časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Novinky Elegant – zásuvky pro centrální vysavače a bezdrátový systém RF Home

|

Obzor, VD Zlín, výrobce domovního elektroinstalačního materiálu značky Elegant, uvádí na trh letní novinky ze svého sortimentu. Jde o zásuvky pro centrální vysavače a bezdrátový systém RF Home k dálkovému ovládání domácnosti.
 

Zásuvky pro centrální vysavače

Dlouho očekávaným a chybějícím prvkem v sortimentu domovních spínačů Elegant jsou zásuvky pro centrální vysavače, které v poslední době zažívají opravdu boom v České republice i na Slovensku. Výrobková řada Elegant v současnosti zahrnuje jejich dvaadvacet barevných kombinací, včetně oblíbené metalické zásuvky. Další barevné kombinace budou brzy připraveny k prodeji.
 
Vysavačové zásuvky Elegant se svým charakteristickým designem začleňují do celého sortimentu domovní elektroinstalace této řady. Ve spojení s dalšími funkčními prvky v podobě dvoj- nebo trojzásuvky, tj. elektrická zásuvka + vysavačová zásuvka + anténní vstup, tvoří kompaktní celek a jsou nedílnou atraktivní součástí interiéru. Originálně řešené spojovaní rámečků domovních spínačů umožňuje tvořit „nekončeně“ dlouhou XXX-zásuvku.
 
Díky kompatibilitě vysavačových zásuvek Elegant s vnitřním dílem zásuvky centrálního vysavače (díl umístěný pod omítkou vždy dodáván poskytovatelem centrálního vysavačového systému) je lze spojovat se zásuvkami centrálních vysavačů jiných výrobců, jako např. Beam – Elektrolux, Smart – Central Vakuum System, Husky atd.
 

Elegant RF Home – domácnost „na jedno kliknutí“

Pro pohodlný život „na jedeno kliknutí“ připravil výrobce systém pro bezdrátové ovládání domácnosti. Se systémem Elegant RF Home je vše, co na něj navazuje, v dosahu dálkového ovladače. Na dálku i zblízka lze ovládat např. domovní osvětlení, zapínat a vypínat větráky a ventilátory ve velkých místnostech, otevírat a zavírat garážová vrata, vstupní závory apod. Techniku Elegant RF Home je možné použít všude tam, kde je pracné a složité zabudovávat elektrické vodiče pod omítku, tam, kde není žádoucí, aby venkovní lišty narušovaly vzhled interiéru, nebo v případech, kdy by bylo použití klasického rozvodu nebezpečné. Dosah kódovaného signálu (pracovní frekvence 868,3 MHz) v budově je 25 m.
 

Přístrojová sada Elegant RF Home obsahuje tyto jednotky:

 
Ovládací – vysílač
Spíná a reguluje jeden přijímač (aktor) nebo po nastavení stejného kódu modulu více přijímačů (aktorů) současně. Umístění na stěnu je libovolné (připevnit lze dvěma šrouby nebo nalepením). Napájení zajišťuje 3V (CR 2450) baterie. Možnost dodat i jako kapesní dálkový ovladač – tzv. klíčenku.
 
Spínací – přijímač
Dvoukanálový spínač (aktor) může být ovládán až 32 vysílači, které spínají žárovky, stropní a zabudované osvětlení, ventilátory, odsávání, žaluzie, garážová vrata, brány atd.
 
Pro napájení je nutné zajistit přívod 230 V/50 Hz. Spínavý výkon 2× 8 A pro odporovou zátěž a 300 W pro spínání indukční zátěže.
 
Podrobnosti k novinkám a informace o celé šíři sortimentu domovní elektroinstalace Elegant z nabídky tradičního českého výrobce, společnosti Obzor, VD Zlín, lze získat na internetových stránkách společnosti www.obzor.cz
 
Obr. 1. Vysavačová zásuvka – zlatý rámeček, bílý střed
Obr. 2. Dvoukanálový vysílač