časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Nová řada svítidel RAMBO (antivandal) a AQUA

|

číslo 3/2002

Nová řada svítidel RAMBO (antivandal) a AQUA

Ing. Tomáš Poslt, Ing. L. Vyrtych – Elektrotechnický závod

Vážným problémem současnosti pro města, obce a různé instituce se stává vandalismus. Po nainstalování nového zařízení se toto ihned stává terčem útoku nenechavců, kteří během krátké doby dokáží způsobit několikatisícové škody. Z těchto důvodu jsme v naší firmě přistoupili k vývoji a výrobě nové řady svítidel pro prostředí s vysokým rizikem poškození. Název svítidel – Rambo – by měl evokovat myšlenky na věc teoreticky nezničitelnou, odolnou proti všem protivníkům a schopnou obstát i v těch nejtěžších podmínkách. Uplatnění tato svítidla tedy najdou především ve vězeňských celách, podchodech, podzemních garážích, zoo, stanicích metra a na stanicích městské hromadné dopravy.

Uvedená svítidla byla vyvíjena na základě specifických požadavků Vězeňské služby ČR, Věznice Valdice. V této věznici se buduje samostatné oddělení pro doživotně odsouzené vězně. Pracovníci úseku energetiky hledali svítidlo, které by vyhovělo těmto požadavkům:

  • prostředky dosažitelnými ve věznicích nerozbitelné,
  • běžnými nástroji nerozebíratelné,
  • kombinace světelných zdrojů pro hlavní osvětlení a noční přisvětlení,
  • použití elektronických předřadníků,
  • nízká cena.
Obr. 1.

V té době žádné takového svítidlo na českém trhu neexistovalo. Dalším omezujícím faktorem při vývoji byl termín realizace zakázky. Na kompletní vývoj svítidla od zadání až po ověřovací sérii bylo pouze přibližně půl roku.

Svítidla Rambo jsou v současné době vyráběna v různých modifikacích, takže si každý zákazník může vybrat tu variantu, která nejlépe vyhovuje jeho nárokům. Naše nabídka zahrnuje jednozdrojovou verzi pro všechny příkony zářivek T5 a T8, kompaktní zářivky 11, 36 W, kombinované svítidlo pro celkové a noční osvětlení, svítidlo pro bezpečné napětí 24 V a nouzové svítidlo. Vlastní svítidlo je řešeno jako modulové, lze ho tedy vyrobit pro jakoukoliv kombinaci zdrojů.

Nyní pár slov ke konstrukci. Celé svítidlo je složeno z několika základních komponent: těleso, reflektor a čílka svítidla. Vzhledem k požadované mechanické pevnosti jsme jako základ svítidla použili polykarbonátovou trubku s tloušťkou stěny 4 mm. Je zpevněna tělesem z lakovaného plechu o tloušťce 2 mm. Takto vytvořená sestava má velmi vysokou rázovou pevnost. Do základního tělesa je nasunut reflektor svítidla, který je vyroben z bíle lakovaného plechu o tloušťce 0,5 mm. Na něm je uchycena veškerá elektrická výzbroj. Pro snadné vytažení reflektoru z trubky je použita rozpojovací konektorová svorkovnice. Svítidlo je ukončeno plastovými čílky taktéž z polykarbonátu. Čílko je k tělesu upevněno dvěma imbusovými šrouby. Hlavy těchto šroubů jsou zapuštěny hluboko do čílka. Pro zvláštní účely jsou k dispozici speciálně vyvinuté šrouby, které znemožňují jejich demontáž běžnými nástroji. Vzhledem k předpokládanému užití v prostorech s hromadným výskytem osob, musí svítidla splňovat i požární předpisy. K tomuto požadavku se při vývoji také přihlíželo. Na jednotlivé plastové díly byly vydány protokoly o zkouškách požárnětechnických charakteristik v akreditované zkušební laboratoři č. 1026.2, PAVUS Praha, a. s. Stupně hořlavosti těchto materiálů jsou B (nesnadno hořlavé) a C1 (těžce hořlavé).

Obr. 2.

Na základě požadavků zákazníků na svítidla v provedení „antivandal“, ale s vyšším stupněm krytí, jsme pružně zareagovali rozšířením řady Rambo o svítidla se stupněm krytí IP67. Takto vysoké krytí je zabezpečeno těsnicí zátkou s průchodkou Pg 13,5, certifikovanou na IP67. Takto upravená svítidla najdou uplatnění především v myčkách aut, přehradních nádržích, montážních šachtách, ve velmi prašných prostředích jako např. otryskovny, brusírny apod.

Svítidla řady Aqua navazují na úspěšná svítidla Rambo, IP67. Jsou určena pro prostředí s vyžadovanou odolností proti vniknutí prachu, stříkající vodě a částečnému ponoření. Uplatní se především v hrázích přehradních nádrží, koupelnách, mycích linkách, plaveckých bazénech. Jejich konstrukce je podobná jako u svítidel Rambo, IP67, pouze chybí plechové vyztužující těleso a plastová čílka. Svítidla lze upevnit přímo na strop či stěnu pomocí multifunkční plastové objímky, zavěsit pomocí lanka a samosvorných lankových závěsů nebo na řetízky pomocí závěsných ok.

V současné době jsou ve spolupráci s FTZÚ Ostrava, AO 210, certifikována svítidla Rambo a Aqua pro použití v prostředí s nebezpečím výbuchu podle směrnice 94/9/EC (NV 176/1997 Sb.).

Vzhledem ke svým vlastnostem nalézají svítidla Rambo a Aqua široké uplatnění a jsou dobrým řešením pro ty, kteří hledají vysoce kvalitní výrobek za přijatelnou cenu. Další informace o těchto i jiných výrobcích lze nalézt na internetových stránkách firmy http://www.vyrtych.cz