časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Nová svítidla PHILIPS s diodami LED

|


Nová svítidla PHILIPS s diodami LED

Ing. Jakub Wittlich, Philips lighting, s. r. o.

Svítidla využívající elektroluminiscenční diody LED představují jeden z dominantních vývojových trendů současné světelné techniky. Philips jako vedoucí světová firma v oboru je vůdčím představitelem tohoto trendu jak ve vývoji samotných diod, napájecích zdrojů, stavebnicových osvětlovacích modulů (více Světlo 3/2004), tak i kompletních svítidel.

Na konci roku 2004 (Světlo 4/2004) byly čtenářům představeny dvě typové řady svítidel Philips s diodami LED určené pro venkovní osvětlování – svítidla LEDline pro nasvětlování fasád a AmazonLED pro orientační osvětlení.

Obr. 1. Světlomet LEDflood
Obr. 2. LEDflood – vpravo ovládání Zoomspot
Obr. 4. LEDflood – nasvětlení sochy, Frankfurt nad Mohanem

Obr. 1. Obr. 2. Obr. 4.

Na podzim loňského roku byl tento sortiment rozšířen o další zajímavá svítidla, o světlomet s diodami LED typové řady LEDflood a dále o řadu svítidel pro orientační osvětlení se společným označením Marker lights.

Během letošního roku budou na trh uvedena zcela nová svítidla i varianty současných typů, např. LEDline RGB (provedení s plynulou změnou barvy světla).

LEDflood

LEDflood (obr. 1) je koncepčně zcela nový typ světlometu. Jeho základem je devět vysoce výkonných diod LuxeonTM doplněných optikou (kolimátory) pro přesné usměrnění světla a patentovanou optikou Zoomspot. Tato optika umožňuje měnit úhel světelného svazku (poloviční divergenci) plynule v rozsahu 2 × 3° až 2 × 15° (obr. 2). Svítidla se vyrábějí se sedmi statickými barvami světla (včetně teple bílé – 3 500 K a chladně bílé – 6 500 K).

Obr. 3.

Obr. 3. LEDflood – rozměry

Samotný světlomet v krytí IP66 je proveden jako bezúdržbový. Pro jeho malé rozměry (obr. 3) jej lze instalovat v podstatě kdekoliv. Elektronický předřadník, který může být umístěn ve vzdálenosti až 30 m od světlometu, je v krytí IP65. Standardně umožňuje analogové (1 až 10 V) nebo digitální (DALI) řízení světelného toku.

Světlomety LEDflood jsou určeny pro energeticky úsporné (příkon světlometu závisí na barvě světla, maximálně je 36 W), zejména barevné osvětlování fasád, architektonických detailů, parků a zahrad či soch a památníků (obr. 4).

Marker lights

Svítidla označovaná společným názvem Marker lights jsou určena pro orientační a efektové osvětlování.

Svítidla LEDuplight (obr. 5) jsou kruhová (průměr 110 mm) zemní svítidla, která na zemi či zdech tvoří jasné, rovnoměrné barevné kruhy a navozují tak elegantní, klidnou atmosféru. V nabídce je pět barev světla: červená, zelená, modrá, jantarová a bílá. Zajímavé jsou i čistě technické parametry těchto svítidel – krytí IP67, statická zatížitelnost 2 000 kg, teplota prostředí od –20 do +35 °C.

Obr. 5. LEDuplight
Obr. 6. LEDstep
Obr. 7. LEDspot

Obr. 5. Obr. 6. Obr. 7.

Svítidla LEDstep (obr. 6) jsou obdobného charakteru. Mají ovšem čtvercový tvar (130 × 130 mm) a jsou osazena dvojnásobným počtem diod než LEDuplight. Jejich statická zatížitelnost je 1 000 kg.

LEDspot (obr. 7) je svítidlo pro přisazenou montáž s jednou diodou. Hlavními charakteristikami tohoto typu jsou robustnost a malé rozměry (průměr 86 mm). Právě odolnost a bezúdržbový provoz je předurčují k použití na špatně dostupných místech ke zdůraznění prvků fasád, vytváření efektu přerušovaných linek apod.

Všechna svítidla Marker lights jsou vybavena integrovanými elektronickými předřadníky.

Philips ČR spol. s r. o. Lighting
Šafránkova 1
155 00 Praha 5
tel.: 233 099 111
fax: 233 099 326
e-mail: jakub.wittlich@philips.com
www.philips.cz