časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Nová svítidla PHILIPS LIGHTING – 2002

|

číslo 3/2002

Nová svítidla PHILIPS LIGHTING – 2002

Stejně jako je tomu každý rok, uvádí i letos Philips Lighting na český trh nové typové řady svítidel.

Zářivková svítidla TBS 300 New

Nejvýznamnější inovací tohoto roku v sortimentu zapuštěných svítidel je zavedení zcela přepracované typové řady TBS 300 New. Základními charakteristikami těchto svítidel jsou flexibilita ve volbě velikosti svítidla, možnost volby užití zářivek TLD nebo TL-5 a rozsáhlá nabídka inovačních optických systémů pro široké použití v kancelářích, obchodech, školách a veřejných budovách. Nabídku dále rozšiřují varianty svítidel s integrovaným řízením a s úpravou pro vzduchotechniku.

Obr. 1. Obr. 2. Obr. 3.

Svítidla se vyrábějí ve třech velikostních verzích: TBS 315 jsou svítidla s šířkou pouhých 150 mm pro speciální projekty, svítidla TBS 318 jsou určena do podhledů s šířkou lamel185 mm a typy TBS 330/331 se používají pro montáž do standardních podhledů s modulem 300/312,5 mm.

Obr. 4.

Nové optické systémy, s nabídkou od uzavřených opálových a prizmatických krytů, přes dekorativní zelené akrylátové lamely a matové mřížky až po vysoce leštěné parabolické mřížky OLC s všesměrovým omezením jasů pro náročné kanceláře, využívají všechny výsledky vývoje optických systémů pro zářivky TL5 (3D parabolická lamela, konkávní spodní hrana lamely atd.).

Svítidla s integrovaným systémem Luxsense jsou regulována v závislosti na intenzitě osvětlení pracoviště denním světlem. Systém Occulux kombinuje regulaci světelného toku svítidla v závislosti na denním osvětlení s vyhodnocováním přítomnosti či nepřítomnosti osob. Tyto regulační prvky ve spojení s účinnými elektronickými předřadníky snižují spotřebu elektrické energie až o 50 %.

Standardní svítidla TBS 300 jsou vybavena štěrbinami pro odtah vzduchu s maximálním průtokem 50 m3/h. Pro vyšší nároky na průtok vzduchu jsou určena svítidla TBN 318 s přídavnými štěrbinami.

Obr. 5. Obr. 6. Obr. 7.

Modela TCS 125

Zejména pro velkoobchodní prodej je určena typová řada Modela TCS 125. Tato zářivková svítidla s opálovým nebo prizmatickým krytem nahrazují od července tohoto roku v sortimentu Philips ČR svítidla TCS 025. Moderní hladký oblý design těchto stropních svítidel ladí s většinou interiérů. Svítidla jsou určena pro osvětlování veřejných prostor, vnitřních komunikací, škol a méně náročných kanceláří.

Obr. 8.

Bodová a dekorativní svítidla

Daruma
Nejnovějším trendem v osvětlování obchodů je přechod od prostého osvětlování prostoru k vytváření atmosféry. Do oblasti osvětlování se tento směr promítá zvyšujícími se požadavky na flexibilitu a rozmanitost osvětlovací soustavy ohledně uspořádání i skladby světelných zdrojů. S ohledem na tyto trendy přichází Philips Lighting na trh s osvětlovacím systémem Daruma. Principem tohoto systému je kombinace různých světelných modulů do jedné sítě s modulem 20 nebo 30 cm. Sortiment modulů je tvořen prvky pro lineární zářivky TLD a TL-5 s optickými mřížkami či asymetrickými reflektory, přímými svítidly (downlight) pro kompaktní zářivky nebo výbojky s reflektory pro osvětlování horizontálních nebo vertikálních ploch, směrovatelnými bodovými svítidly pro kompaktní výbojky a halogenové žárovky pro zvýrazňující osvětlení a volnými moduly, které umožňují integraci zabezpečovacích prvků, reproduktorů apod.

Obr. 9. Obr. 10. Obr. 11.

Musa
Nové designové trendy jsou respektovány i v nové řadě bodových svítidel Musa. Svítidlo, jehož charakteristickým znakem je průsvitná přední část, se vyrábí ve třech velikostech pro různé světelné zdroje – výbojky Mastercolour, WhiteSON a halogenové žárovky. Široký rozsah volitelných reflektorů s divergencí v rozmezí 6 až 60° vyhoví pro všechny situace zvýrazňujícího osvětlování.

Obr. 12.

Monza
Potřeba držet krok s vývojovými směry designu svítidel vyústila v zavedení typové řady Monza, která v sortimentu bodových svítidel Philips nahrazuje populární řadu Mambo. Na první pohled zaujme moderním oblým tvarem, nahrazujícím stávající hranatý vzhled. Řada Monza ovšem nepředstavuje inovaci pouze tvarovou, ale i sortimentní. Dosavadní dvě verze s obdélníkovými reflektory výhodnými pro akcentování ploch jsou doplněny verzí se symetrickým reflektorem. Toto provedení umožňuje vytvářet výraznější bodové akcenty při zachování stylové jednolitosti použitých svítidel. Svítidla jsou určena pro přisazenou montáž nebo montáž na dvou- či tříokruhovou přípojnici.

Gondola
Typová řada Gondola je tvořena pěti různými tvary svítidel pro kompaktní zářivky 9 až 26 W a žárovky. Krytí IP66 a IP65 a nárazuvzdornost třídy IK10 (20 J) některých typů dovolují použít tato svítidla i pro náročné exteriérové aplikace.

V případě zájmu o bližší informace se obraťte na jakub.wittlich@philips.com