časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Nevíme, co to je, avšak využíváme to všude

|

Všichni jistě okamžitě uhádli, že je to světlo. Nakonec, o čem by mohl být úvodník v časopise Světlo. Toto tajemné fluidum bylo a stále je opředeno tajemstvím. Umíme je používat, vyrábět i zneužívat. Zdánlivě o něm víme mnoho, leč o jeho podstatě stále velmi málo.
 
Předminulé století bylo ve znamení páry, minulé – ve znamení elektřiny a to 21. století bude zřejmě stoletím světla. Aspoň na čas přestalo harašení zbraní světových mocností, byly odloženy plány hvězdných válek, v nichž měly supervýkonné pozemní lasery ničit prostřednictvím mnohatunových zrcadel z beryliové oceli na oběžných drahách nepřátelské rakety. Nastal čas věnovat úsilí a prostředky na jiné, užitečnější cíle.
 
Využívání světla v informační technice (počítače a optické datové kabely) je již běžné, stejně jako v průmyslu při obrábění různých materiálů, v signalizaci, při vyměřování staveb, měření vzdáleností, v bezpečnostních a zabezpečovacích systémech atd. atd.
 
Zvláště bohulibé je používání laserů v oční i obecné chirurgii, léčení depresí pobytem v intenzivně osvětleném prostoru nebo pohledem do prosvětlených panelů a léčení kožních defektů intenzívním pulzním světlem. Světlo pomáhá také zubním lékařům při odhalování skrytých kazů i při vytvrzování speciálních kompozitních výplní. Výčet aplikací světla v medicíně jistě není úplný a zřejmě se bude dále rozšiřovat.
 
Velmi nadějný je pokrok ve vývoji světelných diod (LED). Tyto původně velmi málo výkonné světelné zdroje se dnes začínají uplatňovat i v architekturních a scénických světlometech a v interiérových i uličních svítidlech. Sice jejich měrný výkon zatím nedosahuje hodnot obvyklých u dnešních zářivek a výbojek, prognózy jsou však velmi dobré a další vývoj stimuluje také dosahovaný neobyčejně dlouhý život těchto světelných zdrojů (desítky tisíc hodin), který znamená značné úspory nákladů na údržbu. Některé nové výškové stavby jsou v noci rámovány svítícími linkami tvořenými tzv. světelnými kabely, o jejichž běžné údržbě se ani neuvažuje, protože vydrží mnoho let.
 
Více o zmíněných otázkách a o nových aplikacích světla najdete např. v rozhovoru s panem profesorem Fredem Alanem Wolfem na str. 3, v článku MUDr. Bäumeltové na str. 54 a dalších.
Ing. Jiří Novotný, šéfredaktor