časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Nová investice firmy Ing. L. Vyrtych – Elektrotechnický závod

|

číslo 3/2003

Nová investice firmy Ing. L. Vyrtych – Elektrotechnický závod

Firma Ing. L. Vyrtych – Elektrotechnický závod naplňuje přijatou firemní strategii ve zvyšování kvality své produkce. Letos udělala další významný krok v této oblasti.

Automatizované pracoviště na výrobu plastových dílů svítidel

Po výstavbě nové haly (viz Světlo č. 4 s výrobní plochou 1 300 m2, jeřábem 12,5ých plastových dílů pro mnoho svých produktů investovala firma letos nemalé finanční prostředky do automatizovaného pracoviště na výrobu rozhodujících plastových dílů pro program zářivkových svítidel 1 × 18 W až 2 × 58 W.

Obr. 1. Obr. 2.

Celkovou novou investicí v hodnotě přibližně 50 000 000 Kč do oblasti výroby plastů, zajistila firma realizaci své strategie v oblasti bezprostřední kontroly nad kvalitou vyráběných plastových dílů. Uvedená investice firmě umožnila přímou kontrolu nad náklady výroby plastových komponent, nad cenami finálních výrobků a termíny jejich dodání.

1. Vstřikovací stroj

Automatizované pracoviště tvoří zcela nový vstřikovací stroj s uzavírací silou 15 000 kN od světově známé rakouské firmy ENGEL (obr. 1 a obr. 2). Na tomto stroji lze vstřikovat všechny plastové díly svítidel až do délky 2 000 mm. Vzhledem k potřebě vstřikovat barvený a transparentní materiál zakoupila firma dvě vstřikovací komory, které lze velmi rychle vyměnit. Díky tomuto řešení se uspoří vstupní materiál a zvýší se kvalita výlisků. Součástí stroje je také manipulátor, jehož začleněním do technologického procesu byl vyloučen vliv lidského faktoru při výrobě a výrobní proces dosáhl tolik potřebné stability a velmi vysoké produktivity. Vstřikovací stroj je konstruován na zakázku pro výrobní program firmy Vyrtych.

Obr. 3. Obr. 4.

2. Chladicí kompresorová stanice

Stabilitu a jakost ve výrobním procesu pomáhá udržovat také nová chladicí kompresorová stanice špičkových technických parametrů dodaná firmou ADAMEC Liberec (obr. 3) a temperanční zařízení GREENBOX k dosažení stabilní teploty nástroje. Stabilita výrobního procesu sama o sobě však ještě nestačí pro dosažení 100% jakosti. Toho si byla firma plně vědoma a pro přípravu vstupních surovin zakoupila gravimetrický směšovací stroj a sušicí zařízení od americké firmy MAGUIRE (obr. 4).

Obr. 5.

3. Směšovací stroj a sušicí zařízení

Gravimetrický směšovací stroj připravuje a homogenizuje s přesností na jednotky gramů směs až čtyř komponent (základní materiál, UV stabilizátor, retardér proti hoření a barvivo). Celý tento proces je řízen prostřednictvím řídicího počítače a je nezávislý na lidském faktoru. Takto připravená směs je následně pneumatickou cestou dopravena do vakuové sušičky materiálu, která je schopna během 40 minut dokonale zbavit vlhkosti i ty nejnáročnější materiály. Další součástí této investice je nožový mlýn NMC 300 × 400 opatřený automatickým odlučováním kovových mikročástic a prachu, včetně jejich separace (obr. 5).

Plány pro rok 2004

Hala vstřikovny plastů je projektována pro umístění sedmi menších (450 až 3 200 kN) a dvou velkých strojů (2 × 15 000 kN). Na příští rok firma připravuje nákup druhého velkého stroje pro možnost souběžné výroby výlisků z transparentního a barveného materiálu.

Jak je patrné z přiložených obrázků, disponuje nyní firma Ing. L. Vyrtych – Elektrotechnický závod špičkovým, vysoce výkonným technologickým celkem, schopným plně pokrýt potřeby svých zákazníků. Technický úsek ve spolupráci s firemní akreditovanou zkušební laboratoří svítidel pracuje nyní velice intenzivně na nové řadě průmyslových prachotěsných a vodotěsných svítidlel.

Ing. L. Vyrtych – Elektrotechnický závod
tel./fax: +420 326 399 178, +420 326 399 601, +420 326 399 602
e-mail: sale@vyrtych.cz
http://www.vyrtych.cz