časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Nová generace svítidel PHILIPS pro osvětlování kanceláří

|

číslo 3/2005

Nová generace svítidel PHILIPS pro osvětlování kanceláří

Ing. Jakub Wittlich,
Philips lighting, s. r. o.

S letošním jarem uvádí PHILIPS na evropský trh tři nové modelové řady svítidel pro zářivky TL5 – SAVIO, CELINO a ARANO. Svítidla nových tvarů jsou vybavena optikou a optickými mřížkami nové generace.

SAVIO

Svítidlo Savio (obr. 1) tvoří hliníkové těleso o výšce 53 mm v barvě přírodního hliníku s patentovanou „prizmatickou„ (micro-lens – MLO) optikou. Tato optika z akrylátu nebo polykarbonátu je vlastně deska, jejíž povrch je sestaven z přesných čoček (hustota: 35 čoček na centimetr čtverečný).

Obr. 1. Obr. 3. Obr. 4.

Obr. 1. Závěsné svítidlo Savio
Obr. 3. Savio a Omnisense
Obr. 4. Savio a Personal light

Vynikající optické vlastnosti krytu MLO zajišťují výborné homogenní osvětlení pracovní plochy při dodržení všech požadavků ČSN EN 12464-1, tj. omezení jasu Lm < 1 000 cd/m2 pro všechny směry pohledu v úhlu g ł 65° a index oslnění UGR < 19.

Obr. 2.

Obr. 2. Sesazená svítidla Savio

Konstrukce přechodu tělesa a optiky vytváří svíticí plochu jdoucí až do krajů svítidla. Rovnoměrný jas této plochy, její rozsah od hrany ke hraně svítidla a konstrukce tělesa umožňují sesazování svítidel do ploch působících dojmem denního osvětlení (obr. 2).

Kromě klasické regulace světelného toku vnějšími regulačními prvky jsou v sortimentu zařazena i svítidla s integrovaným řízením OMNISENSE nebo v provedení pro dynamické osvětlení.

Omnisense (obr. 3) je integrovaný řídicí prvek, jenž je kombinací ovládání světelného toku podle úrovně denního osvětlení a přítomnosti osob s dálkovým ovládáním.

Vývoj systému dynamického osvětlení byl inspirován změnami intenzity a teploty chromatičnosti denního světla v průběhu dne. Změny obou těchto parametrů umělého osvětlení působí na uživatele příjemně a přirozeně, mají kladný vliv na jeho náladu a zvyšují produktivitu jeho práce. Svítidla pro dynamické osvětlení se vyrábějí ve dvou provedeních: Personal light je svítidlo se zabudovaným řídicím prvkem a infračidlem (obr. 4), které ovládá sám uživatel na dálku. Tento způsob ovládání mu umožňuje měnit teplotu chromatičnosti světla (nastavováním poměru světelných toků zářivek TL5 s teplotami chromatičnosti 6 500 a 2 700 K (obr. 5a, 5b) a rovněž celkový světelný tok vyzařovaný svítidlem.

Obr. 5. Obr. 6. Obr. 10.

Obr. 5a. Koncentrace, výkon při vysoké teplotě chromatičnosti
Obr. 5b. Diskuse, interakce při nižší teplotě chromatičnosti
Obr. 6. Stojanové svítidlo Savio
Obr. 10. Stojanové svítidlo Arano

Svítidla Savio jsou k dispozici v přisazeném, závěsném a zapuštěném provedení. Od srpna tohoto roku bude jejich nabídka rozšířena o nástěnné provedení a o stojanové svítidlo (obr. 6).

CELINO

Svítidlo Celino je odpovědí PHILIPS na současný trend designu svítidel, jako jsou miniaturizace a integrace do architektury.

Obr. 7. Obr. 8.

Obr. 7. Závěsné a stojanové svítidlo Celino
Obr. 8. Závěsné svítidlo Arano

Celohliníkové svítidlo šířky pouhých 71 mm v barvě přírodního hliníku (obr. 7) je určeno pro zářivky TL5.

Sortiment optických prvků zahrnuje již popsaný kryt MLO patentované 3D parabolické mřížky nové generace, označované micro optic. Tyto mřížky ve vysoce leštěném (C8) nebo pololeštěném (D8) provedení jsou dalším zlepšením mřížek typu C7, D7, které byly uvedeny na trh současně se zavedením zářivek TL5. Základem je opět 3D parabolická lamela pro všesměrové omezení jasu, ovšem se spodní hranou nového tvaru. Optické parametry mřížek splňují požadavky ČSN EN 14464-1 na osvětlení kanceláří (tj. omezení jasů, UGRL < 19).

Obr. 9.

Obr. 9. Zavěšená řada svítidel Arano s kombinovaným vyzařováním

Svítidla Celino jsou k dispozici v přisazeném a závěsném provedení. Pro vytváření souvislých řad jsou určeny jeho speciální verze. Od srpna tohoto roku bude nabídka zmíněných svítidel rozšířena o nástěnné provedení a o stojanové svítidlo.

ARANO

Modelová řada Arano (obr. 8) technicky odpovídá řadě Celino. Charakteristickým znakem designu těchto svítidel je malá výška: 45 mm.

Zatímco svítidla Celino jsou určena pro jednu nebo dvě zářivky a standardně jsou vyráběna v barvě přírodního hliníku, svítidla Arano jsou nabízena i v barvě bílé (RAL 9010) a v přisazeném provedení i pro tři nebo čtyři zářivky.

Svítidla Arano se vyrábějí v přisazeném a závěsném provedení. Pro vytváření souvislých řad lze zvolit svítidla ve speciálním provedení (obr. 9). Od srpna tohoto roku bude nabídka uvedených svítidel doplněna nástěnným provedením a stojanovým svítidlem (obr. 10).

Philips ČR spol. s r. o. Lighting
Šafránkova 1
155 00 Praha 5
tel.: 233 099 111
fax: 233 099 326
e-mail: jakub.wittlig@philips.com
http://www.philips.cz