časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Nové světelné zdroje a předřadníky Philips

|

číslo 1/2003

Nové světelné zdroje a předřadníky Philips

Kompaktní zářivky Master PL-H 4P

Tyto nové světelné zdroje patří do řady kompaktních zářivek určených pro provoz s vnějšími (neintegrovanými) předřadníky. Mají vyšší světelný tok, který rozšiřuje možnosti jejich použití.

Obr. 1.

Popisovaná kompaktní nízkotlaká rtuťová výbojka s dlouhým obloukem, velmi vysokým světelným tokem a čirým skleněným krytem je tvořena šesti rovnoběžnými tenkými trubicemi, ve spodní části a v blízkosti konců svařenými do jednoho celku (obr. 1). Zářivka je opatřena standardní čtyřkolíkovou paticí pro univerzální použití s vysokofrekvenčními elektronickými předřadníky. Dále je vybavena dvěma předehřívanými wolframovými elektrodami a naplněna směsí nasycených rtuťových par (amalgam) a inertním plnícím plynem.

Zářivka je dobře uzpůsobena k použití se stmívatelným elektronickým předřadníkem, který nabízí možnost regulace světelného toku, vysokofrekvenčního provozu a nezávislosti na napájecím systému.

K dispozici je od prosince roku 2002.

Výhody a použití:

  • univerzální a dekorativní osvětlení v profesionálních středně vysokých a vysokých prostorech, jako jsou veřejné budovy, nákupní centra, průmyslové a dopravní budovy (letiště, železniční a autobusové stanice atd.),
  • maximální volnost při navrhování osvětlení díky kompaktní zářivce s velmi vysokým světelným tokem a díky svítidlům se smíšeným rozložením svítivosti,
  • kompaktní řešení nepřímého osvětlení,
  • venkovní osvětlení v obytných lokalitách a parcích.
Obr. 2.

Zářivka Master PL-L 80W (obr. 2)

Modelová řada zářivek Master PL-L byla rozšířena o 80wattovou verzi, nabízející velmi vysoký světelný tok 6 000 lm – což je u kompaktní zářivky skutečně vynikající hodnota. Tento typ zdroje znatelně rozšiřuje možnosti konstruktérů a prvovýrobců zařízení (OEM). Délka uvedené zářivky je o 3 cm větší než délka modelu Master PL-L 55W. Je vybavena standardní čtyřkolíkovou paticí pro univerzální použití v konvenčních vysokonapěťových startovacích obvodech, nízkonapěťových sekvenčních startovacích obvodech a moderních elektronických obvodech.

Použití můstkové technologie Philips vedlo k vylepšení tepelného režimu. Speciální povlak použitý u 80W zářivek omezuje pokles světelného toku. Po 10 000 h svícení světelný tok poklesne na 90 % počáteční hodnoty. Obsah rtuti byl snížen na pouhé 4 mg, což umožňuje jednodušší a ekonomičtější, především však ekologičtější recyklaci zářivky na konci jejího života.

Kompaktní rozměry v kombinaci s vysokým světelným tokem činí model Master PL-L 80W ideálním pro použití ve svítidlech k osvětlení stěn nebo určených k nepřímému osvětlení, kde je vyžadováno intenzivní a rovnoměrné osvětlení. Tento světelný zdroj rovněž poskytuje efektivní řešení nákladů asymetrických nástěnných a stropních svítidel, svítidel celkového osvětlení při větších závěsných výškách a výstavního osvětlení.

Rozšíření řady elektronických předřadníků HF-Performer

Již od doby svého uvedení na trh umožňovala rozsáhlá řada předřadníků Philips HF-Performer konstruktérům a prvovýrobcům (OEM) navrhovat optimální řešení pomocí lineárních i kompaktních zářivek Philips. Spojením unikátního know-how společnosti Philips v oblasti zářivek a předřadníků se u řady zmíněných výrobků dosahuje dokonalého sladění zdrojů a předřadných obvodů.

K rozšíření schopností tlumivek HF-Performer bylo uskutečněno několik významných konstrukčních vylepšení, které konstruktérům a výrobcům originálního zařízení poskytují mnohem rozsáhlejší možnosti aplikace.

Obr. 3.

Předřadník HF-Performer pro zářivku PL-L 80W

Společnost Philips vyplnila znatelnou mezeru ve výkonové řadě uvedením předřadníku HF-Performer pro zářivky PL-L 80W, který nyní mohou konstruktéři a prvovýrobci (OEM) využívat v aplikacích zářivek PL-L vyžadujících vysokou výkonnost. Nový předřadník přináší výhody při jeho použití v obchodech, supermarketech, obchodních domech a kancelářích, a to v interiérech i v exteriérech (ve svítidlech s dostatečným krytím IP).

Parametry předřadníku HF-Performer jej činí vhodným rovněž pro aplikace, kde jsou svítidla často zapínána. Důležitou předností nového předřadníku jsou jeho miniaturní rozměry a štíhlý tvar, který dává konstruktérům volnost při navrhování praktického a kompaktně řešeného osvětlení.

Výhody:

  • inteligentní napájecí integrovaný obvod.
  • ochrana před dlouhodobým a krátkodobým přepětím,
  • vhodný k provozu s nouzovými napájecími zdroji,
  • naprogramované startování vhodné pro energeticky úsporné systémy s detekcí pohybu,
  • bezpečnostní ochranný vypínač chránící svítidlo při poškození zářivky.

Univerzální předřadník HF-Performer TL5 zmenšený na rozměr 22 mm

Nový štíhlý předřadník univerzálního výkonu (obr. 3) nabízí konstrukční, logistické a provozní výhody. Uvedením plochého (22mm) předřadníku s univerzálním výkonem a univerzálním konektorem, vhodného k boční instalaci pro kompletní řadu zářivek TL5 HE (vysoká účinnost) a HO (vysoký výkon), na trh se společnost Philips opět ujala vedoucí role v tomto oboru. Malá výška předřadníku, tedy pouhých 22 mm, dovoluje vytvářet miniaturizovaná, prostorově úsporná svítidla, přičemž jeho konstrukční přednosti jsou dále rozšířeny možností boční instalace předřadníku.

Obr. 4.

Univerzální konektor napomáhá urychlit výrobu svítidel a montáž osvětlovacích soustav tím, že dovoluje využít automatické propojovací systémy ALB nebo BJB.

Použití jednoho předřadníku pro zářivky různého příkonu poskytuje podstatné výhody v oblasti logistiky, a to zvýšením efektivity nákladů, snížením množství uskladněných zásob, zjednodušením jejich struktury a urychlením výroby svítidel.

Výhody:

  • inteligentní napájecí integrovaný obvod udržuje konstantní příkon zářivky v širokém rozsahu napětí,

  • naprogramovaný start za 0,5 s zajišťuje rychlé zapnutí osvětlení, což je obzvláště vhodné pro energeticky úsporné systémy s detekcí pohybu,

  • ochrana před dlouhodobým a krátkodobým přepětím,

  • vhodnost k provozu s nouzovými napájecími zdroji (opakované zapnutí během 0,5 s),

  • automatický vypínací obvod je v případě poruchy zářivky aktivován během 5 s (s automatickým obnovením jeho funkce po její výměně),

  • označení maximální teploty krytu předřadníku usnadňuje schválení svítidla podle tzv. F-symbolů, což vede k výrobě bezpečnějších svítidel.

Univerzální předřadník HF-Performer PL-T/C pro zářivky PL–T/C

Předřadník HF-Performer PL-T/C univerzálního výkonu poskytuje konstruktérům možnost využít přednosti zářivek PL-T/C, navrhovat miniaturní svítidla a současně nabízet kompletní výrobkovou řadu, která využívá skladovací výhody a výhody ohledně logistiky plynoucí z univerzálního výkonu předřadníku.

Oblasti použití, a to jak vnitřního, tak i venkovního (ve svítidlech s dostatečným krytím IP), kde by svítidla s těmito předřadníky mohla být instalována, zahrnují obchody, supermarkety, obchodní domy a kanceláře. Parametry předřadníku HP-Performer jej činí vhodným rovněž pro aplikace, kde jsou svítidla často zapínána.

Výhody:

  • inteligentní napájecí integrovaný obvod udržuje konstantní výkon zářivky v širokém rozsahu napájecího napětí,

  • ochrana před dlouhodobým a krátkodobým přepětím,

  • vhodné k provozu s nouzovými napájecími zdroji,

  • provoz bez zemního spojení nebo s ním,

  • naprogramovaný start zajišťuje rychlé zapnutí světla, což je obzvláště vhodné pro energeticky úsporné systémy s detektory pohybu,

  • bezpečnostní ochranný vypínač chrání svítidlo při poškození zářivky.

Předřadník je vhodný pro všechny kompatibilní zářivky typů PL-T a PL-C, tj. kompaktní zářivky čtyřtrubičkové (tvaru 2 × P) a šestitrubičkové (tvaru 3U) s čtyřkolíkovými paticemi.

Další informace poskytne:

Philips ČR s. r. o. Lighting
Libor Štědroň
tel.: 233 099 282
fax: 233 099 325
e-mail: libor.stedron@philips.com