časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Nová interiérová svítidla firmy INGE Opava

|

číslo 1/2004

Nová interiérová svítidla firmy INGE Opava

INGE Opava, spol. s r. o., je tradiční český výrobce kvalitních interiérových svítidel a osvětlovacích systémů, zhotovovaných především z hliníkových profilů.

Při vývoji nových svítidel se odborníci firmy zaměřují na vybavení moderních reprezentativních prostor, jako jsou jednací místnosti, klientské prostory administrativních budov, společenské prostory, ale i kanceláře. Obr. 1. Svítidlo patří mezi nejdůležitější prvky architektonického řešení interiérů. Proto musí splňovat nejpřísnější technické a estetické požadavky. Všechny tyto vlastnosti mají novinky právě uváděné na trh – svítidlo BETA (obr. 1 a obr. 2) a svítidlo LAMBDA (obr. 3).

Obě zmíněná svítidla jsou vyrobena z hliníkového profilu, povrchově jsou upravena práškovou strukturovanou barvou. Světelnými zdroji jsou zde lineární zářivky typu T5 o průměru 16 mm, které jsou provozovány výhradně s elektronickými předřadníky. Elektronické předřadníky zlepšují provozní vlastnosti zdrojů a šetří elektrickou energii. Zvyšují vlastní účinnost svítidel a tím i světelnou pohodu v osvětlovaném prostoru. Ve srovnání se staršími zářivkami T8 o průměru 36 mm se účinnost svítidla zvýší minimálně o 10 %. Svítidla lze vybavit stmívatelnými předřadníky, které umožňují řízení osvětlovací soustavy podle požadavků zákazníka. Úspora elektrické energie při využití stmívání s elektronickým předřadníkem dosahuje oproti konvenčnímu předřadníku až 50 %.

Standardně jsou popisovaná svítidla osazena dvojitou parabolickou mřížkou z vysoce kvalitního leštěného (mř. 89) nebo matného (mř. 86) hliníku. Tyto mřížky zabraňují oslnění pod úhlem 60° (BAP 60°) a svítidla jimi vybavená tak splňují vysoké nároky na osvětlení pracovišť s výpočetní technikou. Technologie použitá při výrobě zmíněných mřížek je v ČR unikátní svou geometrií a způsobem montáže lamel. Je zde výrazně omezena deformace lamel a jsou zaručeny vysoké světelnětechnické parametry svítidel.

Obr. 2. Obr. 3.

Malý průměr zářivky T5 určuje ladný tvar svítidel, která působí elegantním a dynamickým dojmem. Pro zvýšení komfortu osvětlení je použito přímo-nepřímé osvětlení. BETA a LAMBDA se vyrábějí v přisazeném a závěsném provedení ve variantách pro jednu, dvě nebo čtyři zářivky. Zákazník si může vybrat jeden ze tří horních optických difuzorů.

Svítidla BETA a LAMBDA vyvinula společnost INGE Opava, spol. s r. o., s cílem poskytnout svým zákazníkům velmi kvalitní a reprezentativní produkt pro osvětlované prostory. Výsledkem snažení jsou kvalitně zpracovaná efektní svítidla s výbornými světelnětechnickými vlastnostmi.

INGE Opava, spol. s r. o.
Stará silnice 3
746 01 Opava
tel./fax: 553 602 199
e-mail: inge@inge.cz
http://www.inge.cz