časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Nová svítidla PHILIPS LIGHTING – 2003

|

číslo 2/2003

Nová svítidla PHILIPS LIGHTING – 2003

V roce 2003 je plánováno zavedení hlavních novinek do sortimentu Philips Lighting na podzimní sezónu. Ve stejném termínu bude vydán i nový katalog.

Novinky pro jarní sezónu jsou většinou představovány inovovanými nebo odvozenými verzemi svítidel stávajících typových řad. Základními charakteristikami těchto inovací jsou zejména zrychlení a zjednodušení montáže a rozšíření aplikačních možností.

Obr. 1. Obr. 2.

Zapuštěná svítidla pro kompaktní zářivky (downlight) EUROPA 2.4 (obr. 1 až obr. 4)

Základním motivem vývoje již čtvrté generace svítidel EUROPA 2 bylo další zjednodušení montáže a zvýšení užitné hodnoty.

Sortiment svítidel EUROPA 2.4 je tvořen svítidly FBS120 (průměr 239 mm) pro jednu nebo dvě kompaktní zářivky 18, popř. 26 W s konvenčními nebo elektronickými předřadníky a svítidly FBS 122 (průměr 173 mm) pro jednu nebo dvě kompaktní zářivky 13 W s konvenčním předřadníkem. Typ FBS 120 se dodává také ve verzi pro nouzové osvětlení s dobou svícení 1 nebo 2 h. Oba typy jsou k dispozici ve verzích s mřížkou (L), opálovým krytem (O), čirým čelním krytem (PG) nebo zapuštěným prizmatickým krytem (P). Svítidla s opálovým a čirým krytem mají krytí IP44. Bílý krycí kroužek lze nahradit kroužkem v barvě zlaté nebo barvě hliníku.

Obr. 3. Obr. 4.

Nový pokovený polykarbonátový reflektor se vyznačuje vysokou odolností vůči otiskům prstů při montáži a o 20 % vyšší účinností ve srovnání s předchozí verzí.

Pro zvýšení rychlosti a pohodlí montáže se svítidla dodávají ve verzi KIT, což znamená, že jsou již osazena zářivkami barvy 830 nebo 840 (neplatí pro nouzové verze a verze s regulovatelnými předřadníky). Typy s prizmatickým krytem nebo mřížkou mají reflektor krytý protiprachovou fólií, zabraňující znečištění světelně činné části svítidla při instalaci, která se odstraňuje až po montáži.

Svítidla jsou standardně vybavena kabely délky 40 cm s konektory Wieland pro zrychlení instalace. Samozřejmostí je také možnost připojit napájení přímo do bezšroubových svorkovnic svítidel.

Objímky světelných zdrojů jsou opět stejně jako u předchozí verze vyklopitelné. Toto řešení zjednodušuje údržbu a zvyšuje účinnost svítidla, protože v reflektoru nemusí být otvor umožňující manipulaci se světelnými zdroji, který jinak zhoršuje jeho vyzařovací vlastnosti.

Obr. 5. Obr. 6. Obr. 7.

Nové řešení balení svítidla dovolilo zredukovat jeho objem o 30 až 60 % ve srovnání s předchozí verzí. Menší balení nejen zjednodušuje manipulaci a šetří velkoobchodům a instalačním firmám náklady na skladování, ale i méně zatěžuje životní prostředí.

Sloupková svítidla VIVARAZON (obr. 5 a obr. 6)

Řada sloupkových svítidel VIVARAZON byla vyvinuta pro zaplnění mezery v sortimentu těchto svítidel značky Philips, který byl tvořen plastovými svítidly VIVARA a architekturními svítidly VERONA.

Základ svítidla VIVARAZON tvoří sloupek z pevného, odolného černě práškově lakovaného hliníku. Uvnitř sloupku je umístěn lehce vyjímatelný předřadník. Vršek svítidla tvoří hliníková světelná hlava buď zaobleného tvaru, s čirým difuzorem a vnitřní clonou, nebo plochého tvaru a s patentovaným unikátním difuzorem ZON. Tento optický prvek zajišťuje při vynikajícím usměrnění světla zvýšenou vertikální osvětlenost.

Celková výška svítidla je pro obě provedení stejná: 1 000 mm. Svítidla se vyrábějí v provedení pro vysokotlaké sodíkové výbojky SON 70W (lze použít i halogenidovou výbojku MASTER Colour City CDM-ET 70W s lepším indexem barevného podání), vysokotlaké rtuťové výbojky HPL-N 80W a bez předřadníku s objímkou E27 pro žárovky a kompaktní zářivky s integrovaným předřadníkem PLET.

Obr. 8.

Součástí dodávky svítidla je základová deska s kotevními šrouby pro snadnou montáž. Svítidlo má krytí IP54.

Zemní světlomety AMAZON (obr. 7)

Rostoucí popularita dekorativního nasvětlování budov a různých objektů vede ke zvýšené poptávce po svítidlech pro tyto účely. Jedním z typů svítidel užívaných pro zmíněný druh osvětlování jsou zemní světlomety. V běžné nabídce se ovšem lze setkat hlavně s výkonnými světlomety vhodnými pro profesionální využití.

Vhodnou variantou pro užití v soukromé sféře a pro světelné zdůraznění menších detailů jsou nové, cenově přijatelné zemní světlomety AMAZON.

Řada AMAZON je tvořena dvěma typy svítidel. Provedení s objímkou E27 je určeno pro reflektorovou žárovku SPOTline R63 40W nebo kompaktní zářivku PLET 15W. Provedení s objímkou GZ10 je určeno pro halogenovou žárovku TWISTline Dichro 50W/230V.

Zápustná hloubka svítidla s krytím IP67 je 275 mm. Součástí balení svítidla je krycí dekorativní hliníkový kroužek, polykarbonátový difuzní kryt (zatížitelnost až 1 000 kg), refraktor (pro omezení oslnění) a tři barevná dekorativní skla (lesní zeleň, námořnická modř, přírodní bílá). Kombinací těchto prvků lze vytvářet různorodé světelné situace.

Svítidla do vlhka PACIFIC-WEC (obr. 8 až obr. 11)

Poslední novinkou tohoto jara je varianta známé řady svítidel do vlhka PACIFIC typové řady 216 a 216.

Obr. 9.

Řada svítidel s vyšším krytím PACIFIC typů TCW215 (s akrylátovým krytem) a TCW216 (s polykarbonátovým krytem) byla rozšířena o verzi WEC. Tato svítidla jsou dodávána již osazena zářivkami Philips New Generation barvy 840. Jsou vybavena externími patentovanými konektory s krytím IP66. Toto řešení společně s flexibilní roztečí montážních spon představuje maximální zrychlení a zjednodušení montáže.

Dalším zlepšením zavedeným u všech provedení svítidel TCW215 s akrylátovým krytem je změna materiálu krytu. Při nesprávném zaklapávání krytu (svítidla TCW215 a 216 mají naklapávací kryt beze spon) občas docházelo k jeho naprasknutí. Mechanická odolnost nového materiál je zvýšena o 25 %.

Bližší informace získáte na adrese:
Philips ČR spol. s r. o. Lighting
Šafránkova 1
155 00 Praha 5
tel.: 233 099 111
fax.: 233 099 326
e-mail: jakub.wittlich@philips.com
http://www.philips.cz