časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Nové trendy inteligentních systémů v elektroinstalacích budov

|

číslo 4/2003

Nové trendy inteligentních systémů v elektroinstalacích budov
Radiofrekvenční systém Xcomfort

Ing. Jaromír Pávek, Produktový manažer Xcomfort,
Moeller Elektrotechnika s. r. o.

Při výstavbě domu je podstatným faktorem automatizace množství volných finančních prostředků, jež je stavebník ochoten do stavby vložit. Není také jednoduché přesvědčit ho o dostatečném „překabelizování“ stavby. Po zabydlení je doplnění dalších kabelových rozvodů pro původně nepotřebné systémy spojeno s komplikacemi (sekání do zdí, zavedení dalších kabelů, oprava omítek atd., atd.). Zpravidla se od takovýchto dodatečných instalací upustí.

Pro řešení zmíněných, ale i jiných problémů vyvinula společnost Moeller v rámci inteligentních systémů pro řízení elektroinstalací budov Xcomfort, nový radiofrekvenční systém, jenž je vhodný zejména pro snadné rozšíření stávajících instalací a ke zvýšení pohodlí uživatelů. Je také ideálním řešením v prostředích, kde z bezpečnostních důvodů nelze použít síťové napětí (sauny, koupelny atp.). Flexibilní umístění vypínačů nebo dálkové ovládání ocení zejména osoby s omezenou pohyblivostí. Sběrnicový systém Nikobus, ve kterém ovládací prvek přímo nespíná napájení spotřebiče, ale posílá povely pro spínání prostřednictvím sběrnicového kabelu, již byl blíže představen v časopise Světlo 2/2003.

Obr. 1.

Radiofrekvenční systém Xcomfort od firmy Moeller

Principem radiofrekvenčního systému je komunikace mezi senzory (nástěnné vypínače, teplotní senzory, binární vstupy, dálkový ruční ovladač) a aktory (spínací a stmívací členy, popř. žaluziové členy) využívající rádiové signály. Systém je navržen pro širokou škálu využití: pro potřeby jednoduchých aplikací, jejichž programování zvládne s použitím jednoduchých nástrojů (malý šroubovák) každý elektrikář schopný pročíst uživatelskou příručku až po komplexní automatizaci řízení energeticky úsporných domů ve spolupráci se slunečními kolektory, řízením žaluzií a vytápěním, kde pro podrobné nastavení parametrů systému je nutné použít počítač.

Aktory

Spínací aktor – spíná libovolné spotřebiče do 8 A/230 V. Stmívací aktor – stmívání žárovek, popř. nízkonapěťových halogenových zářivek s elektronickým transformátorem do 250 W/230 V. Žaluziový aktor – řízení žaluzií, rolet, garážových vrat, bran do 6 A/230 V. Aktory jsou navrženy tak, aby je bylo možné instalovat přímo ke spotřebičům nebo do nich (svítidla, žaluzie atd.), ale také do standardních instalačních krabic s průměrem minimálně 55 mm – pozor na větší hloubku instalačních krabic (standardně 45 mm, ale lepší je používat krabice hloubky 72 mm). Všechny tyto komponenty předpokládají montáž přímo do instalace 230 V AC a aktory ovládají přímo silové spotřebiče. Zároveň jsou ze sítě 230 V AC napájeny. Komunikace, neboli dosah RF signálů mezi přístroji na volném prostranství, je zaručena přibližně do 100 m, v bytě je standardní dosah signálu 30 až 50 m, což v praxi představuje prostup skrz dvě zdi nebo jeden strop (v závislosti na materiálu zdí).

Senzory

Tlačítka – „nástěnné vypínače„ v různých designech Moeller.

Dálkový ovladač – dálkové ovládání „do ruky„ pro ovládání šestkrát dvou kanálů (max. 24 funkcí ZAP/VYP/stmívání apod.). Pokojový termostat – snímač pokojové teploty. Teplotní vstupy – pro připojení externích snímačů teploty (teplota exteriéru, interiéru, snímač teploty potrubí, podlahového topení, kotle, bojleru, solárních článků atd.). Binární vstupy – bateriové nebo napájené ze sítě 230 V – připojení externích kontaktů klasických spínačů do RF systému (dále okenní a dveřní kontakty, detektory kouře, rozbití skla, kontakty EZS a EPS atd.).

Standardně jsou tyto komponenty napájeny z baterií. Životnost baterií je závislá na typu senzoru a způsobu používání (např. ve vypínačích je přibližně deset let). Instalace senzorů nevyžaduje žádnou instalační krabici, lze je přišroubovat nebo přilepit na libovolnou plochu.

Obr. 2.

Ostatní komponenty – příslušenství

Home Manager – centrální řídicí jednotka pro komplexní řízení procesů v RF systému Moeller, včetně vizualizace provozních stavů na displeji či archivace dat. Umožňuje ovládání spotřebičů interními spínacími hodinami, logické funkce – matematické operace, porovnání veličin, průměry apod., výpočet a zobrazení spotřeby energie, provozních hodin, dále regulaci vytápění, klimatizace, přípravu TUV, řízení světelných scén, žaluzií apod., včetně jednoduchého ovládání všech komponent systému. Jednotka zprostředkovává též připojení na telefonní síť přes modem a vzdálené ovládání systému.

Rozhraní RS-232 – slouží pro nastavení RF systému v komfortním režimu pomocí PocketPC, popř. notebooku nebo osobního počítače; jednotka je napájena nabíjecím akumulátorem.

TV jednotka – je určena pro přenos informací z Home Manageru na televizní obrazovku a pro ovládání systému.

Všechny komponenty uchovávají název „svého„ přístroje včetně vlastní aplikace v interní paměti, což na rozdíl od jiných systémů dovoluje načítat aktuální kompletní konfiguraci systému přímo do PC a není nutná archivace původního souboru. V případě chybné komunikace mezi komponentami RF při přerušení cesty (např. porucha aktoru, výpadek síťového napájení apod.) systém automaticky najde jinou, náhradní, vyhovující optimální cestu pro přenos RF signálu. Této optimalizaci spojení se říká „routing„ (patentově chráněno firmou Moeller).

Programování radiofrekvenčního systému Xcomfort

I. Základní nastavení systému

  1. Na aktoru se stiskne mikrospínač pomocí šroubováku, aktivuje se programovací režim – rozsvítí se červená LED na aktoru a žárovka připojeného spotřebiče 230 V.

  2. Aktivuje se příslušný senzor, kterým bude ovládán aktor (jeden anebo více spínačů).

  3. Krátkým zatlačením na mikrospínač aktoru se ukončí programování, červená LED a žárovka přestanou svítit. Od této chvíle je systém naprogramován v základním režimu.

II. Nastavení komfortních funkcí
K detailnímu nastavení parametrů v komfortním režimu se použije kapesní PocketPC, popř. PC s přenosným rozhraním RS-232 (software MRF):

  1. Načítání – skenování komponent instalace do softwaru (aktory, senzory a ostatní přístroje).

  2. Pojmenování jednotlivých prvků podle umístění v místnostech.

  3. Určení funkčních propojení mezi přístroji (upřesnění nastavení dob zapnutí/vypnutí, teplot a hysterezí, volba speciálních funkcí tlačítek apod.).

  4. Odeslání podrobných údajů do komponent.

Komfortní režim je určen pro komfortnější aplikace (např. časové zpoždění zapnutí nebo vypnutí, umožňuje nastavit rychlost stmívání, dobu stisku tlačítka, blikání, regulaci vytápění, klimatizace, světelné scény apod.). Dovoluje také definovat datové body (bezdrátové RF vstupy a výstupy – senzory a aktory pro konfiguraci Home Manageru pomocí softwaru MMRF. Pro přiřazení funkcí a nastavení parametrů v komfortním režimu je nutné použít PC a software MRF verze 1.09 (Moeller RF systém).

Samostatnou částí je programování Home Manageru (HM). Pro parametrizaci a konfiguraci HM se používá software MMRF verze 3.5 (Moeller Manager RF). Tento program (instalovaný v PC) umožňuje komunikaci s HM, jeho konfigurování a parametrizaci, např. konfigurování regulace vytápění. K použití jsou všechny datové body definované a převzaté ze softwaru MRF. Prostřednictvím Home Manageru je možné vykonávat logické funkce, dále řízení, vizualizaci, změnu nastavení a s využitím modemu i konfiguraci na dálku. Jeho začleněním se systém zařadí na úroveň špičkových inteligentních systémů (např. EIB).

Oba programy v české jazykové verzi jsou distribuovány zdarma a jsou ke stáhnutí na internetové adrese www.moeller-cz.com.

Výhody systému Xcomfort

Pro konečného zákazníka:

  • při instalaci nejsou třeba téměř žádné stavební úpravy (sekání apod.), tzn. žádná nečistota, prach apod.,
  • rychlá montáž, vysoká flexibilita a spolehlivost systému,
  • pohodlí s centrálními funkcemi,
  • jeden systém pro vytápění, klimatizaci, osvětlení, rolety atd.

Pro montážní firmu:

  • určeno pro profesionální montáž,
  • výhodné při rekonstrukcích objektů, ale i do novostaveb,
  • možnost uspokojit vyšší požadavky zákazníka – moderní elektroinstalace,
  • instalace do spotřebičů nebo do instalačních krabic,
  • základní nastavení pomocí šroubováku,
  • jednoduché rozšíření a vysoká kvalita přenosu.

Na čtrnáctém Mezinárodním stavebním veletrhu For Arch 2003 jsme laické veřejnosti představili především tzv. inteligentní domovní elektroinstalaci, která uživateli nabízí větší pohodlí bydlení, bezpečí, snadné ovládání a širokou variabilitu. Zmiňovaný systém, použitelný v běžných domech a bytech, jsme v tomto rozsahu představili jako první firma na českém trhu pod obchodním označením Xcomfort.

Společnost Moeller Elektrotechnika s r. o. při své letošní premiérové účasti na veletrhu For Arch v soutěži Grand Prix získala Čestné uznání za systém moderní elektroinstalace Xcomfort. Odborná komise, která ocenění udělila, vyzdvihla především komplexní řešení dálkového ovládání všech komponent budovy.

Podrobnější technické informace naleznete na internetových adresách www.moeller-cz.com www.Xcomfort.com a na kontaktních adresách:

Moeller Elektrotechnika s. r. o.
Komárovská 2406
193 00 Praha 9
tel.: 267 990 411
fax: 267 990 419

Třebovská 480
562 03 Ústí nad Orlicí
tel.: 465 519 611
fax: 465 519 619

Technická podpora:
e-mail: Xcomfort@moeller-cz.com