časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Nové ovládací prvky ABB v systému KNX

|

„Změna je život“ – tímto heslem by bylo možné charakterizovat období, které nastává ve společnosti ABB v souvislosti s novými ovládacími prvky KNX. Náročnost aplikací a požadavky zákazníků neustále rostou a z toho vyplývají i větší požadavky na funkčnost přístrojů. Proto společnost ABB v této oblasti přichází s novinkami a výraznou obměnou nabídky ovládacích prvků, resp. snímačů.

Inovativní barevný koncept různobarevných LED s velmi dlouhou dobou života, kdy se mění barva podsvícení v závislosti na vybrané oblasti funkcí (koncept je použit u nejvyšší řady ovladačů ABB-priOn®), je nyní použit i v případě nových ovládacích prvků v designech solo®, resp. solo® carat, a future® linear. Ty jsou vybaveny dvěma vícebarevnými LED na obou stranách hmatníku (obr. 1 a obr. 2), jejichž barva se mění ve smyslu barevného konceptu, tj. žlutá je pro osvětlení, modrá pro řízení prostředků stínění, oranžová během řízení vytápění, purpurová pro světelné scény. Jestliže není přiřazeno žádné funkční uspořádání, je využita barva bílá, popř. jako neutrální. Programově je možné přepnout i do standardního dvoubarevného podsvícení červenou a zelenou barvou. Kryty jsou nově vybaveny výměnnými piktogramy, které usnadňují orientaci uživatele. Funkce ovládacích prvků této řady jsou oproti předcházejícím provedením rozšířeny, jsou tzv. multifunkční; jde zejména o možnost kombinovat různé funkce a scény. Barevná škála odpovídá škále standardních elektroinstalačních přístrojů v těchto designových řadách, včetně oblíbené ocelové či nových barev mechová bílá a mechová černá s povrchem zvaným soft touch (obr. 3 a obr. 4).

Pro všechny ovládací prvky v designových řadách ABB – priOn®, solo®, solo® carat a future®linear, lze nyní využít jedinou sběrnicovou spojku typového označení 6120/12-101. Tato spojka výrazně zjednodušuje zavedení jednotlivých přístrojů a možnost kombinovat je v souladu se základními principy systému KNX – jednoduchostí a variabilitou.

Ovládací prvky triton® zůstávají v nabídce firmy, ale jsou výrazně modernizovány. Zmíněné prvky byly při svém uvedení na trh převratnou novinkou a během dlouhé doby používání se staly velmi populárními. Nebylo to způsobeno jen jejich nadčasovým designem, ale i jedinečným rozsahem funkcí. Vždyť ze dne na den se tehdy objevil jeden přístroj, který slučoval několikanásobné tlačítko, IR rozhraní, termostat a logický modul pro vytváření scén (obr. 5). „Vše v jednom“, i tak lze charakterizovat nový přístroj triton®. Sběrnicová spojka je integrována do ovládací části přístroje – jde o monoblok. Volně programovatelný, s prosvětleným štítkem a IR přijímačem je ideální k použití v budovách hotelového a kancelářského typu. V nabídce jsou tyto přístroje v barvách hliníková stříbrná, alabastrová, palladium a šampaňská metalíza.

Poslední zde představovanou novinkou jsou tlačítková rozhraní v jednonásobném (popř. dvojnásobném) a dvojnásobném (popř. čtyřnásobném) provedení se střední polohou hmatníku a integrovanou sběrnicovou spojkou (obr. 6). Tato rozhraní jsou koncipována pro použití standardních jednonásobných, popř. dvojnásobných krytů z designových řad alpha exklusive®, solo®, solo® carat a future® linear. Poskytují uživateli možnost naprosto volně si vybrat ovladač a zároveň snadné zavedení do systému KNX. Velmi důležitý je cenový efekt, neboť tato rozhraní jsou cenově výhodnější než kompletní systémový ovládací prvek. Zmíněná rozhraní jsou ve své podstatě mezistupněm mezi systémovou a konvenční technologií. Do této skupiny lze zařadit i novou verzi komerčního termostatu, který je určen k ovládání topení i chlazení (obr. 7). Tento termostat neumožňuje místní ovládání a je vhodné jej instalovat zejména do komerčních prostor. Kryt termostatu je dostupný ve všech designových řadách.   

Další informace mohou zájemci získat na adrese http://www.abb.cz/elektropraga

 

Ing. Richard Müller, ABB s.r.o.,
Elektro-Praga

 

ABB s. r. o., Elektro-Praga
Resslova 3
466 02 Jablonec nad Nisou

tel.: 483 364 111
fax: 483 364 159

e-mail: epj.jablonec@cz.abb.com


Obr. 1. Ovládací prvek jednonásobný (popř. dvojnásobný) a snímač teploty

Obr. 2. Ovládací prvek trojnásobný (popř. šestinásobný) s IR rozhraním v designu solo

Obr. 3. Ovládací prvek dvojnásobný (popř. čtyřnásobný) a snímač pohybu v designu future linear

Obr. 4. Ovládací prvek čtyřnásobný (popř. osminásobný), design future linear

Obr. 5. Ovládací prvek trojnásobný (popř. šestinásobný), design triton Palladium E SVĚTLO 2011