časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Nová epocha světla a účinnosti – LED svítidla společnosti Zumtobel

|

V podstatě denně se lze setkat s informacemi o nových produktech a o rozšiřování využití LED zdrojů v moderních svítidlech. Často jde pouze o náhradu klasických zdrojů v již existujících svítidlech. Společnost Zumtobel jde naopak cestou vývoje a výroby zcela nových, plnohodnotných svítidel konstruovaných pro LED zdroje. Jedním z limitujících faktorů, který značně ovlivňuje kvalitu získaného světla a také život zdroje, je teplota, resp. dokonalé chlazení LED čipů. Právě nová svítidla od firmy Zumtobel se vyznačují masivním chladičem, který umožňuje pasivním chlazením docílit požadované pracovní teploty.
 
Brilantní světlo s možností regulace je spolu s vysokou účinností a nízkou energetickou náročností dalším rozhodujícím faktorem pro volbu progresivního řešení s diodami LED.
 

PANOS INFINITY – řada stropních LED svítidel

 
Díky minimalistickému designu a účinnosti systému až 68 lm/W je tato skupina svítidel důkazem, že kvalitní světelné diody překonávají klasické kompaktní zářivky co do výkonu i kvality světla. Design Christophera Redferna rozšířil úspěšnou řadu stropních svítidel Panos pro současnost i budoucnost (obr. 1). Na světelný tok přesahující 1 800 lm stačí příkon pouhých 27 W a pro 2 400 lm vystačí přímé svítidlo (downlight) Panos Infinity s příkonem 36 W. To dělá svítidla Panos až o 70 % účinnější než stropní svítidla s konvenčními kompaktními zářivkami. Na obr. 2 jsou pro srovnání rozložení svítivosti uvedeny údaje svítidel Panos HF 200 2/26W a Panos Infinity 2 400 lm s LED zdroji.
 
Díky speciální technologii čipu a kontrolnímu senzoru uvnitř LED komory je udržována stálá barva a intenzita světla po celou dobu života diod. Zásluhou vynikající reprodukce barev Ra > 90 a stabilizované teploty chromatičnosti po dobu života 50 000 je toto svítidlo vítězem ve své třídě.
 
V nabídce společnosti Zumtobel jsou svítidla se světelným tokem zdrojů 1 800 lm s průměry 150/200 mm a svítidla se světelným tokem zdrojů 2 400 lm o průměru 200 mm, s výškou 100 nebo 140 mm, navíc lze vybírat ze široké nabídky optiky. Barva světla může být teple bílá (3 000 K) nebo chladně bílá (4 000 K) a Panos Infinity Tunable White je k dispozici s možností dynamického řízení teploty chromatičnosti v rozsahu 2 700 až 6 500 K.
 
Design: Christopher Redfern, www.zumtobel.com/panosinfinity
 

DISCUS – úzkoúhlá LED svítidla pro napájecí lišty nebo zapuštění

 
Tvar svítidla přímo koresponduje s LED – design svítidla Discus, který je poprvé speciálně přizpůsoben LED, se díky své ploché, zdrženlivé konstrukci dokonale hodí k jakékoliv architektuře (obr. 3). Inovativní koncepce tohoto designu zajišťuje čistě pasivní chlazení 30W LED modulu, a to při velmi kompaktních rozměrech. Nabídku úzkoúhlých svítidel Discus kompletuje varianta svítidla pro miniaturní halogenidové výbojky v kombinaci s osvědčenými reflektory Zumtobel. Napájecí lišty a verze vestavného svítidla Discus (obr. 4) umožňují komplexní řešení osvětlení a efektivní osvětlení prodejních prostor nejmodernějšími světelnými zdroji. Svítidla jsou vyrobena technologií tlakového lití hliníku a dostupná jsou v černé, stříbrné a bílé barvě. Nově koncipovaný plochý tvar základny se rovněž vyznačuje kompaktním, zdrženlivým designem a zvýrazňuje minimalistickou koncepci svítidla.
 
Architektonicky zajímavá, a přitom nenápadná svítidla Discus jsou díky široké nabídce verzí vhodná především k řešení osvětlení prodejních prostor (obr. 5). Zabudovaná svítidla umožňují nasvětlit pevné prodejní gondoly. Volná reflektorová svítidla do lišt jsou ideální k osvětlení flexibilních částí. Díky LED zdrojům jsou svítidla Discus velmi vhodná též pro prodejny potravin, v nichž je třeba potlačit vyzařování tepla.
 
Svítidla Discus LED jsou v provedení neutrální (4 200 K) nebo teple bílá (3 000 K). Řada Discus HIT je se širokou nabídkou doplňků optiky. Vestavná verze nabízí varianty jednoho nebo dvou svítidel v kompaktním provedení.
 
 

Kvalitní svítidla s prodlouženou zárukou pět let

 
Od 1. dubna 2010 firma Zumtobel mezi prvními výrobci svítidel nabízí pětiletou záruku na kompletní paletu svých výrobků. Tímto krokem zvýrazňuje své vedoucí postavení v oblasti inovace, designu a kvality. Jednostranné prodloužení záruky výrobce na pět let se vztahuje na kompletní osvětlovací systém od společnosti Zumtobel, včetně předřadných nebo provozních komponent. Výjimkou jsou pouze opotřebitelné díly jako konvenční zdroje nebo baterie nouzových svítidel. U svítidel s LED zdroji jsou součástí záruky také tyto LED komponenty.
 
 
Mimo uvedené typy společnost Zumtobel na jarním veletrhu light+building 2010 ve Frankfurtu nad Mohanem představila mnoho dalších progresivních svítidel. Velmi rádi zájemcům poskytneme podrobnější informace, včetně technických podrobností a projektových realizací, v našem Light Centru Praha.
 
Zumtobel Lighting s. r. o.
Jankovcova 2, 170 00 Praha 7
 
Ing. Pavel Šobra, CSc.
Zumtobel Lighting s. r. o.
 
Obr. 1. Svítidlo Panos Infinity
Obr. 2. Srovnání rozložení svítivosti
Obr. 3. Svítidlo Discus LED
Obr. 4. Discus HIT E2
Obr. 5. Řešení osvětlení svítidly Discus