časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Nová designová svítidla Lucis

|


Nová designová svítidla Lucis

Společnost Lucis, s. r. o., připravila v prvním pololetí 2005 pro své zákazníky nové kolekce designových svítidel určených pro široké spektrum osvětlení interiérů s důrazem na použití v obytných prostorách bytů, rodinných domů či penzionů a hotelů.

Obr. 1. Závěsné svítidlo z řady Ontario, design René Šulc
Obr. 2. Stojanové svítidlo z řady Ontario, design René Šulc
Obr. 3. Svítidlo z řady Phoebe, design Lucis
Obr. 4. Svítidla z řady Fred, design Daria Podboj

Obr. 1. Obr. 2. Obr. 3. Obr. 4.

Kolektiv pracovníků vývoje firmy ve spolupráci s mladými designéry René Šulcem, Dariou Podboj a českými skláři ze sklárny Janštejn postupně zpracovával předložené nápady a podněty. Výsledkem časově náročného a složitého procesu, od dlouhodobých diskusí, zhotovování desítek skic a počítačových studií po konečnou výrobu, jsou řady nových designových svítidel. Jsou to svítidla sestrojená s citem pro prostor, splňující požadavky naší doby. Svítidla, ve kterých zákazník najde radost, individualitu i vkus.

Obr. 5. Obr. 9.

Obr. 5. Svítidla z řady Baubau, design Daria Podboj
Obr. 9. Svítidlo Blob, design Daria Podboj

Hlavním úkolem designérů bylo navrhnout jednotlivá svítidla tak, aby vytvářela vzhledově i technicky ucelené typové řady, počínaje stropními, přes závěsná a nástěnná svítidla a konče stolními a stojanovými, a aby tak bylo možné celý interiér vybavit osvětlením ve stejném duchu.

Nemenší důraz byl kladen na použité materiály a povrchovou úpravu. Svítidla jsou výhradně osazena ručně foukanými skly z dílen českých sklářů. Konstrukce svítidel většinou umožňuje osadit je pouze klasickými a halogenovými žárovkami, nicméně jakmile je to možné, jsou v nich použity nejmodernější světelné zdroje. Příkladem je kruhová zářivka T5-55 W se stmívatelným předřadníkem ve stojanovém svítidle Medusa nebo v závěsném svítidle Aurelie.

S některými novými typy svítidel se mohli již letos v dubnu seznámit návštěvníci výstavy art & interior 2005 v prostorách kavárny a stánku obchodu Design Corso nebo v červnu hosté slavnostního otevření nového sídla a prezentačních prostor firmy Eurolux.

Obr. 6. Svítidlo Medusa, design René Šulc
Obr. 7. Svítidla z řady Cydonia, design René Šulc
Obr. 8. Svítidlo Aurelie, design René Šulc
Obr. 10. Svítidla z řady Vega, design Lucis

Obr. 6. Obr. 7. Obr. 8. Obr. 10.

Z prostorových důvodů není možné na stránkách časopisu SVĚTLO představit celý sortiment nových výrobků firmy Lucis. Přesto doufáme, že vybrané ukázky budou pro čtenáře dostatečným zdrojem inspirace při řešení osvětlování interiéru.

Z kompletního sortimentu designových svítidel si mohou zájemci vybírat ve firemních katalozích nebo na webových stránkách www.lucis.cz, popř. osobně v prezentačních prostorách společnosti Lucis v Brně v ulici Hybešova nebo u obchodních partnerů firmy.

Lucis, s. r. o.
Marketingové oddělení
Vídeňská 89
639 00 Brno
tel.: +420 543 248 881
fax: +420 543 248 882
e-mail: cejka@lucis.cz
www.lucis.cz