časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Několik nových svítidel firmy Schréder

|

číslo 4/2005

Několik nových svítidel firmy Schréder

Ing. Jiří Černý, Artechnic – Schréder, a. s.

Belgická firma Schréder se vývojem a výrobou osvětlovací techniky zabývá téměř 90 let. Třicet šest sesterských poboček z celého světa dodává na trh důmyslné osvětlovací systémy nejvyšší technické a estetické úrovně. Atypický design, vytvořený v předních návrhářských ateliérech, splňuje i ty nejnáročnější požadavky architektů i uživatelů. Samozřejmostí u všech vyráběných svítidel jsou vynikající světelnětechnické parametry a dlouhá životnost. Ta je dána výběrem kvalitních materiálů a důmyslnou konstrukcí svítidel, zohledňující snadnou údržbu svítidla, odolnost proti různým vlivům, včetně vandalismu.

Obr. 1; Obr. 2; Obr. 6

Obr. 1. Obr. 2. Obr. 6.

V tomto článku bude představeno několik nových dekorativních svítidel v nižší cenové úrovni (např. svítidlo Jasper), ale i luxusní typy (Francesca).

Obr. 1.

Obr. 3

V České republice svítidla Schréder dodává firmy Artechnic – Schréder.

Jasper

Návrháři firmy Schréder zkonstruovali nové svítidlo Jasper (obr. 1 a obr. 2) ladného tvaru, které spolu se sloupem tvoří jeden celek. Cenově dostupné svítidlo má vynikající všechny světelnětechnické parametry, včetně systému Sealsafe® (tj. zaručené dlouhodobé krytí optického bloku IP66), předřadníkové části a nastavitelných parametrů (symetrická či asymetrická charakteristika svítivosti).

Svítidlo je určeno pro veřejné osvětlování komunikací v obytných a pěších zónách, promenád, menších parkovišť apod. Nabídka těchto svítidel zahrnuje provedení pro různé světelné zdroje, např. vysokotlaké sodíkové výbojky 50 a 70 W, halogenidové výbojky 35 či 70 W nebo kompaktní zářivky 36 W.

Obr. 4; Obr. 5; Obr. 7

Obr. 4. Obr. 5. Obr. 7.

Francesca

Novým svítidlem vyšší kategorie prestižních výrobků je FRANCESCA (obr. 3 až obr. 5). Autorem designu je světově známé studio Pininfarina, které pro firmu Schréder navrhlo neotřelý typ svítidla vhodného pro všechny architektonické projekty. Svítidlo se dodává i se sloupem; výška je 4, 5 nebo 6 m, popř. lze objednat variantu, již je možné instalovat na zeď. Příkon výbojky může být do 150 W (s halogenidovou výbojkou s keramickým hořákem) nebo 70 W (vysokotlaká sodíková výbojka s čirou baňkou), krytí optické části je IP66 (patentované provedení Sealsafe®). Předřadníková část je umístěna v patě sloupu. Optiku vlastního svítidla tvoří reflektor MicroReflector (6), který svými fotometrickými vlastnostmi umožňuje konstruovat malá, avšak kvalitní svítidla a poskytuje tak návrhářům větší možnost uplatnit jejich kreativitu.

Obr. 8; Obr. 10; Obr. 11

Obr. 8. Obr. 10. Obr. 11.

Abahjur

Navodit atmosféru domova i na ulici má svítidlo Abahjur (obr. 7 až obr. 10). Svým tvarem připomíná klasické stojanové svítidlo do obývacího pokoje. Jeho závěsná výška je 4,2 m, příkon světelného zdroje do 150 W, krytí optické části je IP66 (Sealsafe®), předřadník je umístěn ve sloupu. Svítidlo se skládá ze světelné části s vysokým krytím (obr. 10), na níž je nasazen masivní klobouk (stínidlo) odolný proti vnějším vlivům; světelným zdrojem je halogenidová výbojka 35 až 150 W.

Obr. 9; Obr. 12; Obr. 13

Obr. 9. Obr. 12. Obr. 13.

Amaryllis

Amaryllis (obr. 11 až obr. 13) je svítidlo vhodné pro závěsné výšky od 4 do 6 m. Jeho základním optickým prvkem je dichroický reflektor, který jednak odráží světlo na odraznou plochu v horní části svítidla, jednak světlo částečně propouští přímo; tím je vytvořen velmi zajímavý světelný efekt (obr. 12). Náklon horní odrazné plochy je nastavitelný do 30° (po 5°), celý optický blok lze snadno vyjmout. Maximální příkon světelného zdroje ve svítidle je 150 W (halogenidová i vysokotlaká sodíková výbojka), krytí optické části je IP66 (Sealsafe®), předřadník je součástí svítidla.

Artechnic – Schréder a. s.
Vinohradská 74, 130 00 Praha 3
tel.: 222 522 930, fax: 222 521 722
mobil: 603 164 603
e-mail: info@artechnic-schreder.cz
http://www.schreder.com