časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Několik realizací osvětlení se svítidly Philips a diodami LED

|


Několik realizací osvětlení se svítidly Philips a diodami LED

Každý, kdo navštívil letošní veletrh Light & Building ve Frankfurtu nad Mohanem, se mohl přesvědčit, že elektroluminiscenční diody (LED) pro osvětlování zaujímají v nabídce světových výrobců stále významnější místo. V nabídce Philips bylo možné vidět např. další rozšíření nabídky světlometů LEDflood a LEDline, které byly představeny již v předchozích číslech časopisu Světlo, o verze s proměnnou barvou světla nebo nová interiérová svítidla typové řady spot LED s nejnovějšími diodami Luxeon K2.

Obr. 1.

Obr. 1. Historická budova Ramshorn Theatre patřící univerzitě ve Strathclydu (Velká Británie)

Nejlépe ovšem vyniknou možnosti a vlastnosti nových konstrukcí a výrobků při konkrétním použití. Proto nebude v následující části článku řeč o výrobcích, ale o některých zajímavých projektech.

Ramshorn Theatre – Strathclyde (Velká Británie) (obr. 1)

Historická budova Ramshorn Theatre patří univerzitě ve Strathclydu a je určena pro divadelní a hudební produkce. Stojí ve středu města a díky své architektuře a vitrážovým oknům je velmi navštěvovaným a obdivovaným objektem.

Obr. 2.

Obr. 2. Most přes Temži Chelsea Bridge – Chelsea (Velká Británie)

Základní ideou světelného návrhu, jehož autorem je Kevin Grant, je zdůraznění oken a zvonice při nočním pohledu, tedy historických architektonických prvků, a zároveň přiznání současné funkce stavby. Pro technické řešení byly zvoleny světlomety řady Decoflood s výbojkami Mastercolour 35, 70 a 150 W a svítidla LEDline druhé generace s výkonnými diodami LED Luxeon a velmi přesnou vyzařovací charakteristikou.

Chelsea Bridge – Chelsea (Velká Británie) (obr. 2)

Tento most přes Temži, který spojuje Chelsea na severu s Battersea na jihu, je považován za jeden z nejdekorativnějších londýnských mostů. Zároveň tvoří významný orientační bod pro turisty i místní obyvatele.

Obr. 3.

Obr. 3. Budova Consorci Forum v Barceloně, postavená v souvislosti s Forem 2004

Úkolem autora řešení Atkinse Odlina bylo navrhnout osvětlení vytvářející odpovídající kontrast mezi dolní a horní částí mostu. Dolní část konstrukce mostu je osvětlena světlomety Decoflood s výbojkami Mastercolour CDO-TT s velmi teplou barvou světla. Rovněž věže mostu jsou nasvětleny v teple bílé barvě. V kontrastu s tímto světlem je studená bílá světla modulů LEDline, které osvětlují zábradlí. Toto vrstvené osvětlení zdůrazňuje prostorový vjem stavby.

Consorci Forum – Barcelona (Španělsko) (obr. 3)

Budova Consorci Forum, která byla postavena v souvislosti s Forem 2004, se tyčí nad městem jako nový urbanistický maják. Pro její vnější osvětlení použil autor návrhu Elias Gomez (ARUP Madrid) svítidla LEDline. Barevné moduly zabudované do dolní části fasády symbolizují multikulturní prostředí Fora 2004. Fasáda horní části, tvořená dvojitým skleněným pláštěm, je prosvětlena moduly LEDline se studenou barvou světla. Je tak vytvářen světelný efekt majáku.

Obr. 4.

Obr. 4. Zábavní a rekreační centrum Lagos Martianez – Tenerife (Španělsko)

Lagos Martianez – Tenerife (Španělsko) (obr. 4)

Lagos Martianez je zábavní a rekreační centrum s mnoha bazény různých tvarů a velikostí. Světelný návrh J. A. Hidalga vytváří něco mezi optickou iluzí a vizuální realitou, ostrovy vypadají jako by se vznášely na vodě, bazény působí jako by byly naplněny světlem.

Pro osvětlení vody jsou použity světlovodné kabely v celkové délce více než 30 km. Pro osvětlení dětského bazénu, skal u bazénů a fantaskních stromů byly zvoleny elektroluminiscenční diody LED.

Zajímavé je, že toto nové osvětlení má desetinový příkon ve srovnání se starým, „klasickým„.

Philips ČR spol. s r. o. Lighting
Šafránkova 1
155 00 Praha 5
tel.: 233 099 111
fax: 233 099 326
e-mail: jakub.wittlich@philips.com
www.philips.cz