časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Novinky 2006 iGuzzini

|


Novinky 2006 iGuzzini

Ing. Petr Žák, Ph.D., ETNA s. r. o.

Letos firma iGuzzini představila na veletrhu Light & Building ve Frankfurtu nad Mohanem celkem pět nových řad svítidel a několik nových variant svítidel, které rozšiřují již existující řady. Co se týče vnitřního osvětlení, předvedla nová svítidla Radial a i24, primárně určená pro nepřímé osvětlení. Svítidla i24 již byla představena v roce 2004, ale po jejich prezentaci bylo rozhodnuto o typovém rozšíření řady. Její vývoj byl ukončen až počátkem letošního roku.

Obr. 1.

RADIAL
Design: Foster & Partners

Svítidla Radial doplňují úspěšnou řadu svítidel Greenwich a navazují na ni. Ta byla původně navržena pro projekt dopravního uzlu North Greenwich Transport Interchange v Londýně. Svítidla Radial jsou stejně jako Greenwich výsledkem spolupráce mezi firmou iGuzzini a ateliérem Foster & Partners. Jsou určena pro nepřímé a přímo-nepřímé difuzní osvětlení vnitřních prostorů a nabízejí mnoho možností využití. Jak je u svítidel firmy iGuzzini obvyklé, byl vedle světelnětechnických parametrů kladen důraz také na zpracování detailů, celkový vzhled i na povrchovou úpravu svítidel. Tělo svítidla je vyrobeno z hliníku technologií lití pod tlakem. Subtilní vzhled svítidla válcového tvaru je dán jeho malou výškou – pouhých 100 mm. Svítidla jsou k dispozici ve dvou základních variantách: nástěnné a závěsné.

Nástěnná svítidla Radial lze osadit halogenidovými výbojkami 150 a 250 W, kompaktními zářivkami 57 W nebo halogenovými žárovkami 300 W. Svítidla pro halogenidové výbojky mohou být vybavena elektromagnetickým nebo elektronickým předřadníkem a dodávají se též ve verzi s pomocnou halogenovou žárovkou pro snadnější start a znovuzápal.

Obr. 2.

Obr. 1. Nástěnné svítidlo Radial
Obr. 2. Závěsné provedení svítidla Radial
Obr. 3. Použití svítidel i24 v budově il Sole 24 Ore

Uvedený typ je v provedení s nepřímým nebo s přímo-nepřímým vyzařováním. Přímá složka má v tomto případě spíše dekorační účinek. Základem nepřímého asymetrického optického systému nástěnných svítidel je reflektor z velmi čistého hliníkového plechu. Účinnost svítidel pro halogenidové výbojky a halogenové žárovky je 70 %. Svítidla pro kompaktní zářivky mají, vzhledem k větším rozměrům světelného zdroje, účinnost 40 %. V horní části jsou opatřena skleněným krytem, který chrání optický systém před vnikáním prachu. Na stěnu se upevňují přes boční díl a nástěnný úchyt. Předřadníky svítidel pro výbojové zdroje jsou umístěny v tomto bočním dílu. Svítidla se kromě nástěnného provedení vyrábějí i v závěsném provedení ve variantě pro přímé nebo nepřímé osvětlení pro halogenidové výbojky 150 W nebo halogenové žárovky 300 W.

Z pohledu jejich využití je zajímavou variantou nástěnné svítidlo pro kompaktní zářivky 57 W. Je-li v komunikačních prostorách, jako jsou chodby, haly, schodiště apod., požadováno nepřímé osvětlení, zpravidla vyvstává problém, který typ světelného zdroje použít. Halogenové žárovky mají malý měrný výkon a krátkou dobu života. U halogenidových výbojek je problém s častým zapínám a vypínáním a dlouhou dobou náběhu světelného zdroje. Zářivková svítidla s dostatečným výkonem jsou zpravidla dosti rozměrná. Proto je Radial v nástěnné verzi pro kompaktní zářivky vhodným řešením tohoto typu situací.

Obr. 3.

Technické údaje:
krytí svítidla IP40
značka F
třída ochrany I

i24
Design: Renzo Piano Building workshop

Druhou představenou řadou jsou svítidla i24, navržená pro sídlo italského finančního deníku il Sole 24 Ore v Miláně. Autorem návrhu je známý italský architekt Renzo Piano. Účinné využití denního a umělého osvětlení a jejich integrace s použitými materiály a architekturou objektu byly základním prvkem koncepce projektu. V redakci Sole 24 Ore je nepřetržitý provoz, a z toho důvodu bylo v rámci osvětlení pracovišť důležité nejen zajištění požadovaných normativních parametrů, ale také vhodný rozsah světelnětechnických parametrů, které lépe vystihují kvalitu světelného prostředí, jako je stínivost, modelace a prostorové rozložení jasů. Snahou při návrhu umělého osvětlení bylo napodobit charakter denního osvětlení.

Autor návrhu osvětlení, Piero Castiglioni, ve spolupráci s firmou iGuzzini navrhl novou řadu svítidel přímo pro tento projekt. Hlavním řešeným prostorem, který zaujímá největší část budovy, byly kancelářské plochy. Koncept osvětlení byl založen na vytvoření celkového osvětlení přímými svítidly typu downlight pro kompaktní zářivky 13 W. Přímé osvětlení účinně zajišťuje požadovanou hladinu osvětlení na pracovištích. Pro doplnění nepřímé složky osvětlení byla použita nová řada zářivkových nepřímých svítidel i24, která svým tvarem a umístěním korespondují se stylem celé budovy. Svítidla jsou nainstalována na obvodových stěnách objektu a zajišťují nepřímou složku osvětlení, která zjemňuje a změkčuje osvětlení přímých svítidel. Jsou umístěna tak, aby vytvářené osvětlení dopadalo do pracovních prostorů z boku, od oken. Tím je napodoben dopad denního světla do prostoru v průběhu dne.

Obr. 4.

Obr. 4. Nástěnné svítidlo i24

Původní řada svítidel navržená pro sídlo společnosti il Sole 24 Ore byla rozšířena na tyto typy:

  • nepřímá nástěnná svítidla,
  • nepřímá závěsná svítidla,
  • nepřímá svítidla na přípojnici (lištu),
  • přímá nástěnná či stropní svítidla,
  • přímá svítidla pro přípojnici (do lišty).

Svítidla i24 tvoří hliníkový profil, který je z boků zakončen čely z polykarbonátu. Optický systém s hliníkovým reflektorem je navržen pro zářivky o průměru 16 mm (T5). Asymetrický tvar křivky svítivosti s maximální svítivostí v úhlu 50° od vertikální osy umožňuje plynulé a rovnoměrné osvětlení stěn nebo stropů. Účinnost svítidel je 79 %. Elektronický předřadník je umístěn za optickým systémem. Snadné elektrické připojení svítidla je podle typu zajištěno konektorem nebo adaptérem do lišty.

Obr. 5.

Obr. 5. Nepřímé svítidlo i24 na lištu

U nepřímých nástěnných, závěsných nebo lištových svítidel je součástí dodávky svítidla ochranný kryt, který zvyšuje stupeň krytí svítidla na IP40 a chrání optický systém před vnikáním prachu. Nepřímá svítidla v závěsném provedení lze osadit zářivkami 54 a 80 W, nepřímá nástěnná svítidla a svítidla na lištu zářivkami 24, 39 a 54 W. U nepřímých svítidel na lištu lze kombinovat nepřímé osvětlení zářivkovými svítidly a přímé osvětlení směrovými svítidly do lišty.

Přímá svítidla se standardně dodávají bez krycího skla; to lze objednat samostatně jako příslušenství. Pro omezení možného oslnění se k přímým svítidlům jako příslušenství dodávají clonicí mřížky s úhlem clonění 30° v podélném směru. Kryt i clona se na svítidla osazují bez použití nástrojů. Kloub s aretačním mechanismem umožňuje naklápění svítidel ve vertikální ose v rozsahu –10 až +90° a jejich zajištění v požadované poloze. Svítidla pro přímé osvětlení lze osadit lineárními zářivkami 24, 39 a 54 W. Svítidla v nástěnném či stropním provedení jsou též ve verzi se stmívatelným elektronickým předřadníkem (DALI).

Technické údaje:
krytí IP 20 (s krytem IP40)
značka F
třída ochrany I

ETNA, s. r. o.
Mečislavova 2/307
140 00 Praha 4
tel.: 257 320 595, 257 320 597
fax: 257 310 604, 241 742 759
e-mail: etna@etna.cz
http://www.etna.cz