časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Nová venkovní svítidla iGuzzini

|


Nová venkovní svítidla iGuzzini

Ing. Petr Žák, Ph.D., Etna, s. r. o.

Firma iGuzzini i letos na jaře představila několik novinek z oblasti vnitřních i venkovních svítidel. Tato prezentace se uskutečnila v rámci veletrhu INTEL v Miláně. Co se týče venkovních svítidel, vedle zdokonalení a rozšíření současných řad, byly představeny tři nové obsáhlé řady s názvy Ledplus, iWay a iRoad. Svítidla firmy iGuzzini se vyznačují třemi výraznými charakteristickými rysy, které lze heslovitě vyjádřit slovy: ucelenost, design, inovace. Jak je u firmy iGuzzini obvyklé, jde o rozsáhlé ucelené řady, které obsahují svítidla s různými typy optik s několika druhy světelných zdrojů rozdílných výkonů. Proto je možnost využití svítidel těchto řad široká; jejich instalací lze splnit požadavky různých situací i aplikací. Druhým důležitým znakem svítidel iGuzzini je vzhled výrobků, na který je kladen velký důraz. Autorem všech uvedených svítidel je známý francouzský architekt Jean Michel Wilmotte, který spolupracuje s mnoha významnými výrobci svítidel. Třetím důležitým rysem je zavádění inovací technologie. U představených svítidel lze mezi inovace zahrnout zejména využívání nejnovějších typů světelných zdrojů a nových optických systémů a použití barevného a dynamického osvětlení.

Obr. 1. Zápustné svítidlo LEDPLUS v provedení RGB
Obr. 2. Zápustné svítidlo LEDPLUS s kruhovým a se čtvercovým průřezem
Obr. 3. Typy sloupkových svítidel iWAY

Obr. 1. Obr. 2. Obr. 3.

Svítidla LEDPLUS

Řada zápustných svítidel Ledplus odkrývá nové možnosti ve využití zápustných svítidel. Je založena na využití nových světelných zdrojů – luminiscenčních diod (LED). Svítidla Ledplus jsou určena za navigační ukazatel pro chodce. Díky velmi dlouhé době života světelných zdrojů jsou svítidla v podstatě bezúdržbová. Vyrábějí se ve dvou provedeních: celoskleněné bez přesahu a s rámečkem s přesahem. Svítidla v celoskleněném provedení bez přesahu dokonale splývají s povrchem, nevytvářejí pro chodce a tělesně postižené osoby drobné překážky na povrchu komunikace. Svítidla s přesahem jsou určena především pro montáž do stěny a jsou vhodná k vyznačení komunikací a komunikačních koridorů v kancelářských prostorách, v konferenčních místnostech, na letištích, v kinech, divadlech a hotelech.

Jsou k dispozici ve tvaru kruhu a čtverce (dvě velikosti) nebo v lineárním provedení (tři velikosti).

Svítidlo tvoří tělo z mechanicky odolného termoplastu, rámeček z korozivzdorné oceli, vnější tvrzené sklo (10 mm) a vnitřní tvrzené sklo (3 mm). Vnitřní sklo může být čiré nebo matované. Jednotlivé diody svítidel s čirým sklem jsou vybaveny clonou proti oslnění z termoplastu. Svítidla se připojují prostřednictvím kabelových průchodek PG11 a dodávají se včetně napájecího kabelu délky 300 mm. Napájecí kabely jsou opatřeny speciální přechodovou spojkou, která zabraňuje vnikání vlhkosti mezi vnější ochranný plášť a vlastní kabel. Svítidla včetně montážního pouzdra jsou odolná proti mechanickému zatížení podle typu montážního pouzdra do 1 000 kg, popř. 500 kg. Svítidla určená pro osvětlení svislých stěn jsou osazena speciální plastovou čočkou, která vytváří vyzařovací charakteristiku s úhlem poloviční svítivosti 10°. Diody ve svítidlech kruhového nebo čtvercového provedení lze otáčet o 355° podél svislé osy a naklápět oproti svislé ose o ±10°. U lineárního provedení lze jednotlivé diody vyklápět v rozsahu ±7°.

Obr. 4.

Obr. 4. Sloupkové svítidlo iWAY

Svítidla Ledplus lze ovládat dvěma typy řídicích systémů. Svítidla v monochromatickém provedení lze připojit na řídicí systém Effect Equalizer, který umožňuje vytvořit několik dynamických světelných efektů: blikání, střídání a vlnu. Další řídicí systém, Colour Equalizer, je určen pro svítidla v provedení RGB a dovoluje nejen kontrolovat osvětlení, ale také vytvářet proměnné barevné osvětlení a rozmanité světelné scény. Povrchová teplota svítidel je nižší než 40 °C. Jako příslušenství se ke svítidlům dodávají instalační krabice IP67 pro propojování svítidel a osazení napájecích zdrojů, barevné filtry, piktogramy, napájecí zdroje a montážní pouzdra.

Krytí IP68, mechanická odolnost IK10, značka F, třída ochrany II.

Svítidla iWAY

Hlavním účelem nové řady sloupkových svítidel iWay je orientační funkce. Tato svítidla jsou určena pro vyznačování cest pro pěší, upozornění na překážky, vymezení komunikačních hranic. U těchto svítidel je hlavním cílem osvětlit co největší část požadovaného úseku, omezit možné oslnění a rušivé světlo a vytvořit požadovanou atmosféru osvětlovaného prostoru.

Svítidla iWay se vyrábějí v kruhovém nebo čtvercovém průřezu ve dvou výškách 620 a 1 100 mm s různými typy optických systémů. Z hlediska tvaru je hlavní inovací velmi čistý tvar, který je dán hlavně tím, že nejsou viditelné žádné upevňovací šrouby. Konstrukce svítidla byla navržena s ohledem na vysokou mechanickou odolnost, jak v části průhledného krytu, tak v místě styku svítidla se zemí. Svítidla se upevňují pomocí kotvicí desky se šrouby, která se osazuje do betonového základu. Systém iWay má tři různé typy optických systémů: reflektorový, lamelový a rozptylný. Patentovaný reflektorový optický systém zamezuje přímému oslnění od světelného zdroje a lze ho osadit speciálními clonami, které umožňují různé vymezení šířky vyzařovaného světelného svazku.

Obr. 5.

Obr. 5. Uliční svítidlo iROAD

Svítidla lze osadit halogenidovými výbojkami 20, 35 a 70 W, kompaktními zářivkami 13, 18, 26, 32 a 42 W nebo luminiscenčními diodami (LED). Hlavní inovací v oblasti světelných zdrojů je použití nových halogenidových výbojek 20 W s keramickým hořákem v miniaturizovaném provedení – Mini Master Colour (Philips). Druhou důležitou inovací je použití diod LED 4 × 1 W v bílém i barevném provedení. Doplněním řady iWay jsou svítidla Pencil s lineárním svislým svíticím průzorem s mikroperforovaným rozptylným krytem s jednostranným nebo dvoustranným vyzařováním.

Krytí IP66, mechanická odolnost IK10, známky ENEC, IMQ, třída ochrany II.

Svítidla iROAD

Svítidla iRoad jsou určena pro osvětlování silničních komunikací, pěších zón, náměstí, parků i obytných čtvrtí. Jejich použití je charakteristické rovnoměrností osvětlení, redukcí možného oslnění, nulovým podílem světelného toku do horního poloprostoru a výrazným, čistým designem. Svítidla iRoad svým vzhledem i technickými parametry přispívají ke změně vnímání veřejného osvětlení od čistě funkční záležitosti směrem k interpretaci prostředí, v němž je instalováno. To znamená přiměřeným způsobem informují o prostoru, vytvářejí vzhled okolního prostředí a navozují vhodnou atmosféru. Svítidla iRoad se vyrábějí se dvěma typy optických systémů: silniční a asymetrickou optikou. Silniční optický systém je navržen tak, aby byly splněny požadavky norem a doporučení ohledně tzv. světelného znečištění a současně, aby bylo možné navrhovat co nejdelší rozteče svítidel při respektování požadovaných kvalitativních i kvantitativních světelnětechnických parametrů. Tím se snižuje pohledový účinek osvětlovací soustavy a redukují se náklady na provoz a údržbu. Maximální svítivost asymetrického optického systému je v úhlu 45°. Konstrukce optického systému umožňuje co nejvíce omezit nežádoucí oslnění a zároveň i rušivé světlo dopadající na fasády budov a do jejich interiérů při instalaci svítidel na fasádách staveb nebo v jejich blízkosti.

Obr. 6.

Obr. 6. Svítidlo iROAD – detail

Zmíněná svítidla se vyrábějí pro vysokotlaké výbojky v rozsahu příkonů 70 až 250 W. Výrazným inovačním krokem je použití nových halogenidových výbojek Cosmolight od firmy Philips. Je to zcela nový typ halogenidových výbojek o výkonu 140 W s měrným výkonem 120 lm/W, všeobecným indexem podání barev 70 a teplotou chromatičnosti 2 800 K. Výbojky mají také zcela nový typ patice, která zaručuje přesnou polohu světelného zdroje v optickém systému. Druhou inovací světelných zdrojů je použití 250W halogenidových výbojek s keramickým hořákem a paticí G12. V porovnání s venkovními svítidly používanými v současně době lze díky rozměrům těchto výbojek vytvořit relativně malý optický systém, jenž je osazen velmi výkonným světelným zdrojem (23 klm). Optický systém je chráněn tvrzeným krycím sklem, upevněným v hliníkovém rámečku. Sklo se speciálním potiskem slouží k zvýšení zrakové pohody.

Ke svítidlům se dodávají originální sloupy s výložníky o výšce 6, 8 a 10 m (výška včetně výložníku). Sloupy, vyráběné v zápustném i přírubovém provedení, splňují požadavky evropské normy ČSN EN 40-5. Lze je upevnit na vrchol stožáru, do jeho střední části nebo na fasádu budovy.

Krytí IP67, mechanická odolnost IK07, značka F, známky ENEC, IMQ, třída ochrany II.

ETNA, s. r. o.
Mečislavova 2/307
140 00 Praha 4
tel.: 257 320 595, 257 320 597
fax: 257 310 604, 241 742 759
e-mail: etna@etna.cz
http://www.etna.cz