časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Nová zářivková svítidla iGuzzini

|

Ing. Petr Žák, Ph.D., Etna s. r. o.
 
V letošním roce dopadla finanční krize na ekonomiku všech států a nevyhnula se ani jednotlivým oborům, včetně výrobců svítidel. Ti byli nuceni přijmout řadu úsporných opatření. Jedním z nich bylo omezení účasti na veletrzích. To byl také důvod, proč se mnoho firem nezúčastnilo veletrhu Euroluce, který se letos konal od 22. do 27. dubna v Miláně. iGuzzini byla jednou s firem, které se tohoto veletrhu neúčastnily. Ve stejném termínu však prezentovala novinky pro rok 2009 ve své milánské vzorkovně. Důležitou součástí představených novinek byly i tři řady zářivkových svítidel.
 

Svítidla i88

design: Grimshaw
Řada svítidel i88 byla navržena ve spolupráci se studiem známého britského architekta Nicholase Grimshawa a je určena pro pracovní prostory s činností kancelářského charakteru. Cílem splupráce bylo navrhnout „nástroj“, který by umožnil vytvořit jasově vyvážené světelné prostředí a současně splňoval požadavky evropské normy pro vnitřní pracovní prostory. Optický systém svítidla tvoří dvě části. První částí je rozptylný polykarbonátový kryt s podélnou prizmatickou strukturou, která láme dopadající světlo
do požadovaných směrů a zároveň snižuje jas zářivkových trubic. Tato část optického systému zajišťuje vyvážené rozložení jasu a vytváří celkové osvětlení prostoru. Kryt svítidla se montuje bez použití nástrojů. Druhou část optického systému tvoří řada kruhových reflektorů doplněná příčnými clonami. Tento optický systém je určen k zajištění požadovaného osvětlení horizontálních pracovních ploch a zároveň zaručuje potřebné clonění světelných zdrojů. Reflektory jsou vyrobeny z pokoveného plastu se zrcadlovým povrchem s ochranou proti oděru. Svítidla lze upevnit přímo na strop, zavěsit na lankové závěsy nebo upevnit na nosný hliníkový profil. Nosný profil umožňuje nejen svítidla montovat do řady, ale také upevnit a napájet směrová lištová svítidla. Svítidla i88 se vyrábějí ve třech verzích. Svítidla v provedení s nestmívatelným elektronickým předřadníkem (1 200 mm, 1 500 mm) jsou osazena předřadníky typu „multiwatt“, které lze u délky 1 200 mm osadit lineárními zářivkami 28 nebo 54 W a u délky 1 500 mm zářivkami 35 nebo 49 W. V druhém provedení jsou svítidla osazena elektronickými stmívatelnými předřadníky (2× 54, 2× 35, 2× 49 W) a ve třetí verzi (2× 35/49 W) jsou vybavena nouzovým modulem.
 

Svítidla Blacklight, Mini Blacklight

design: Studio&Partners
Cílem návrhu, na jehož vypracování se podílel italský ateliér Studio & Partners, bylo vytvořit svítidla s velmi kvalitním cloněním, která by vedle splnění požadavků příslušných evropských norem vyváženě rozkládala jasy ve vnitřním prostoru. Svítidla jsou rovněž určena pro prostory s kancelářským charakterem práce, ale využívají výrazně odlišný optický systém než svítidla i88. Vzhled svítidel navazuje na tvarosloví používané v šedesátých a sedmdesátých letech dvacátého století, které se v současné době opět začíná uplatňovat i u jiných technických a elektronických zařízení, jako jsou např. mobilní telefony, notebooky apod. Také základní barevné provedení v černé a bílé vychází z tohoto trendu. Uvedená nová řada závěsných svítidel s jemným elegantním vzhledem a výškou pouze 50 mm se vyrábí ve dvou základních typech. Optický systém prvního typu s názvem Blacklight, který je osazen dvěma lineárními zářivkami, je originálně řešený. Zářivky jsou umístěny ve střední části svítidla a přes reflektorový systém je jejich světelný tok usměrněn jak do horního, tak i dolního poloprostoru. Při pohledu zdola je optický systém konstruován tak, že zářivkové trubice nejsou přímo viditelné. Příčné lamely optického systému jsou určeny k odclonění jasu obrazu světelného zdroje, který se vytváří na povrchu reflektoru. V horní části je svítidlo osazeno průhledným krytem, který zamezuje usazování prachu v optickém systému svítidla. Podíl světelného toku svítidla do horního a dolního poloprostoru je 80 % ku 20 %. Vzhledem ke konstrukci optického systému je šířka svítidla 345 mm. Svítidla se vyrábějí v délkách 1 200 a 1 500 mm v provedení s elektronickým předřadníkem, elektronickým stmívatelným předřadníkem nebo s nouzovým modulem pro zářivky 28, 35, 49, 54 a 80 W. U svítidel s nestmívatelnými elektronickými předřadníky jsou použity předřadníky „multiwatt“. Druhý typ svítidel s názvem Mini Blacklight má běžné typy optických systémů, a to buď leštěnou mřížku, nebo rozptylný kryt. Šířka svítidel tohoto typu je 200 mm. Svítidla se vyrábějí jednak v základních délkách 1 250 a 1 550 mm a jednak v prodloužených modulech 2 500 a 3 100 m. Jsou dodávána v provedení s elektronickým předřadníkem, elektronickým stmívatelným předřadníkem nebo s nouzovým modulem pro dvě zářivky 28, 35, 49 a 54 W.
 

Svítidla Mixto

design: LAPD
Spolupráce mezi britským studiem LAPD Consultans Limited a společností iGuzzini vedla k vytvoření svítidel pro obchodní prostory. Mnohdy jsou stropy obchodních prostorů vizuálně zatíženy velkým počtem technických zařízení. Vedle svítidel jsou na nich instalována například čidla požáru, zabezpečovací systémy, klimatizační vyústky, ozvučení apod. Nová řada svítidel Mixto nejen v sobě integruje systém pro celkové a směrové osvětlení, ale umožňuje také osazení jiných technických zařízení, jako jsou již výše zmíněná zařízení. Základní částí svítidel Mixto je rozptylný kryt kruhového (500 mm) nebo obdélníkového tvaru (1 200 × 300 mm), vystupující 50 mm do prostoru. Svíticí boky svítidla umožňují prosvětlit okolní prostor. Kruhová svítidla jsou určena pro osazení kruhovou zářivkou 55 W, obdélníková svítidla lze osadit zářivkami 28 nebo 54 W. Svítidla jsou k dispozici ve třech základních typech. První typ určený pouze pro celkové rozptýlené osvětlení je osazen pouze zářivkami. Druhý typ se opět používá pouze k celkovému osvětlení, ale je opatřen kruhovým otvorem, do kterého lze instalovat adaptér pro směrová svítidla nebo další technická zařízení (reproduktory, čidla kouře apod.). Třetím typem je kombinované svítidlo pro celkové a směrové osvětlení.
V kruhovém otvoru svítidla je osazeno otočné (355°) a výklopné (65°) směrové svítidlo, které může být vybaveno halogenovou žárovkou 100 W nebo halogenidovou výbojkou 35 nebo 70 W. Část svítidla pro celkové osvětlení s lineárními zářivkami se vyrábí ve verzi s elektronickým předřadníkem, s elektronickým stmívatelným předřadníkem nebo s nouzovým modulem.
 
ETNA s. r. o.
Mečislavova 2,
140 00 Praha 4
tel.: +420 257 320 595, +420 257 320 597
fax: +420 257 310 604
brána gsm: 724 912 091
e-mail: etna@etna.cz
 
Obr. 1. Zářivkové svítidlo i88
Obr. 2. Schéma optického systému svítidel i88
Obr. 3. Zářivkové svítidlo Blacklight
Obr. 4. Schéma optického systému svítidel Blacklight
Obr. 5. Kruhové svítidlo Mixto
Obr. 6. Obdélníkové svítidlo Mixto
Obr. 7. Schéma konstrukce svítidel Mixto