časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Nové varianty zářivkových svítidel Profi firmy Trevos

|


Nové varianty zářivkových svítidel Profi firmy Trevos

František Vyhlídko, Trevos, a. s.

Český výrobce zářivkových svítidel, firma Trevos, a. s., uvádí na trh Evropské unie stále nové varianty zářivkových svítidel typové řady Profi. Tato svítidla určená pro průmyslové prostředí jsou prachotěsná, vodotěsná a v provedení s optickým krytem z polykarbonátu i odolná proti nárazu. Odolnost proti ohni a vznícení při zkoušce žhavou smyčkou vykazují nad rámec zkušebních testů i optické kryty svítidla a základna, u polykarbonátu je to 850 °C, u akrylátu 650 °C. Svítidla je možné instalovat v prostředí se zvýšenou teplotou okolí do 45 °C.

Obr. 1. Svítidlo Profi ET5 PAR
Obr. 2. Svítidlo Profi PC KBA
Obr. 3. Svítidlo Profi PCc Ex

Obr. 1. Obr. 2. Obr. 3.

Novou variantou jsou svítidla, která lze umístit v prostředí s ještě vyšší teplotou okolí, až do 60 °C. Tato nová typová řada nese označení Profi…PC ta60 (s plastovými sponami) nebo Profi…PCc ta60 (s kovovými sponami). Typovou řadou se rozumí provedení svítidla pro lineární zářivky T8 1× 18/36/58 W a 2× 18/36/58 W.

Obr. 4.

Obr. 4. Osvětlení krytého parkoviště letiště v Düsseldorfu svítidly Profi

Pro použití v prostředí s nebezpečím výbuchu jsou určena svítidla nové varianty Profi…PCc Ex. Jsou označena vydaným číslem certifikátu FTZÚ 05 ATEX 0279 a jsou vhodná pro uvedené prostředí Ex II 3GD Ex nA II T4 T78 °C. Lze je instalovat v prostředí s teplotou od –20 do +40 °C.

Mnoho nových variant nabízejí svítidla pro nouzové osvětlení s nezávislým zdrojem, typově označovaná Profi…M (maintained) nebo Profi…NM (non maintained), s možností kombinovat je s konvenčním či elektronickým předřadníkem, popř. s elektronickým regulátorem stmívání Profi…ER (dimmbar).

Nabídka firmy zahrnuje i svítidla s vysokofrekvenčními elektronickými předřadníky T5 pro lineární zářivky T5 ve výkonné (FQ/HO) i ekonomické řadě (FH/HE) s typovým označením Profi…ET5. Naměřená účinnost zmíněných variant se blíží 90 %. Pro prostory s výškou zavěšení svítidla větší než 4 m se i u této řady doporučuje využít přídavný parabolický reflektor, tj. svítidlo s typovým označením Profi…ET5 PAR.

Obr. 5.

Obr. 5. Osvětlení provozu Kaučuk Kralupy svítidly Profi

Pro usnadnění a zrychlení instalace popsaných svítidel je v nabídce varianta Profi – KBA se zabudovaným vývodním kabelem a s konektorem, umožňující přímé zapojení a zavěšení svítidla na přípojnicové vedení Canalis firmy Telemecanique – Schneider Electric. Svítidla typu Profi – KBA jsou dodávána včetně třípásmových zářivek.

Využít je možné i speciální verzi svítidla, Profi – S, pro připojení pomocí vnějšího konektoru od firmy Schmachtl – Wieland. Výhodou těchto systémů připojení je i snadná údržba nebo výměna svítidla.

Doplňující informace lze získat v kompletním ceníku na www.trevos.cz

TREVOS, a. s.
Mašov 34
511 01 Turnov
tel.: 481 625 245-8
fax: 481 624 112
e-mail: trevos@mikroservis.cz
http://www.trevos.cz