časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Muzika na Hudebním veletrhu Praha 2006

|


Muzika na Hudebním veletrhu Praha 2006

Ve dnech 21. až 23. září 2006 se konal již čtvrtý ročník Hudebního veletrhu Praha, který ve Veletržním paláci v Praze každoročně pořádají společnost AC Expo a nakladatelství Muzikus.

Partnery Hudebního veletrhu Praha 2006 byla Asociace výrobců hudebních nástrojů ČR, Asociace prodejců hudebních nástrojů ČR, klastr hudební výroby Music Czech Made, Svaz autorů a interpretů (SAI) a Sdružení výkonných umělců (SVU). Veletrh, na kterém se prezentovali nejvýznamnější prodejci a výrobci hudebního průmyslu v České republice, byl po celou dobu přístupný jak odborníkům, tak i široké hudební veřejnosti. Navštívilo jej na 11 000 zájemců. V 81 expozicích na čisté výstavní ploše téměř 2 000 m2 představilo svoji nabídku 75 vystavovatelů, reprezentujících 362 českých i světových značek.

Obr. 1.

Obr. 1. Budova Veletržního paláce v Praze 7

Ve velké dvoraně návštěvníci nalezli především expozice dovozců elektronických i akustických hudebních nástrojů a příslušenství, ale také studiovou techniku, v pasáži A a v hale A představili vystavovatelé jevištní techniku, v hale B nahrávací i reprodukční techniku a hudební software, v pasáži C byly expozice malých firem – výrobců nástrojů, prodejců doplňků a dalších. V malé dvoraně vystavovali výrobci a dovozci akustických hudebních nástrojů a vydavatelé hudební literatury. Několik nástrojů si mohli zájemci vyzkoušet přímo na místě a pak porovnat nabídku vystavovatelů.

Doprovodný program čtvrtého ročníku veletrhu pořadatelé zaměřili především na odborné návštěvníky – muzikanty, hudební pedagogy, techniky světla a zvuku. Ve třech auditoriích, kde byly organizovány tzv. workshopy, bylo možné se po celou dobu konání akce seznámit s novinkami, technikou, tvůrčími postupy apod. předních osobností české hudební scény. Navíc byla všechna dopoledne v sále Art Minus vyhrazena prezentaci nainstalované jevištní techniky. Za tři dny se na pěti scénách a ve třech seminárních místnostech na 47 koncertech a 64 seminářích prezentovalo 725 účinkujících.

Obr. 2.

Obr. 2. Hudební veletrh Praha 2006 – pohled do hlavní dvorany (foto Luděk Stone Neužil)

Tak jako každý rok, i vloni vystoupilo několik kapel a sólistů. Z nejvýznamnějších uveďme: Marcus Deml & Pavel Razim & Filip Spálený, The Scheuflers, Pavel Jakub Ryba & Mind the Step, Ralf Jung, Liquid Boogie Roll, Arakain, Honza Kirk Běhunek, Gaia Mesiah, Koťata a jejich tygři, Zdeněk Juračka, Magnum Jazz Bigband, Blacknote, T.O.P. Dream Company, Tomáš Kočko, Vítězslav Štefl, Peter Binder a Milan Kramarovič, November 2nd, Miloš Vacík, Duende, Folk3Mail, Big Band Neratovice, Drumcircle, Pavel Fajt, Hegeš, Another Way.

Pořadatelé nezapomněli ani na nejmenší – prostor v mezaninu byl vyhrazen hudební školičce Děti, pojďte si (za)hrát, složené z několika částí. Hudební divadélko Romaneto (ve čtvrtek a v pátek) a dvojice Vanda a Standa (v sobotu) zde představili nejmenším dětem zábavnou formou při aktivní práci s divákem základní principy hudby. Při speciální aktivitě s cílem společně si zahrát pro radost Drumcircly, připravené ve spolupráci s TNM, mohli účastníci (děti i dospělí) pod vedením zkušeného koordinátora hrát různé rytmy a melodie na perkusní nástroje. V sekci Hudba hrou byly k dispozici různé elektronické hudební nástroje zapůjčené vystavovateli, které si děti pod vedením studentů konzervatoře mohly vyzkoušet. Program pro děti se setkal s velkým zájmem návštěvníků, a bude proto letos rozšířen.

Pátý ročník se bude konat ve dnech 20. až 22. září 2007, a to každý den od 10 do 18 h. Po celou dobu bude přístupný veřejnosti.

Více informací na www.huvel.cz

Ing. Marie Pragrová, CSc.