časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Nechte si poradit

|

číslo 4/2005

Nechte si poradit

Rozvinutá lidská společnost využívá dnes spoustu technických vymožeností. Mnohé z nich odnese čas stejně jako módu. Nemá smysl se pokoušet vysvětlovat někomu, že to či ono vlastně k životu nepotřebuje nebo že některé tzv. vymoženosti mu život spíše komplikují, např. vyžadují složitou obsluhu, častou výměnu baterií, nebo jsou dokonce nebezpečné. Každý si jistě sám podle své povahy a svých zkušeností dosadí, co ho zklamalo a za co zbytečně vyhodil peníze. Metoda pokusů a omylů při řešení problémů je vlastně podstatou evoluce, avšak její použití v životě je zdlouhavé a drahé.

Při rozhodování o nákupu určitého spotřebiče, o objednávce potřebné služby, o zařízení nové provozovny, kanceláře nebo bytu apod. jistě každého napadne: Zeptejme se u odborníků. Dnes přece máme na všechno poradce, studia, znalce, krátce řečeno, odborníky. To se samozřejmě týká i osvětlovací techniky a osvětlení. Jak ale mezi bohatou nabídkou najít ty firmy a osoby, které opravdu své věci rozumějí a odvedou kvalitní práci za rozumné peníze?

Na tuto otázku není jednoduché odpovědět. Pokusme se aspoň připomenout několik známých zásad pro řešení osvětlení a pro nákup svítidel:

  • zvažte dobře, zda to, co plánujete, skutečně potřebujete a jak časté a dlouhé bude využití (je velmi důležité rozlišení mezi účelovým a dekorativním osvětlením),

  • nejlepšího výsledku lze dosáhnout tam, kde se osvětlení řeší souběžně se stavbou nebo vybavením prostoru (rozmístění prvků elektrických rozvodů a ovládání),

  • inspirujte se zdařilým řešením obdobné situace, promluvte si však s uživateli po delší době provozu,

  • obraťte se na známou firmu (popřípadě více firem), žádejte několik alternativních návrhů s osvětlovacími prvky od různých výrobců a exkurzi do prostor s realizovanými osvětlovacími soustavami (u solidních firem by tato fáze, včetně hrubého rozpočtu, měla být zdarma),

  • zvláště buďte opatrní při doporučení módních, jednoduchých a levných řešení (informujte se na cenu a dostupnost náhradních dílů a snadnost jejich výměny, čištění a na případná rizika provozu),

  • zvolíte-li dodavatele, uzavřete smlouvu se všemi náležitostmi, včetně způsobu placení a sankcí (ani u menších zakázek není rozumné platit předem).

Samozřejmě je potřebné aspoň u pracovních prostorů a ploch požadovat dodržení parametrů osvětlení podle platných technických norem (především podle ČSN EN 12464-1, vydané v březnu 2004).

Náměty a návrhy na řešení osvětlení a na volbu svítidel pro různé prostory budeme podle možností publikovat, problém současnosti spočívá v tom, že ne každý odborník je ochoten se dělit o svoje zkušenosti, a ne každý odborník jím skutečně je.

Ing. Jiří Novotný, šéfredaktor