časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Nové veřejné osvětlení Václavského náměstí

|

Světlo 1/00
 

Ing. Jiří Černý,
Artechnik Schréder, a. s.

Nové veřejné osvětlení Václavského náměstí

Obr. 1.

V roce 1999 bylo jako součást projektu Deset let poté realizováno nové osvětlení Václavského náměstí, místa, které mnohokrát v dějinách českého národa sehrálo důležitou historickou roli.

Projektové úvahy
Původní stav veřejného osvětlení Václavského náměstí byl již neudržitelný z důvodu použití starých typů svítidel a špatného technického stavu stožárů, ale i z estetických a ekonomických důvodů, daných dobou jejich instalace.

Hlavním cílem projektu nového osvětlení Václavského náměstí bylo realizovat takové osvětlovací soustavy, které budou splňovat všechny požadavky kvalitního osvětlení i estetického vjemu, daného kontrastem moderního svítidla s architektonickým charakterem budov tohoto náměstí.

Realizátorem projektu se stala firma Eltodo Citelum s. r. o., která je nositelem přenesené správy veřejného osvětlení v Praze.

Estetické a technické řešení zmíněného osvětlení bylo uskutečněno za spolupráce francouzské firmy Citelum a společnosti Schréder, která navrhla komplexní řešení osvětlovacích systémů a jejich nosných konstrukcí.

Obr. 2.

Finálním návrhem francouzských designérů bylo použití nejnovější řady svítidel Schréder pro kombinované osvětlení vozovky a chodníků, spolu s výtvarným řešením stožárů a výložníků.

Konfigurace nové osvětlovací soustavy
taré stožáry o výšce 12 m byly nahrazeny hraněnými kuželovými stožáry výšky 14 m s jednoramennými výložníky Equinoxe a svítidly Citea maxi, jež jsou osazena sodíkovými výbojkami SON-T+ 400 W pro osvětlení vozovky. Na témže stožáru jsou ve výšce 6 m ve směru k chodníku menší výložníky se svítidly Citea mini osazené halogenidovými výbojkami s keramickými hořáky o výkonu 150 W.

Obr. 3.

Touto kombinací svítidel bylo dosaženo vysoké rovnoměrnosti osvětlení na vozovce i dobrého osvětlení chodníků, včetně vynikajícího barevného podání, daného použitím nejmodernějších zdrojů s keramickým hořákem.

Výpočty osvětlení
Výpočtem byla určena horizontální intenzita osvětlení na vozovce (včetně středového pásu) Epk = 50 lx při celkové rovnoměrnosti r = 0,58 a na chodnících Epk = 39 lx a rovnoměrnost osvětlení r = 0,35.

Nové osvětlení zároveň znamená úsporu asi 45 % elektrické energie, včetně výrazné úspory nákladů na údržbu a servis osvětlovacích soustav ve srovnání s předchozím stavem.