časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Nové normy pro osvětlení

|


Nové normy pro osvětlení

ČSN EN 13032-1 (36 0456) Světlo a osvětlení – Měření a uvádění fotometrických údajů světelných zdrojů a svítidel – Část 1: Měření a formát souboru údajů

Vydání: srpen 2005
Norma stanovuje obecné zásady měření základních fotometrických údajů u svítidel a světelných zdrojů.

Zavádí souřadnicové systémy pro měření světelnětechnických veličin světelných zdrojů a svítidel. Stanovuje požadavky na měřicí laboratoř a na provozní podmínky světelných zdrojů při jejich měření. Popisuje měřicí přístroje pro fotometrická měření, uvádí požadované charakteristiky přístrojů, jejich maximální odchylky, způsob jejich vyjádření a stanovení. Norma zavádí nový formát souboru údajů CEN. Informativní příloha A popisuje parazitní světlo, jeho vznik a způsoby jeho eliminace. V normativní příloze B jsou podrobně popsány vlastnosti fotometrů, zahrnující jejich definici, způsob měření a způsob vyjádření. V normativní příloze C je uvedena zkouška zrcadel na odchylky činitele odrazu a rovinnosti pro zrcadlové goniofotometry. Normativní příloha D obsahuje popis nově zaváděného formátu souboru údajů CEN pro elektronický přenos. V informativní příloze E jsou uvedeny příklady zápisu souboru údajů CEN.

ČSN EN 13032-2 (36 0456) Světlo a osvětlení – Měření a uvádění fotometrických údajů světelných zdrojů a svítidel – Část 2: Způsob uvádění údajů pro vnitřní a venkovní pracovní prostory

Vydání: září 2005
Tato norma stanovuje potřebné údaje světelných zdrojů a svítidel pro ověření shody s požadavky EN 12464-1 Světlo a osvětlení – Osvětlení pracovních prostorů – Část 1: Vnitřní pracovní prostory a prEN 12464-2 Světlo a osvětlení – Osvětlení pracovních prostorů – Část 2: Venkovní pracovní prostory. Dále stanovuje údaje, které se obecně používají při osvětlování pracovišť ve vnitřních a venkovních prostorech. Pokud jsou tyto údaje uváděny, měly by odpovídat této normě.

ČSN EN 12464-1/Z1 (36 0450) Světlo a osvětlení – Osvětlení pracovních prostorů – Část 1: Vnitřní pracovní prostory

Vydání: říjen 2005
Změnou Z1 byla vytvořena národní příloha, která zejména obsahuje vztah k vyhláškám a jiným normám, výklad sporných článků, doplňující návrhová kritéria, podklady pro stanovení udržovacího činitele a podklady pro výpočty a měření. Zvláštní důraz je kladen na vymezení vztahu k normám ČSN 73 0580 a ČSN 36 0020. Národní příloha je určena zejména pro projektanty a světelné techniky, kteří navrhují umělé osvětlení ve vnitřních prostorech.

Ing. Miloslava Syrová, ČNI