časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Nová svítidla PHILIPS LIGHTING pro veřejné osvětlení

|


Nová svítidla PHILIPS LIGHTING pro veřejné osvětlení

Ing. Jakub Wittlich, Philips lighting, s. r. o.

Začátkem každého roku přichází Philips na trh s řadou nových svítidel. Tak je tomu i letos. V následujícím článku budou představeny dvě nové modelové řady svítidel pro veřejné osvětlení.

Obr. 1. Obr. 3. Obr. 5.

Obr. 1. Selenium s vypouklým krytem
Obr. 2. Reflektor T-POT a ploché sklo
Obr. 3. Možnosti náklonu svítidla
Obr. 5. Výměna světelného zdroje

Obr. 2.

SELENIUM – svítidla pro osvětlování komunikací

Svítidla Selenium (obr. 1) jsou dalším prvkem v inovované nabídce svítidel Philips pro veřejné osvětlení. V průběhu roku 2005 budou nahrazovat osvědčený typ SGS203 (viz Wittlich, J.: Svítidla Philips a nové požadavky na veřejné osvětlení. Světlo, 2002, č. 1).

Zmíněná svítidla jsou určena pro osvětlování všech kategorií silnic a dálnic a vyšších tříd místních komunikací. Osazují se vysokotlakými sodíkovými nebo rtuťovými výbojkami 50 až 250 W.

Kvalitní leštěný hliníkový reflektor T-POT (Philips Optical Technology; obr. 2) s vysokou účinností je optimalizován pro použití s trubkovou výbojkou SON-T tak, aby světelné vlastnosti svítidla odpovídaly požadavkům nové evropské normy EN 13201.

Obr. 4.

Obr. 4. Otevřené svítidlo

Vyzařování svítidla lze přizpůsobit poloze stožáru k osvětlované komunikaci dvěma způsoby: nastavením reflektoru do jedné z pěti poloh nebo nastavením montážní příruby – při montáži na stožár v úhlech 0°, 5° nebo 15° (obr. 3), při montáži na výložník v úhlech 0°, 10° nebo 15°.

Krytí celého svítidla IP66 snižuje potřebu čištění svítidla a umožňuje prodloužit intervaly jeho údržby. Těleso svítidla je z litého hliníku. To dále zvyšuje jeho celkovou odolnost a prodlužuje životnost. Standardně je svítidlo dodáváno ve středně šedé barvě RAL 7073, na vyžádání je lze dodat i v jiných barvách RAL.

Obr. 6. Urbana – přehled designů
Obr. 6.

Kryty světelně činné části jsou, jak je již dnes běžné, nabízeny ve dvou verzích. Vypouklý kryt z polykarbonátu je vhodný pro osvětlování okružních komunikací a průmyslových zón, plochý kryt z tvrzeného skla se uplatňuje tam, kde je významným kritériem omezení světelného znečištění. V horizontální poloze skla není světlo vyzařováno přímo do horního poloprostoru.

Obr. 7.

Obr. 7. Přímá clona

Svítidla jsou k dispozici včetně montážní příruby k upevnění na stožár nebo výložník o průměru 42 až 60 mm. Standardně se rovněž dodává typ s přírubou pro montáž na stožár o průměru 76 mm.

K svítidlu je přístup vždy shora po odklopení horní části svítidla (obr. 4). Pracovník údržby tak pracuje v poloze s rukama před sebou (obr. 5). K údržbě svítidla není zapotřebí nářadí.

URBANA – sadová svítidla

Sadová svítidla Urbana spojují elegantní design s moderními prvky světelné techniky. Tvoří je těleso vybavené předřadným zařízením a optickým prvkem a kryt. Na výběr je devět typů polykarbonátových nárazuvzdorných krytů (obr. 6) a tři verze optických prvků. Teplotní štítek se používá v kombinaci s opálovými kryty, přímá clona v kombinaci s čirými kryty (obr. 7). Kombinovaná přímo-nepřímá clona je určena pro čiré kryty s odraznou horní plochou (obr. 8). V závislosti na příkonu použitého zdroje a kombinaci clony a krytu lze sestavit řadu svítidel, která splňují limity světelného znečištění pro zóny E3, popř. E4, jak jsou uvedeny v publikaci CIE 150-2003 Guide on the Limitation of the Effects of Obtrusive Light from Outdoor Lighting Installations.

Obr. 8. Obr. 9. Obr. 10.

Obr. 8. Kombinovaná clona
Obr. 9. Urbana Lunar
Obr. 10. Urbana Forest

Možnost vybírat z rozsáhlé nabídky světelných zdrojů různých příkonů a barevných vlastností dovoluje použít svítidla Urbana pro osvětlení pěších zón, parků, náměstí i jiných veřejných prostorů. Svítidla se vyrábějí v provedení pro sodíkové a halogenidové výbojky od 70 do 150 W, pro rtuťové výbojky 80 a 125 W, kompaktní zářivku 42 W nebo jen s objímkou E27 pro žárovky do 100 W.

Krytí svítidel je IP65, odolnost proti nárazu třídy IK10. Svítidla jsou běžně určena pro montáž na stožár o průměru 60 mm.

Philips ČR spol. s r. o. Lighting
Šafránkova 1
155 00 Praha 5
tel.: 233 099 111
fax: 233 099 326
e-mail: jakub.wittlig@philips.com
http://www.philips.cz