časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Nová funkce pro stmívatelné předřadníky TridonicAtco

|


Nová funkce pro stmívatelné předřadníky TridonicAtco

Ing. Jaromír Hříbal, Schäfer a Sýkora s. r. o.

Schopnost přijímat různé řídicí signály patří již dlouhou dobu mezi velmi dobré vlastnosti stmívatelných elektronických předřadníků PCA Excel one4all a PCA Eco firmy TridonicAtco. Tyto přístroje se automaticky nastaví na signál DSI (Digital serial interface) nebo DALI (Digital addressable lighting interface). Lze je ale i řídit tlačítkem (switchDim) nebo je možné připojit čidlo Smart LS II do rozhraní Smart.

Nyní se možnosti při výběru uvedených předřadníků pro jejich použití a řízení rozšiřují o funkci corridor Function, řízení režimu svícení na základě zjištěného pohybu.

Řešení spočívá v tom, že na řídicí vstup předřadníku D1, D2 se připojí běžné čidlo pohybu (s relé, ne triak). S využitím tohoto čidla a funkce předřadníku je tedy možné řídit jednotlivé svítidlo nebo celou soustavu svítidel (obr. 1).

K dispozici jsou dvě základní nastavení.

V nastavení č. 1 svítidlo svítí stále. Ve chvíli, kdy čidlo detekuje pohyb, světlo svítí na 100 %, když kontakt čidla rozepne, svítidlo přejde na 10 % světelného toku. Přitom přechod mezi svícením na 100 % a na 10 % je pozvolný a trvá 32 s (fade time – doba stmívání, obr. 2).

Pro získání nastavení č. 2 je nutné na rozhraní Smart nasadit malý konektor. Rozdíl oproti nastavení č. 1 spočívá v tom, že v době, kdy čidlo nedetekuje pohyb, svítidlo nesvítí. K tomu je třeba dodat, že po rozepnutí čidla svítidlo nejdříve během 32 s přejde na úroveň 10 % a pak ještě 1 min (switch of delay – zpoždění vypnutí) setrvá v tomto stavu, než vypne (obr. 3).

Počet paralelně přípojitelných čidel (obr. 4) je, stejně jako počet elektronických předřadníků, neomezený.

Předřadník se přepne do funkce corridor Function (obr. 5) tak, že po dobu 5 min je na svorkách D1, D2 připojeno napětí 230 V. Je-li třeba svítidla přepnout zpět do módu switchDim, připojí se na vstup D1, D2 tlačítko a to se během 3 s pětkrát stiskne.

Při použití přístroje PCA T5 Excel on4all je možné pomocí PC, PCA DALI USB a DALI PS změnit standardní nastavení (obr. 5 a obr. 6). Program corridor Funktion configurator je volně k dispozici na stránkách www.tridonicatco.com

Svítidlo opatřené předřadníkem s touto funkcí je možné využít na chodbách, schodištích (lze pracovat i se schodišťovými automaty), v garážích, skladech, na WC, ve vstupních halách a v dalších prostorách.

Funkce corridorFunction poskytuje nové možnosti při použití čidel pohybu.

Předřadníky s uvedenou funkcí je možné kombinovat s dalšími komponentami TridonicAtco. Příkladem může být spojení s modulem smart- SWITCH. smartSWITCH je reléový modul v kombinaci se senzorem. Kombinovaný senzor snímá osvětlenost a při překročení nastavené hodnoty vypíná. Dále reaguje na přítomnost osob a v případě, že v se hlídaném prostoru nikdo nenachází, také vypíná.

Osvětlenost je možné nastavit v rozsahu 50 až 2 000 lx. Rozsah vypínacích časů čidla pohybu je 5 s až 30 min. K jednomu senzoru lze připojit maximálně dva předřadné přístroje. Vznikne tak jednoduché „inteligentní“ svítidlo pro kanceláře. Zapojení je ukázáno na obr. 7.

Takovéto svítidlo se zapíná a vypínáručně vypínačem. Po dobu přítomnosti jedné nebo více osob udržuje 100 % nastavené osvětlenosti. Při nepřítomnosti osob v místnosti se hodnota osvětlenosti změní na 10 %. Změna mezi 100 % a 10 % nastane během 32 s.

Schäfer a Sýkora s.r.o.
Cihlářská 1000/2
408 01 Rumburk
tel.: +420 412 354 931
fax: +420 412 354 945
e-mail: svetlo@sasa.cz
www.sasa.cz

Obr. 1
Obr. 2
Obr. 3
Obr. 4
Obr. 5
Obr. 6
Obr. 7

Celý příspěvek lze ve formátu PDF stáhnout zde