časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Národní cena za studentský design 2010 – svítidlo Tvor

|

Letošním vítězem Národní ceny za studentský design, jejíž výsledky byly vyhlášeny večer 11. listopadu v prostorách Nadace pro rozvoj architektury a stavebnictví na Václavském náměstí 31, se stal absolvent Vysoké školy uměleckoprůmyslové v Praze Jindřich Vodička.
 
Porotu si získal svou diplomovou prací, interaktivním svítidlem Tvor, které je obdařeno umělou inteligenci, směřující ho pomocí čidel do nejtemnějšího místa prostoru. Tma s jeho přítomností mizí a Tvor se přesouvá jinam. Je tak v podstatě odsouzen k nekonečnému putování. Svítidlo, které je experimentem na poli interaktivního designu, bylo možné vidět prohánějící se po chodbách na říjnové přehlídce Designblok 2010 v rámci projektu Živé věci, který se zabývá interaktivním designem.
 
Mým cílem není využití interaktivity pro usnadnění či eliminaci lidské práce, nebo ke snazšímu ovládání zařízení. Svou praxi interaktivního designéra definuji jako tvorbu „živých věcí“ – neživým předmětům se pokouším dodávat vlastnosti a schopnosti živočichů,“ říká o své práci Jindřich Vodička. „Snažil jsem se vzít interaktivitu jako esenci, na které bude design založen. A pak mě napadlo svítidlo, které se bude pohybovat, vyhledávat tmavá místa a osvětlovat je. Tvor je na hranici designu a interaktivního umění, na děti působí spíš jako hračka,“ dodává designér, který původně zamýšlel, že jeho svítidlo bude chodit. „Ukázalo se to mnohem komplikovanější, zato použití dvou koleček je elegantnější. Tvor drží rovnováhu tím, že má těžiště pod osou kol, takže nemůže přepadnout. Než do bytu se více hodí do veřejného prostoru, mezi lidi. Poutá docela spolehlivě pozornost.“ Vodička doufá, že se jeho produkt dostane do malovýroby.
 
Do soutěže se letos přihlásilo 189 studentů se 170 pracemi z devatenácti středních odborných škol a vyšších odborných škol a deset z univerzit a vysokých škol. Studenti předkládali k hodnocení prototypy, modely, doprovodné plakáty a portfolia. K ocenění bylo nominováno 39 prací. Kromě hlavní ceny bylo uděleno několik ocenění Excelentní studentský design 2010 a Dobrý studentský design 2010.
 
Tento ročník se od těch minulých zásadně nelišil, pokud jde o množství škol nebo množství exponátů. Trošičku se mění témata, takže jeden rok se objeví hodně větrné energie, jiný smršť sklářského průmyslu, další rok oděvy a šperky. Hodně mě potěšil zlepšující se vztah firem ke školám a studentům, kdy hledají talenty,“ říká ředitelka Design Cabinetu CZ Lenka Žižková.
 
Vítězné práce jsou do 12. prosince k vidění na výstavě Nový (z)boží!, která se koná v galerii Nadace pro rozvoj architektury a stavitelství na Václavském náměstí. Expozice je putovní – zavítá poté do Stockholmu, Moskvy, Vídně, Bratislavy nebo Rotterdamu.
[Tiskové materiály Design Cabinet CZ.]
Jana Kotková
 
Obr. 1. Vítěz Národní ceny za studentský design Jindřich Vodička se svým svítidlem Tvor (Foto Pepa & Pipla Havlínovi)