časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Novinky firmy Brilux

|

číslo 3/2005

Novinky firmy Brilux

Ing. Miroslav Černý,
BRILUX.CZ s. r. o.

V několika posledních týdnech byla výrazně rozšířena nabídka produktů značky BRILUX. V tomto článku čtenáře seznámíme s některými z nových výrobků.

Nová interiérová svítidla TECH (obr. 1) jsou určena k montáži na stěnu nebo strop. Jsou charakteristická zejména svým moderním, technickým designem. V nabídce Brilux je již šest modelů svítidel TECH, které jsou označeny číslicemi 11, 13, 14, 22, 23 a 24 a jsou určeny pro halogenové žárovky s paticí GU-10 o maximálním příkonu 50 W.

Obr. 1. Obr. 2. Obr. 4.

Obr. 1. Bodové svítidlo TECH 11
Obr. 2. Bodové svítidlo TECH 14
Obr. 4. Venkovní svítidlo CROSO 25 pro halogenovou žárovku s paticí GU-10

Základním prvkem konstrukce všech modelů svítidla TECH (obr. 2) je modul v podobě hlavice svítidla s reflektorem, jenž současně se žárovkou tvoří jediný „reflektorek„. Modul také dovoluje směrovat každé dílčí svítidlo ve dvou směrech, svislém i vodorovném. To umožňuje zaměřit svazek světla v podstatě libovolným směrem. Vybranou polohu hlavice je možné zablokovat aretačními šrouby, přičemž je lze ručně dotáhnout. Napájecí přívod, vedený od svítidla do podstavce, na kterém je hlavice umístěna, je chráněn ohebnou trubkou z korozivzdorné oceli.

Jednotlivé prvky svítidel jsou vyrobeny z hliníku a oceli. Materiály jsou ponechány v jejich přirozené, „kovové” barvě a jejich povrch chrání průsvitný lak.

Obr. 3.

Obr. 3. Bodové svítidlo TECH 24

Zmíněná svítidla mohou dobře fungovat jako bodové osvětlení objektů v místnostech, ale také jako hlavní osvětlení prostoru. Ve všech uvedených případech lze s nimi dosáhnout dekoračního osvětlení a rovněž tak i hlavního osvětlení (obr. 3).

Další nová skupina – CROSO (obr. 5) – rozšiřuje nabídku zahradních svítidel vyrobených z korozivzdorné oceli. Tento materiál je i přes vysokou cenu vzhledem ke svým užitným i estetickým vlastnostem často vyhledáván architekty i projektanty osvětlení. Proto jsou také nástěnná zahradní svítidla s korpusy z korozivzdorné oceli často využívána jako svítidla pro všeobecného použití k osvětlování interiérů.

Obr. 5.

Obr. 5. Venkovní svítidlo CROSO 110

Svítidla CROSO (obr. 5) jsou osazována halogenovou žárovkou s paticí GU-10 o maximálním příkonu 50 W, která je současně s objímkou umístěna uvnitř svislé tenkostěnné ocelové trubice, poblíž jejího horního konce. Tato trubice je korpusem svítidla. Je zakončena svinutým prstencem průhledného krytu z tvrzeného skla, jenž tvoří nepropustnou komoru chránící světelný zdroj. Po odšroubování prstence je možné snadno vyměnit žárovku. Nad horním koncem trubice se světelným zdrojem je připevněn reflektor, který je svým tvarem podobný kuželu. V jeho středu, pod vrcholem kuželu, je dodatečně instalován prvek odrážející světlo. Ten je rovněž kuželovitého tvaru, ale je směrován opačně než kužel hlavního reflektoru. Zmíněný prvek odrážející světlo je vyroben z leštěného ocelového plechu. Světelný tok žárovky je směrován nahoru na reflektor. Světlo odrážené od kuželového povrchu je v širokém úhlu rozptylu rozloženo do dvou rovin: vodorovné a svisle směrované dolů. Ve výsledku je prostor okolo svítidla osvětlení velmi rovnoměrně a světlo vytváří poutavý, v noci viditelný efekt. Vzhledem k velkému jasu výstupního otvoru je nutné svítidlo instalovat tak, aby byl kužel reflektoru níž než oči pozorovatele.

CROSO 25 (obr. 4) je nástěnné svítidlo, které je vhodné k osvětlení vstupů, vjezdů a také ke zvýraznění vybraných míst v zahradě. Dále ho lze využít k dekoračnímu osvětlení budov. K osvětlení alejí a teras se využívá jeho stojanová verze, CROSO 45, nebo verze s větší výškou, CROSO 110 (obr. 5). Na úrovni paty svítidla je osvětlení velké intenzity, je však rovnoměrně rozloženo; to je jednou z výhod nepřímého osvětlení odraženým světlem. Svítidla jsou se stupněm krytí IP44 a patří do I. třídy ochrany proti úrazu elektrickým proudem.

Obr. 6.

Obr. 3. Bodové svítidlo TECH 24

Nová řada svítidel TEO je pokračováním nabídky svítidel typu „downlight„ určených pro běžné žárovky s objímkou E27 o maximálním příkonu 60 W.

Ve svítidlech, jejichž označení končí písmenem L, je možné používat nejen běžnou žárovkou, ale také kompaktní zářivky SEB z nabídky Brilux (obr. 6). V modelech s názvem končícím písmenem S mohou být používány kompaktní zářivky SEB MINI. Zmíněná svítidla jsou vybavena prvky I. třídy ochrany proti nebezpečnému dotykovému napětí a jejich stupeň krytí je IP20. Těleso svítidla je zhotoveno z ocelového plechu a funguje jako nosný prvek reflektoru i světelného zdroje.

Reflektor hranatého tvaru s centrálně umístěnou keramickou objímkou E27 je vyroben z hliníku. Svítidlo se celé zabudovává do stropu. Konstrukce se opírá o vnější límec, jedinou viditelnou část, jež vystupuje ze stropu.

Verze řady TEO, které jsou určeny pro jeden světelný zdroj, nesou označení TEO 10L a TEO 10S. Modely se liší velikostí, TEO 10S má reflektor o šířce 115 mm, zatímco u TEO 10L je to 145 mm. I ostatní rozměry svítidla TEO 10L jsou větší.

V modelech pro dva a tři světelné zdroje jsou všechny zdroje umístěny za sebou (svítidla mají tvar obdélníku).

Verze se čtyřmi světelnými zdroji (obr. 8, 9) je nabízena ve dvou tvarech: obdélníkovém, kde jsou zdroje umístěny v jedné přímce (TEO 40S a TEO 40L), a čtvercovém (TEO 44S a TEO 44L). Svítidla obdélníkového tvaru mohou být instalována za sebou a tvořit tak světelné pásy. Zmíněné řešení je vhodné do dlouhých chodeb nebo úzkých místností.

Obr. 7. Obr. 8. Obr. 9.

Obr. 7. Technické vestavné svítidlo TEO 20L
Obr. 8. Technické vestavné svítidlo TEO 40S
Obr. 9. Technické vestavné svítidlo TEO 44S

Svítidla TEO je také možné využít ve světelných řadách pro osvětlení pěších zón, regálů v obchodech nebo jiných místech, kde je vyžadováno osvětlení vysoké intenzity.

Svítidla řady TEO mohou být využita k osvětlování interiérů malé i velké plochy. Mohou sloužit jako pomocné nebo přídavné osvětlení, ale také jako svítidla poskytující hlavní osvětlení místnosti. Možnost osadit je kompaktními zářivkami navíc dovoluje dosáhnout úspor energie.

Tři nové řady zmíněné v tomto příspěvku ani zdaleka nejsou kompletním výčtem nejnovějších položek v nabídce společnosti, které se objevily po uzávěrce předchozího čísla časopisu Světlo. Pro získání ucelených informací zájemcům doporučujeme navštívit internetové stránky www.brilux.cz, popř. si u prodejce osvětlovací techniky vyžádat druhé číslo firemního čtvrtletníku Osvětlení Info. V elektronické podobě jej lze nalézt na zmíněných internetových stránkách.

Zájemce o pravidelné zasílání informací nejen o novinkách společnosti BRILUX srdečně zveme k registraci odběru nového elektronického týdeníku InfoLine na internetových stránkách www.brilux.cz, kde je pravidelně k dispozici od 19. týdne.

BRILUX.CZ s. r. o.
areál průmyslového parku CTP
Brněnská 884
664 42 Modřice
tel.: 543 251 710–1, 547 211 121
fax: 543 251 712
e-mail: info@brilux.cz
http://www.brilux.cz