časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Novinky a trendy ve stavebnictví a řešení interiéru jako na dlani

|

V tradičním jarním termínu, od 12. do 16. dubna, se na brněnském výstavišti uskuteční největší přehlídka všech oborů stavebnictví, technického zařízení budov, interiéru a bydlení Stavební veletrhy Brno spolu s veletrhem interiéru a bydlení Mobitex.
 

Green Building má zelenou nejen na veletrhu

 
Zvýrazněnými tématy letošního ročníku Stavebních veletrhů Brno jsou celosvětově atraktivní témata energeticky úsporného stavění, úspor energií, alternativních zdrojů energií a vytápění. Všechna témata budou rozvíjena pod společným souhrnným názvem Green Building. Takzvané zelené stavebnictví má za cíl nejen návrat k přírodním materiálům, ale především využití principů trvale udržitelného rozvoje v běžném životě. Úkolem je zvýšit životní úroveň bez rostoucí spotřeby energií, pitné vody a dalších přírodních zdrojů. Mezi základní vlastnosti takovýchto budov patří nejen dobré tepelněizolační vlastnosti, rychlá výstavba a slučitelnost s okolním prostředím, ale především další ekologická rozložitelnost použitých materiálů po skončení životního cyklu stavby. Energeticky úsporná řešení budou prezentována jak ve stáncích jednotlivých vystavovatelů, tak i v odborném doprovodném programu, který je již tradičně připravován s odbornými asociacemi a partnery veletrhu.
 

Klíčové otázky a odpovědi – to jsou Stavební veletrhy Brno

 
Jaký vliv bude mít nová energetická směrnice – směrnice o energetické náročnosti budov, na vydávání stavebních povolení? Co všechno bude zapotřebí změnit v aktuální legislativě? Je splnitelné, aby v roce 2015 byl základem pro rodinné domy pasivní standard 20 kW·h/m2 za rok? Jak se týkají tyto standardy bytových domů? Budou platné pouze pro novostavby, nebo i pro již stojící budovy? Jaké jsou k dispozici nové materiály a technologické postupy, které k dosažení těchto limitních hodnot mohou pomoci?
 
Kde získat odpovědi na tyto otázky – zaručeně správné, zaručeně nezávislé? Lze je dostat na Stavebních veletrzích Brno, které jsou i v roce 2011 jediným místem pro vznik uceleného, skutečně komplexního pohledu všech zainteresovaných subjektů.
 

Nezávislá poradenská centra

 
I v letošním roce pokračuje pořádání nezávislých odborných poradenských center. Jedním z nich bude i poradenské středisko Centra pasivního domu, kde všichni návštěvníci po celou dobu konání veletrhu mají jedinečnou možnost získat zaručeně odborné odpovědi na své otázky, které se mohou týkat všech oborů tzv. Green Buildingu.
 

Stavební stroje na brněnském výstavišti

 
Letošní ročník Stavebních veletrhů Brno upevní své prvenství mezi stavebními veletrhy nejenom v rámci České republiky, ale i v celé střední a východní Evropě. Na dubnových veletrzích se opět uskuteční největší přehlídka oboru stavebních strojů, které byly v uplynulých dvou letech prezentovány na veletrzích v Paříži a Mnichově. Stavební stroje si bude možné prohlédnout na volných plochách P a Z. Letošní novinkou bude prezentace stavebních strojů hned za hlavní vstupní branou do areálu brněnského výstaviště, tedy netradičně na volných plochách v okolí pavilonu A.
 

Kompletní přehlídka nejen oborů stavebnictví

 
Souběžně se Stavebními veletrhy Brno a Mezinárodním veletrhem interiéru a bydlení MOBITEX se v tradičním jarním termínu – od 12. do 16. dubna 2011, uskuteční také specializovaný Mezinárodní veletrh investic, podnikání a rozvoje v regionech URBIS INVEST a Mezinárodní veletrh komunálních technologií a služeb URBIS TECHNOLOGIE. Je tak doplněna již tradiční nabídka stavebních oborů, technického zařízení budov a interiéru o prezentaci investičních příležitostí, podpory podnikání a komunálních technologií a služeb.
 

Více informací naleznete na www.stavebniveletrhybrno.cz.