časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Nouzové osvětlení a inteligentní systémy centrální kontroly OVA

|

číslo 1/2004

Nouzové osvětlení a inteligentní systémy centrální kontroly OVA

Firma OVA je více než čtyřicet let jedním z nejvýznamnějších světových výrobců nouzového osvětlení a systémů pro nouzové osvětlení.

Obr. 1.

Během této doby se stala držitelem certifikátu ISO 9001, dosáhla certifikace vlastního provozního systému ISO 14001, obdržela značku kvality IMQ pro výrobky a CSQ pro výrobu a projektování.

S ohledem na evropské normy týkající se bezpečnosti osob vyvinula inteligentní systém centrální kontroly nouzového osvětlení DARDO, umožňující vykonávat periodické kontroly funkčnosti svítidel a jejich jmenovité provozní doby v nouzovém režimu. Systém DARDO, který lze zařadit do systémů řízení budov prostřednictvím kontaktů nebo po sběrnici, odpovídá všem požadavkům na projektování a správu nouzového osvětlení.

Výhody systému jsou legislativní a ekonomické. Mezi legislativní výhody patří pravidelné kontroly, jejichž výsledky jsou důležité pro včasný zásah pracovníka údržby, výstupy s výsledky uskutečňovaných testů, opatřené datem a časem, mohou být připojeny k záznamům pravidelných kontrol. Co se týče ekonomických výhod, systém kontroly výrazně zefektivňuje využití pracovní doby pracovníků údržby a prodlužuje životnost akumulátorů. Tím se snižují náklady potřebné na jejich výměnu.

Obr. 2.

Hlavní součástí systému je jednotka Dardo, jež je vybavena mikroprocesorem. Uvedený prvek kontroluje funkčnost systému, řídí programy, prověřuje stav svítidel a linek, ukládá data do paměti, řídí tiskárnu a spravuje sériové spojení RS-485/RS-232 s PC. Jednotka je napájena ze sítě; pro zajištění činnosti při výpadku napájení je vybavena záložní baterií.

DARDO BOX 2 kontroluje dvě samostatné linky. Na každou z nich může být napojeno až 96 samostatně napájených svítidel (nebo svítidel vybavených invertory řady Dardo). Je možné vzájemně propojit až čtyři jednotky pro celkovou kontrolu 768 svítidel (obr. 1).

DARDO BOX 2 MCS kontroluje stav centrální baterie a dvě samostatné linky, z nichž na každou může být napojeno 96 svítidel napájených z centrální baterie. Je možné vzájemně propojit až čtyři jednotky pro celkovou kontrolu 768 svítidel.

Obr. 3.

S DARDO PLUS lze kontrolovat:
a) autonomně napájená svítidla (svítidla nebo invertory řady Dardo),
b) svítidla napájená z centrální baterie (řada MCS),
c) normální osvětlení (připojené k systému pomocí kontrolního modulu – obr. 2).

V letošním roce firma jako první na světě posunula vpřed hranici technologií použitých v centrálních systémech pro nouzové osvětlení. Projekt nazvaný Safety Automation tvoří systém komplexní kontroly všech svítidel autonomního i centrálně napájeného nouzového osvětlení, centrálních baterií a normálního osvětlení (obr. 3).

Program Dardo PC Lite komunikuje s kontrolními jednotkami Dardo prostřednictvím sériového portu, ve vzdálených objektech přes modem, upozorňuje na závady a zasahuje při výpadku napájecí sítě.

Mezi aplikace, v nichž bude jistě oceněna hodnota systému (elegantní design, kvalita, jednoduchost zapojení a komunikace a především nízká cena), patří především školy, nejrůznější typy ubytovacích a shromažďovacích prostor, divadla, kina, sportovní haly, obchodní centra atd.

Obr. 4.

Firma OVA se snaží reagovat na požadavky trhu nejen vývojem technologií, ale i produkcí nových typů nouzových svítidel. Poslední novinkou je nouzové svítidlo nové generace LUXA (obr. 4). Svítidlo LUXA odpovídá všem požadavkům kladeným na vzhled, kvalitu, jednoduchou montáž a bezpečnost. Nová řada nouzových svítidel se vyznačuje jednoduchým designem a vnějším barevným rámečkem (obr. 5). Vyrábí se ve dvou velikostech se světelným tokem 50 až 400 lm, v provedení pro nouzové (SE) a trvalé nouzové osvětlení (SA). Doba svícení v nouzovém režimu (autonomie) je 1, 2 a 3 hodiny. Stupeň krytí IP40, s použitím ochranného boxu IP65. Varianta STANDARD – klasické nouzové svítidlo, ACTIVA – s autotestem, stav a funkci svítidla indikuje dioda LED, DARDO – pro inteligentní systém centrální kontroly Dardo.

Obr. 5.

Bližší informace zájemci získají u firmy ELSTAV – přímého dovozce svítidel pro nouzové osvětlení a inteligentních systémů:

ELSTAV
Na Valech 5112/16
722 00 Ostrava-Třebovice
tel.: 596 967 231
fax: 596 964 691
e-mail: elstav@elstav.cz
http://www.elstav.cz

ELSTAV, pobočka Praha
Poupětova 1339/3
170 04 Praha 7
tel.: 266 710 649
fax: 266 710 011
mail: praha@elstav.cz