časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Neo-mylně svůj

|

 
Tak přesně takový je nový design spínačů a zásuvek Neo® společnosti ABB. Novinka vychází z vítězného designu Jana Tálika ze soutěže New EIM Design 2007. Vypisovatelem soutěže byla právě společnost ABB s.r.o., organizační jednotka Elektro-Praga, která jako přední výrobce a dodavatel elektroinstalačního materiálu v České republice a na Slovensku velmi často využívá externí designéry k vypracování studií možných trendů.
 

Hlavní znaky instalačních přístrojů Neo

 
Neo® vyniká jednoduchou a moderní linií. Odvážně upouští od velké plochy páčky spínače a redukuje ji na jednoduše lineárně působící prvek, a zároveň dociluje výrazné inovace možností páčku prosvětlit. Standardním zasunutím doutnavky, popř. diody LED, do přístroje spínače se páčka pro orientační nebo signalizační osvětlení prosvítí a svit páčky je viditelný nejen z čela spínače, ale i ze strany. Lze zvolit barvu světla podle barvy páčky. Design spínače jednoznačně sleduje jeho funkci a všechny ostatní přístroje jsou této linii maximálně přizpůsobeny. Spínač je nabízen v praktickém lesklém provedení, které znesnadňuje usazování nečistot. Barevné kombinace jsou velmi příjemné: s odstíny jasně bílá, ledová bílá, ledová modrá, ledová zelená, ledová oranžová, ledová šedá a grafitová, přičemž právě jednoduchá tvarová koncepce dovoluje vyniknout barevným variantám.
 
Jednoduché, ploché a čisté linie designu Neo® jsou v souladu s interiérovými trendy a spolu s barevnými kombinacemi jej předurčují k využití v současných moderních interiérech jak v rezidenčních projektech, tak i v komerčních. Tento design vždy bude výrazným doplňujícím prvkem interiéru.
 

Popis systému

 
Systém spínače je stavebnicový (rámeček + kryt + přístroj), tak jak je to ve středním segmentu spínačů a zásuvek na českém trhu již dlouho standardem. Rámečky pro elektroinstalační přístroje jsou jednonásobné až pětinásobné a univerzální pro vodorovnou i svislou montáž.
 
Vybavenost různými druhy přístrojů je i na střední segment velmi široká a uspokojí všechny požadavky na moderní elektroinstalaci. Lze jmenovat mimo jiné spínače a ovladače ve standardních řazeních i s možností signalizace a orientace, spínače žaluziové a kartové, stmívače osvětlení a spínače automatické se snímačem pohybu. Zásuvky jsou jednonásobné a dvojnásobné s natočenou horní dutinou, s ochranou před přepětím, dále televizní, rozhlasové a satelitní, zásuvky telefonní a komunikační pro datové zásuvky (konektory) různých výrobců. Nechybí ani oblíbené termostaty potřebné k řízení vytápění. Pro spínače a zásuvky jsou určeny osvědčené přístroje typových řad 3559 a 5519 s bezšroubovými svorkami pro připojení vodičů. V designu Neo® lze zákazníkům nabídnout i systém distribuce zvuku Audioworld.
 

Závěr

Neo® doplní nabídku ABB s.r.o., Elektro-Pragy pro rok 2009 na třináct designů různých tvarů a barev, které poskytují širokou možnost volby podle přání zákazníka a vzhledu interiéru. Designová řada Neo® byla poprvé představena veřejnosti spolu s dalšími novinkami roku 2009 na elektrotechnickém veletrhu Amper 2009 v Praze-Letňanech.