časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Nové výrobky firmy Ing. L. Vyrtych – Elektrotechnický závod

|

číslo 1/2003

Nové výrobky firmy Ing. L. Vyrtych – Elektrotechnický závod

Ing. Tomáš Poslt, Jiří Matějka, Ing. L. Vyrtych – Elektrotechnický závod

Do nového roku vstoupila firma Ing. L. Vyrtych – Elektrotechnický závod na trh s novými výrobky. Vzhledem k dlouhodobé specializaci firmy je většina nových produktů určena do náročných prostředí. Jedná se především o prostředí s nebezpečím výbuchu, průmyslová svítidla s vysokým stupněm krytí a nouzová svítidla.

Obr. 1.

Z kategorie svítidel do prostředí s nebezpečím výbuchu byla na trh uvedena svítidla řady Rambo-N a Aqua-N. Tato zářivková svítidla vycházejí z osvědčené řady svítidel Rambo a Aqua (viz časopis Světlo, 3/2002, str. 53). Byly na ně ze strany FTZÚ Ostrava vystaveny certifikáty typu č. FTZÚ 02 ATEX 0445 a FTZÚ 02 ATEX 0446. Svítidla jsou určena do prostředí s nebezpečím výbuchu plynů a par (zóna 2), do prostředí s nebezpečím výbuchu prachů (zóna 22) a nebezpečí požáru nebo výbuchu výbušnin (V1, V2, V3). Obě řady svítidel mají stupeň krytí IP67 a jsou určena pro okolní teplotu –20 až 40 °C. Rambo-N a Aqua-N jsou dodávány ve variantách s elektronickými předřadníky pro zdroje T5 (14, 21, 24, 28, 35, 39, 54, 80 W) a s indukčními předřadníky pro zdroje T8 (18, 36 W).

Obr. 2.

Další novinkou ve výrobním sortimentu firmy jsou svítidla Aqua-40. Jak jejich název napovídá, vycházejí tato svítidla taktéž z řady Aqua. Rozdílný je pouze vnější průměr plastové trubky. U tohoto typu je průměr pouhých 40 mm! Svítidla Aqua-40 mají stupeň krytí IP65. Jsou vyráběna s elektronickými předřadníky pro lineární zářivky T5. Pro snadné uchycení na stěnu či strop jsou dodávány plastové objímky. Zmiňovaná svítidla byla vyvinuta v rekordně krátké době speciálně na zakázku pro firmu Škoda Auto a. s. k osvětlení pěší lávky v areálu firmy. Slavnostní otevření lávky se uskutečnilo v prosinci loňského roku. Svítidla jsou v tomto případě uchycena na spodní straně půlkruhového zábradlí. Noční snímek osvětlené lávky lze nalézt na firemních internetových stránkách.

Firma Ing. L. Vyrtych – Elektrotechnický závod se dále zaměřila na oblast nouzových svítidel, a tak jsou další nabízenou novinkou svítidla řady Kokr. Svítidlo Kokr je zářivkové svítidlo pro dočasné nouzové osvětlení. Je určeno k osvětlování vnitřních prostor. Celé svítidlo je vyráběno vstřikovací technologií z plastu a skládá se z tělesa a krytu. Pro zajištění maximální světelné účinnosti je do tělesa vsazen reflektor z bíle lakovaného plechu, který je možné dodat i z leštěného hliníkového plechu. Svítidla Kokr jsou standardně osazena nouzovými jednotkami Tridonic a zdroji 9, 11 W/TC-S a variantou 8 W/T5. Na přání zákazníka je však možné dodat je i se zdroji 10, 13 W/TC-D.

Další novinkou v oblasti nouzových svítidel jsou svítidla Baset-I a Multibaset-I. Obě tyto řady vynikají vysokým stupněm krytí IP66, což dovoluje použít je do vnitřních i venkovních průmyslových prostor. Svítidla Baset-I jsou zářivková svítidla pro dočasné nouzové osvětlení, Multibaset-I pro trvalé nouzové osvětlení. Jsou standardně osazena nouzovými jednotkami Tridonic a jedním světelným zdrojem 9, 11 W/TC-S.

Obr. 3. Obr. 4. Obr. 5.

U všech zmíněných svítidel Kokr, Baset-I a Multibaset-I je doba autonomního provozu 3 h, v průběhu roku 2003 budou k dispozici i svítidla s dobou autonomního provozu 1 h.

Rozšíření sortimentu se týká i interiérových svítidel. Novinkou je řada svítidel Westy. Jsou to zářivková svítidla, jež jsou určena pro osvětlování vnitřních prostor. Elektrickou výzbroj tvoří indukční nebo elektronický předřadník pro světelné zdroje 7, 9, 11 W/TC-S, 10, 13, 18, 26 W/TC-D a 6, 8 W/T5. Spojení optického krytu a tělesa u svítidel řady Kokr a Westy je řešeno dvěma tzv. zácvaky, což usnadňuje rychlou demontáž krytu při výměně světelného zdroje.

Podrobnější informace zájemci naleznou na internetových stránkách firmy http://www.vyrtych.cz