časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Nejnovější produkty značky Brilux

|

číslo 3/2004

Nejnovější produkty značky Brilux

Ing. Miroslav Černý,
BRILUX.CZ s. r. o.

Tradičně i pro rok 2005 uvádí společnost BRILUX.CZ s. r. o. ve své nabídce mnoho novinek. Snažíme se udržovat trend nastoupený již před lety, spočívající v neustálém rozšiřování a doplňování naší obchodní nabídky, aby byla co nejkomplexnější. Jelikož se připravuje téměř 600 nových katalogových pozic, můžeme zájemce v tomto článku seznámit pouze s jejich průřezem.

Obr. 1. Obr. 2. Obr. 6.

Řada bodových svítidel CORDIA (obr. 1) je netradičním spojením chromových prvků a prvků z matného skla. Proto a také díky využití praktických halogenových žárovek s paticí G9 o maximálním příkonu 50 W najdou svítidla uplatnění zejména v moderněji řešených prostorech, jako jsou např. obývací pokoje, restaurace, bary.

Spojením chromu a skla, tentokrát barevného, vyniká i svítidlo LAN-40A (obr. 2). Pod značkou BRILUX jsou k dispozici podle přání zákazníků čtyři verze zmíněných svítidel: bílé, zelené, modré a růžové. Svítidla jsou částečně vestavná. Protože jsou osazena halogenovou žárovkou na malé napětí, je pro jejich napájení nutný transformátor.

Obr. 3.

Dlouho očekávanou položkou v nabídce značky byly přípojnicové lištové systémy. Prvním z nich, který se objevil již i v katalogu pro rok 2004, je systém ESTRA (obr. 3). Ten dosud využíval pouze halogenové žárovky na 230 V s paticí GU10. Původně bylo nabízeno šest modelů. Nyní je rozšířena o dalších sedm modelů. Pouze ve dvou z nich jsou tradiční žárovky s paticí GU10, po jednom jsou zastoupeny halogenové žárovky AR-111 (s hliníkovým reflektorem) a žárovky s paticí G9; zbylé nové modely jsou určeny pro žárovky typu PAR. Rozšíření řady lištových svítidel ESTRA jistě vzbudí zájem projektantů osvětlení. Již nyní je celý sortiment využíván k osvětlování galerií, muzeí, prodejen a výstavních skříní. Je tomu tak zejména díky modernímu designu, kvalitě provedení, snadnosti montáže a možnosti neuvěřitelně lehce změnit umístění svítidla v liště. K této změně však nemůže samovolně dojít, a to díky pojistnému zámku.

Všechny tyto klady vykazuje i nový přípojnicový lištový systém SCENA (obr. 4). Ten je na rozdíl od předchozího třífázový a je určen pro odlišný druh světelných zdrojů. V tomto případě je dána přednost halogenidovým výbojkám o příkonu 70 a 150 W. Jejich výhodou je vyzařování bílého světla a velký světelný tok. Tyto vlastnosti lze zhodnotit zejména při osvětlování exponátů výstav, prodejních míst apod. Předností lištového systému je i velká variabilita a možnost snadno změnit konfiguraci při případné změně rozvržení interiéru.

Obr. 4. Obr. 5.

Potřebám architektů interiérů vychází vstříc AXIO, nová řada vestavných podhledových svítidel s halogenovými žárovkami MR-16 (s dichroickým reflektorem) – obr. 5. V uvedené řadě je k dispozici sedm svítidel v barvách bílá nebo chrom satén. Jelikož je konstrukce reflektoru a skleněného krytu variabilní, lze při osvětlení ploch i předmětů snadno dosáhnout žádaných efektů.

Svítidla řady AXIO s průměrem až 13 cm patří do skupiny přímých svítidel typu „downlight„. Sem je možné rozhodně zařadit i další nový produkt, svítidla řady BLAX. Model BLAX 20 (obr. 6) se od verze BLAX 10 liší pouze přídavnou skleněnou předsádkou, vystupující nad úroveň límce svítidla. Svítidla řady BLAX využívají halogenovou žárovku o maximálním příkonu 50 W s paticí G9. Zmíněná žárovka je určena pro napájení 230 V, a proto není zapotřebí použít transformátor.

Všechna dosud popisovaná vestavná svítidla jsou rotačně souměrná s kruhovým výstupním otvorem. Pro situace, kdy je třeba využít obdélníkový výstupní otvor, firma nabízí vestavné svítidlo DOBLO 10 (obr. 7). Svítidlo má působením drážkovaného reflektoru a využitím dvou halogenových žárovek na malé napětí větší účinnost.

Obr. 7. Obr. 8.

Nakonec budou představena závěsná svítidla řady CONTE (obr. 8). Jejich velkou předností je přímo-nepřímé rozložení světelného toku, tedy osvětlování přímé i nepřímé. Pro jejich vysokou účinnost a praktičnost jsou vhodná pro osvětlování kanceláří apod. Možnost směrovat světla v jedné rovině zmíněný přínos ještě umocňuje.

Věříme, že vás zlomek novinek z nabídky značky BRILUX zaujal a rádi se podíváte i na ostatní nové produkty. Jejich kompletní seznam naleznete i s vyobrazeními, schématy rozměrů a dalšími obchodními informacemi na www.brilux.cz v sekci Speciální nabídka.

BRILUX.CZ s. r. o.
Hněvkovského 574/87
617 00 Brno
tel.: 543 251 710–1
fax: 543 251 712
e-mail: info@brilux.cz
http://www.brilux.cz