časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Nová řada zářivkových svítidel PROFI

|

číslo 1/2003

Nová řada zářivkových svítidel PROFI

František Vyhlídko, TREVOS, a. s.

Český výrobce zářivkových svítidel, firma TREVOS, a. s., uvádí na trh svoji novu typovou řadu celoplastových svítidel Profi ve vodotěsném, prachotěsném i nárazuodolném provedení. Vyrábí se zde na nových strojích a formách, přičemž jsou uplatňovány progresivní metody technologie vstřiku z kvalitního termoplastu, materiálu, ze kterého jsou kryty zmíněných svítidel (základny i difuzory) vyráběny. Kovové části uvnitř svítidla – reflektory – jsou po vylisování povrchově upravovány komaxitem v nově instalované, automaticky řízené a plně ekologicky zajištěné stříkací lince.

Obr. 1.

Vyšší technická úroveň zpracování umožňuje dosáhnout lepších technických parametrů výrobků a jejich užitných vlastností, moderní design zvyšuje jejich estetickou úroveň.

Jako optimální materiál pro základnu byl zvolen polykarbonát, který výrobku zaručuje vysokou mechanickou odolnost a již ve standardním provedení splňuje tepelné parametry z hlediska umístění v prostředí se zvýšenou teplotou okolí. Pro optický kryt (difuzor) je možné volit čirý stabilizovaný polykarbonát (PC), který po spojení se základnou činí svítidlo velmi pevné a téměř nerozbitné, nebo akrylát (PMMA), jenž je 100% stabilní proti stárnutí vlivem UV záření a vyniká velkou světelnou propustností.

Přestože se při výrobě používá tento velmi kvalitní a dražší materiál, výsledná cena je příznivá, vzhledem k optimálně zvolenému tvaru a úsporné konstrukci svítidla.

Vybavení svítidla kvalitními elektrotechnickými komponentami a díly, např. bezšroubovými připojovacími svorkovnicemi, patentními sponami pro zavěšení svítidla, či varianty s průchozím třífázovým propojením pro montáž svítidel do řad s možností střídání fází mají profesionálním elektromontérům umožnit rychlejší a snadnější instalaci svítidla v určeném prostředí.

Vcelku převratnou novinkou z hlediska využití ekonomických i výkonnostních parametrů je varianta s vysokofrekvenčními elektronickými předřadníky a zářivkami T5 o průměru 16 mm. Při zachování všech výhod elektronického předřadníku oproti konvenčnímu, jako je prodloužení života zářivek o 50 %, okamžitý start bez blikání, automatické vypnutí při vadné zářivce, konstantní světelný tok v širokém rozsahu kolísání napájecího napětí, odstranění stroboskopického jevu, úspory energie až o 25 %, přináší tato varianta další úspory energie o 7 až 10 % a změnou teploty maximálního světelného toku z 25 na 35 °C je dosahováno i vyšší účinnosti o 10 až 14 %. Zejména při využití výkonné řady elektronických předřadníků, označovaných výrobcem Osram Quicktronic T5-FQ a výrobcem Philips HF-Performer TL5-HO, se naměřená světelná účinnost blíží 90 %, v provedení svítidla s akrylátovým optickým krytem. Díky vyšší hodnotě světelného toku je možné dosáhnout normované hladiny osvětlení i při zavěšení svítidla ve větší výšce.

Přestože jsou tato svítidla určena převážně do průmyslového prostředí, jistě svým moderním designem a technickými parametry osloví zájemce i z jiných oblastí osvětlování.

TREVOS, a. s.
Mašov 34
511 01 Turnov
tel.: 481 625 245-8
fax: 481 624 112
e-mail: trevos@mikroservis.cz
http://www.trevos.cz