časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Nové vzdělávací centrum v Liberci

|

Dne 14. prosince 2010 bylo slavnostně otevřeno vzdělávací centrum v prostorách Střední průmyslové školy strojní a elektrotechnické a Vyšší odborné školy v Liberci. Na tomto projektu, v České republice ojedinělém, se realizačně i finančně podílelo několik významných firem, jako např. ELKOVO Čepelík (svítidla), Schäfer a Sýkora (předřadné přístroje a systém DALI od firmy Tridonic), OSRAM (světelné zdroje), Hager (rozváděče, jističe, spínací prvky, parapetní žlab), Jablotron (zabezpečovací systém EZS), Hakel (ochrana proti přepětí), Avarisa (solární panel), KM Beta (střešní krytina) a daší. Škola tak získala symbolický dárek k Vánocům.
 
Na to, co od projektu očekávají, jsem se zeptala Petra Niesiga, zástupce firmy ELKOVO Čepelík: „V poslední době zjišťujeme, že je velice důležité předat poznatky studentům, ke kterým by se jinak odborné informace velmi obtížně dostaly. Začátkem minulého roku jsme začali spolupracovat při vzdělávací činnosti s firmou Hakel trade a ta již dvě podobná centra realizovala. Bezvadná spolupráce nás přivedla k myšlence dalšího, nyní již společného centra. Toto nové centrum umožňuje studentům i odborné veřejnosti získat znalosti z různých oborů. Například z oboru elektrické světlo jsou pro zájemce připraveny tři samostatná pracoviště, ve kterých se žáci seznamují se světelnými zdroji a učí se programovat soustavu DALI. Dále mají k dispozici pracoviště experimentální kanceláře, ve které provádějí měření při automatickém stmívání a programují dynamické osvětlení pomocí LED svítidla s možností změny teploty chromatičnosti. Firma Hakel trade seznamuje studenty na postaveném „domečku“ se svým systémem ochrany proti přepětí, koordinaci stupňů přepětí apod.“
 
Celé centrum by však postrádalo smysl bez aktivního přístupu vedení školy a nadšených pedagogů, kteří budou pracoviště využívat ke vzdělávání studentů. Ti spolu se zástupci sponzorujících firem byli po celou dobu trvání akce hostům k dispozici, aby odpovídali na jejich otázky týkající se vybavení a využití tohoto vzdělávacího centra. Většina přítomných na závěr přijala pozvání vedení školy prohlédnout si i ostatní učebny a laboratoře.
 
Redakce časopisu Světlo tomuto, pro kvalitní a názorné vzdělávání v oboru velmi přínosnému projektu přeje dlouhý a úspěšný život. Kdo ví, třeba se časem dočkáme vzniku podobných center i v dalších odborných školách v České republice.
Ing. Jana Kotková
 
Obr. 1. Demonstrace správného a špatného osvětlení učebny
Obr. 2. Ing. Petr Niesig ze společnosti ELKOVO Čepelík v rozhovoru pro Elektriku TV, multimediální část portálu www.elektrika.cz