla ve tvaru číše a jeho barevné provedení, nesnaží se tato řada v interiéru dominovat, nýbrž jej barevně doplnit, a navodit tak příjemnou atmosféru domova.

Barevná úprava skleněných stínidel je rozvržena do dvou částí. Přes širokou škálu odstínů přechází barva od jemných tónů žluté do temně červeno-oranžové. Přechod mezi částí barevnou a čistě bílou je zvýrazněn nepravidelnou černou linkou. Tato barevná varianta však není jediná. Řada IO se může pochlubit i kombinací modro-bílou, kde elegantní tvar svítidla opět zdůrazňuje již zmíněná černá linka, opticky oddělující obě barevné části.

Tato řada nabízí tři typy závěsných lustrů. Lze zvolit jednožárovkový, třížárovkový a pětižárovkový lustr se závěsem délky 1 100 mm. Spojení kovu barvy matového niklu a jednoduchých skleněných stínidel zaujme na první pohled. Stolní svítidlo na kovové nožce, taktéž i stojanové a nástěnné svítidlo, je vybaveno tahovým vypínačem. Nástěnné svítidlo s kovovým úchytem je mimořádně vhodné např. k osvětlení chodby.

Obr. 1.

Obr. 1. Typová řada Togo

Svítidla série IO lze nejen s výhodou využít jako dekorativní doplněk tradičně vybavených interiérů, ale mohou příjemně oživit i velmi moderní a stroze zařízené interiéry.

TOGO

Málokdy se na českém trhu lze setkat s použitím dominující černé barvy v nabídce osvětlení. Při pohledu na okolí je jistě možné narazit na nerůznější výrobky právě v této barvě, které ve vhodné kombinaci mohou podtrhnout celkový elegantní vzhled interiéru. Proto se firma EGLO rozhodla v tomto duchu vytvořit jednu ze svých nejnovější kolekcí, řadu svítidel Togo.

Svítidla tvoří jednoduché válce z čirého skla, na které je speciální technikou ručně nanášena černo-bílá barva. Takto je dosaženo dojmu stékajících černých pramínků pozvolna přecházejících do čistě bílého tónu. Celá kolekce opět obsahuje výběr ze tří závěsných válcových druhů lustrů o průměru válce 120 mm, nástěnných svítidel o průměru 85 mm, dvojitého stojanového svítidla výšky 1 590 mm se dvěma válcovými stínidly o průměru 230 mm a rozdílnou výškou kovových noh v barvě matného niklu. Průměr stínidla stolního svítidla o výšce 420 mm je 110 mm. Stolní svítidlo na kovové nožce, taktéž i stojanové a nástěnné svítidlo, je vybaveno vypínačem.

Obr. 2.

Obr. 2. Typová řada Grafos

Vhodnou kombinací svítidel řady TOGO v barevně zařízeném interiéru lze dosáhnout reprezentativního vzhledu místností vybavených těmito svítidly.

GRAFOS

Jak je již patrné z předchozích kolekcí, letošní novinky firmy EGLO jdou směrem jemné elegance v moderních liniích. Jedním z typických představitelů této cesty je i řada svítidel Grafos. Pocit celkové lehkosti umocňuje vzhled stínidel z matovaného bílého skla ve tvaru trychtýřů o průměru 120 mm, zdobených černými nepravidelnými linkami, které jsou prolínány rudými body. Stejně jako u řady Togo, je i tato malba tvořena speciální ruční technikou, a proto je každé sklo originálním dílem. Kovové části svítidel jsou opět v barvě matného niklu. V nabídce stolních, stojanových a nástěnných svítidel nechybějí ani závěsné lustry, tentokrát ve třech typech.

SMARTY

Použití drobných předmětů, např. váz s barevným jemným pískem, různých typů kamenů, větviček atd., jako oživujících dekorativních doplňků interiéru patří k dnešnímu trendu bydlení. Tímto trendem se inspiruje i další z novinek firmy EGLO, řada Smarty. Ve vzhledu stínidel z jednoduchých matovaných skel zdobených barevnými skleněnými kamínky se střetává ostře řezaný svět střídmosti s hravějším světem barev.

Obr. 3.

Obr. 3. Typová řada Smarty

Matovaná skla obdélníkového tvaru, která jsou umístěna na kovové základně proti sobě, jsou nepravidelně poseta barevnými skleněnými kamínky v bílé, červené a oranžové barvě. Jako světelný zdroj, umístěný mezi skly, je použita halogenová žárovka 40 W/G9. Tato řada obsahuje stolní svítidlo o výšce 495 mm, stojanové svítidlo výšky 1 480 mm, nástěnné svítidlo a výběr ze tří typů lustrů (třížárovkových, pětižárovkových, sedmižárovkových).

Kdo hledá vhodný doplněk pro osvěžení a odlehčení bytu, s touto řadou jistě bude plně spokojen.

BELMONTE

Pro náročnější zákazníky, kteří se sice rádi ohlížejí do minulosti, ale přesto hledají moderní vzhled, je určena řada Belmonte. Design spirálovitých závěsných sklíček stínidel z čirého skla připomíná styl minulých let. Skleněné spirálky, které jsou dodávány v červeno-bílé variaci, umožňují měnit vzhled svítidel jejich kombinací. Spirálky jsou zavěšeny na kovovém stínidle v barvě nikl mat. Jsou tak osvětleny shora. Světelným zdrojem je halogenová žárovka 50 W/GU10.

Obr. 4.

Obr. 4. Typová řada Belmonte

V této řadě jsou nabízeny tři druhy závěsných lustrů s délkou závěsu 1 100 mm, stolní svítidlo, stojanové svítidlo výšky 1 485 mm a nástěnné svítidlo s vypínačem. Všechny kovové doplňky jsou opět v barevném provedení nikl mat.

Závěr

Tímto jsme představili pouze nepatrnou část z širokého sortimentu firmy EGLO. Ucelená nabídka je obsažena v katalogu na rok 2006 až 2007, který bude během září připraven k nahlédnutí u smluvních partnerů firmy EGLO (Bauhaus, Baumax, Hornbach, KIKA, OBI) i ve vzorkové prodejně EGLO v Praze – Horních Počernicích, kde si v příjemném prostředí budete moci prohlédnout ukázkové prezentace nabízených svítidel a své představy následně se školeným personálem konzultovat. Věříme, že naleznete nejen inspiraci, ale i to, co hledáte.

EGLO Česko-moravská svítidla, spol. s r. o.
Náchodská 2479/63
Praha 9 – Horní Počernice
tel.: 281 924 163 – recepce
fax: 281 925 203
e-mail: eglo@eglo.cz
http://www.eglo.com