časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Nové řady svítidel Crater, Draco a Vela společnosti OSMONT

|

Český výrobce svítidel Osmont, s. r. o., přináší při příležitosti mezinárodního veletrhu Light+ Building ve Frankfurtu nad Mohanem (Německo) a elektrotechnického veletrhu Amper v Praze na český i zahraniční trh svítidla nových řad.
 
Vývojový a výrobní program firmy je tradičně zaměřen na přisazená stropní a nástěnná svítidla s ručně vyráběným, třívrstvým opálovým sklem triplex opál. Tuto skupinu nyní rozšiřují dvě řady opálových svítidel s názvy Crater (obr. 1) a Draco (obr. 2). Každá řada obsahuje pět variant velikostí svítidel stejného designu.
 
Znovu je k dispozici možnost každé svítidlo osadit některým ze široké palety světelných zdrojů. Rovněž lze svítidlo doplnit dekorativním prvkem z lakované nebo korozivzdorné oceli.
 
Na designu svítidel zmíněných řad firma úzce spolupracovala s pražskou designérskou společností Divan design s. r. o. Vznikla nová svítidla, která rozšířila nabídku opálových svítidel jednoduchého a líbivého tvaru. Poprvé byly tyto novinky představeny na prvním ročníku výstavy Světlo v architektuře v pražské Galerii Mánes (obr. 3). Výstava byla pro firmu velmi úspěšná, neboť svítidlům Draco udělila odborná porota třetí místo v soutěži pořádané v rámci výstavy časopisem Světlo za univerzální, jednoduchý a účelný design a za využití tradičního materiálu.
 
Návštěvníky výstavy z řad architektů, projektantů i obchodníků zaujala kromě opálových svítidel i další novinka – závěsné svítidlo Vela (obr. 4). Lankový závěs svítidla je dodáván v různém materiálovém provedení, tělo svítidla ve tvaru koule tvoří dvě polokoule z PMMA (organické sklo, tzv. plexisklo) oddělené neprůhledným materiálem. Každá ze dvou částí koule je nezávisle na druhé ovládána vypínačem a lze ji analogově či digitálně stmívat. Svítidlo tedy dovoluje osvětlovat interiér přímo, nepřímo nebo oběma složkami současně. Tato vlastnost uživateli umožní nastavit ideální světelnou pohodu při relaxaci nebo přizpůsobit intenzitu osvětlení zvolené činnosti.
 
Nová svítidla budou již brzy k dispozici na trhu; v průběhu dubna řada Crater a Draco, v průběhu května svítidlo Vela.
 
Kromě nových svítidel byla rozšířena i nabídka již existujících výrobků. V novém katalogu pro rok 2010/11 jsou svítidla u každé řady vybavena integrovaným vysokofrekvenčním senzorem, různými variantami stmívání zářivkových zdrojů a také o další možnosti použití svítidel pro nouzový režim. V katalogu nechybí ani přehled využití nových úsporných světelných zdrojů pro objímku E27 (kompaktních zářivek a halogenových žárovek, které postupně nahrazují klasické žárovky).
 
Podrobnější informace o celém výrobním programu získají zájemci při návštěvě výstavní expozice v Praze nebo ve Frankfurtu nad Mohanem, ale i na nových webových stránkách www.osmont.cz.
 
Obr. 1. Svítidlo Crater
Obr. 2. Svítidlo Draco
Obr. 3. Osmont na výstavě Světlo v architektuře
Obr. 4. Závěsné svítidlo Vela