časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Novinka firmy Thorn – osvětlovací systém Micropak

|

číslo 3/2002

Novinka firmy Thorn – osvětlovací systém Micropak

Ing. Tomáš Sousedík, Thorn Lighting CS, spol. s r. o.

Firma Thorn využila výhody, které nabízí nová řada lineárních zářivek T5 (průměr 16 mm) a vyvinula osvětlovací systém Micropak, který čtenářům v tomto článku představíme.

Obr. 1. Obr. 2. Obr. 3.

Nová řada subtilních zářivkových svítidel se vyznačuje především nápaditým designem a širokým záběrem použití. Hlavní využití systém Micropak nachází při osvětlování kanceláří, obchodů, bank a v mnoha dalších aplikacích. Malé rozměry Micropaku a pestrá škála příslušenství nabízí nové příležitosti pro světelnětechnické návrhy beroucí ohled na požadavky architektů a investorů.

Základní svítidlo Micropak je dostupné buď pro samostatnou montáž, nebo jako svítidlo pro umístění do třífázové napájecí lišty. Svítidla jsou osazena jednou nebo dvěma zářivkami T5 a elektronickým předřadníkem. V nabídce jsou jedno- nebo dvouzdrojová svítidla se zářivkami o příkonu 14, 21, 28 nebo 35 W. Elektronický předřadník byl speciálně upraven pro tento typ svítidla, aby se dosáhlo co nejmenších rozměrů jednotlivých komponent. Systém se vyznačuje velmi jednoduchou instalací. To se týká především lištového systému. Větší část montáže je beznástrojová.

Obr. 4.

Nezanedbatelný je přínos pro ochranu životního prostředí. Vedle úspory energie při provozování osvětlovací soustavy (vysoký měrný výkon použitých světelných zdrojů, nízké ztráty díky použití elektronických předřadníků) se projeví rovněž malé rozměry svítidel. Svítidla systému Micropak jsou oproti svítidlům se zářivkami o průměru 26 mm přibližně o 40 % menší. Na výrobu Micropaku se spotřebuje méně materiálu a energie, snižují se náklady na recyklaci.

Základní prvek
Základním prvkem systému (obr. 1) je zářivkové svítidlo s nastavitelnou polohou zdroje. Svítidlo je v provedení pro přisazenou montáž nebo pro upevnění do přípojnicového systému. Těleso tvoří ocelový bíle lakovaný plech, čela svítidel jsou vyrobena z UV stabilního polykarbonátu. Základní prvek je kombinován s nejrůznějším příslušenstvím (difuzory, mřížky, reflektory atd.), o kterém se zmíníme dále. Pohyblivé objímky s aretací v pěti různých polohách lze využít pro nastavování polohy zdroje. Změnou polohy zářivek se změní křivky svítivosti, proto bylo nutné změřit vyzařovací charakteristiky pro jednotlivé polohy a typy příslušenství. Naměřené hodnoty jsou podkladem pro databázi programu pro výpočet osvětlení. Napájení je u přisazené verze přivedeno na třípólovou svorkovnici s možností smyčkování. Micropak je možné objednat v nouzovém provedení.

Microsystém
Systém tvoří třífázová přípojnicová lišta, která zajišťuje mechanické a elektrické připojení svítidel. Základem lišty je hliníkový profil odvozený od systému Super Track.

Obr. 5.

Rozvod uvnitř lišty je třífázový. Ochranný vodič je přiveden na hliníkový profil. Hlavní předností systému je možnost umístit svítidla v libovolném místě napájecí lišty. Svítidla (obr. 2) lze snadno přesunout a tím vytvořit „novou“ osvětlovací soustavu. Způsob upevnění je patrný z následujících obrázků. V tělese svítidla jsou dva otočné prvky. První zajišťuje mechanické upevnění svítidla do lišty (obr. 3), druhým se nastavuje fáze (obr. 4), ze které bude svítidlo napájeno.

Systém používá stejné typy příslušenství jako svítidla pro samostatnou montáž (mřížky, reflektory atd.). Lišta se upevňuje přímo na strop nebo na závěsy. Ty mohou být trubkové nebo lankové. Systém umožňuje vytvářet nejrůznější obrazce pomocí pevných nebo nastavitelných spojek lišt. Napájení se používá koncové nebo středové. Části lišt bez svítidel je možné zakrýt zaslepovacím krytem. Část komponent pro lištový systém je převzata ze systému Super Track.

Difuzory
Optický kryt vytváří obdobný efekt jako pískované sklo. Difuzor zajišťuje příjemné rozptýlené osvětlení. Použít opálový kryt se doporučuje pro všechny typy prostor, kde je zapotřebí „měkké“ osvětlení. Optické kryty jsou stejně jako další příslušenství k systému Micropak vyrobeny z UV stabilního polykarbonátu. V nabídce jsou kryty pro jedno- (obr. 5) i dvouzdrojové (obr. 6) svítidlo. Jako dekorace se používají barevné prvky systému C-motion.

Obr. 6. Obr. 7. Obr. 8.

Mřížky
Mřížková svítidla (obr. 7) jsou vhodná pro prostory, kde je třeba zajistit dostatečné clonění světelných zdrojů. Sem patří především pracoviště s obrazovkami, tedy místnosti, kde je nebezpečí oslnění odrazem světla od monitoru. Reflektor i mřížka jsou vyrobeny s polykarbonátu. Povrchem mřížky je napařený hliník. Část reflektoru je průsvitná, vzniká tak nepřímá složka osvětlení. Snižuje se kontrast jasu svítidel a stropu. Výsledkem je komfortní rovnoměrné osvětlení. Také mřížky jsou v provedení pro jednu nebo dvě zářivky.

Obr. 9.

Reflektory
Zajišťují velkou účinnost svítidla, požadované clonění světelných zdrojů a vhodné směrování světelného toku. Vybírat lze mezi symetrickým (obr. 8) a asymetrickým reflektorem v jedno- nebo dvouzdrojovém provedení. Nastavením polohy (objímek) zářivek je možné změnit vyzařovací charakteristiku svítidla. Pro dekorativní osvětlení lze použít svítidlo s mělkým reflektorem a barevnými vložkami systému C-Motion (obr. 9), který je patentem firmy Thorn. Vložky se vyrábějí v barvě červené, zelené a modré.

V budoucnosti se počítá s výrobou směrových svítidel s adaptérem umožňujícím montáž do přípojnicové lišty systému Micropak. Vznikne tak velmi variabilní osvětlovací systém vhodný pro velké množství aplikací. Věříme, že subtilní design, flexibilita systému a kvalita zpracování zaujmou nejen architekty a že se systém Micropak brzy pochlubí mnoha zdařilými realizacemi

Thorn Lighting CS, spol. s r. o.
Jaselská 6/275
160 00 Praha 6
tel.: 004202/2431 5252
fax: 004202/3332 6313
e-mail: thorn@thornlight.cz

Pellicova 33
602 00 Brno
tel.: 004205/4321 2660
fax: 004205/4321 2661
e-mail: thorn.brno@thornlight.cz

Výstavní 8
709 00 Ostrava
tel.: 0042069/6664 211
fax: 0042069/6664 376
e-mail: thorn.ostrava@thornlight.cz