časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Muzika 2002

|

číslo 2/2002

Muzika 2002

Veletržní společnost Incheba Praha a hudební vydavatelství Muzikus letos již po osmé pořádají ve dnech 19. až 22. září 2002 mezinárodní hudební veletrh Muzika. Lze říci, že je to největší veletrh v oboru ve střední Evropě, jak rozsahem exponátů, tak počtem vystavovatelů a návštěvníků a šíří doprovodného programu.

Obr. 1.

Ve čtyřech výstavních pavilonech Výstaviště v Holešovicích se představí široké hudební i odborné veřejnosti nejvýznamnější výrobní a obchodní firmy, které v oblasti hudebních nástrojů, příslušenství, zpracování zvuku, jevištní technologie, hudební literatury a služeb v České republice působí. V pavilonech budou vystavovatelé, jejich počet již v roce 2000 překročil číslo 100, zařazeni podle nomenklatury a hlučnosti tak, aby se navzájem nerušili.

Veletrh je určen profesionálním muzikantům, hudebním pedagogům, odborníkům souvisejících profesí a obchodníkům i široké hudební veřejnosti, která má možnost seznámit se s novinkami na trhu, popř. si objednat či zakoupit některé výrobky z široké nabídky. Na své si přijdou i profesionálové z oblasti divadelní a jevištní techniky. Kromě toho, že jsou zde exponáty vystaveny, je možné je vidět či slyšet na mnoha koncertech a hudebních produkcích, které jsou nedílnou součástí veletrhu. Pro tyto akce jsou vybrány čtyři scény. Celkem veletrh zhlédne pravděpodobně 15 000 návštěvníků.

V nejtišším pavilonu E budou umístěny klasické a historické hudební nástroje, zvuková technika, hudební software a hudební nakladatelství. Zde také bude již podruhé představena akustická scéna Podkova, kde bude připraven doprovodný program určený především učitelům hudby a rodičům s dětmi. Ve středně hlučném pavilonu B návštěvníci naleznou elektronické hudební nástroje, klavíry, bicí, příslušenství. Jako každý rok se zde uskuteční řada seminářů, na nichž osobnosti naší hudební scény představí hudební nástroje, aparatury, zvuková zařízení. V zatemněných pavilonech C a D bude ozvučovací a osvětlovací technika, pódiové konstrukce a efekty, včetně předváděček a koncertů. S velkým zájmem se v loňském roce setkala taneční scéna v  pavilonu D, kde byly představeny projekty, které spojily využití klasických nástrojů používaných v populární, rockové a jazzové hudbě s technologiemi moderní taneční hudby, včetně světel a efektů.

Obr. 2.

V oblasti osvětlovací techniky se na loňském veletrhu představilo dvanáct firem. Například firma Hurrican prezentovala „inteligentní“ světla rožnovské firmy Future Light. Za zmínku stojí dva typy světel moving heads MH 860 a MH 640 a skener Eurolite TS-3. Ve stánku firmy MusicData bylo možné, vedle „inteligentních“ světel, se seznámit s řídicími světelnými pulty značky JB-Lightning. Firma PA Sound předváděla mj. diskotékové nasvětlení Trix. Firma Osvětlovací technika Vít Pavlů ukázala řídicí osvětlovací pulty MA Lightning, firma Al Elektronic vystavovala efektovou světelnou techniku vlastní výroby. V expozici firmy Dancefloor byla předvedena široká škála výrobků italské značky SGM, která patří mezi světovou špičku. Mezi jejich výrobky jsou i skenery nové generace „inteligentních“ světel, speciální efekty, špičkové světelné podlahy s atesty zatížení a nehořlavosti, světelné efekty, divadelní a televizní technika, světelné řídicí a spínací centrály – vše určeno pro profesionály. Za pozornost stály ručně ovládané světlomety zn. Griven, vhodné pro divadelní techniku. Firma Pro Dance prezentovala kromě jiného „inteligentní“ světla firmy High End Systems a efektové světelné projektory Opti, velké pozornosti se těšily předváděné venkovní a architekturní reflektory Studio Due City, např. Studio Due City-Color High Power 2500.

O tom, co představí vystavovatelé veletrhu Muzika letos, se čtenáři dočtou v podrobnějším článku v příštím čísle.

Veletrh je otevřen od čtvrtka do neděle (19. 9. až 22. 9. 2002), každý den od 10:00 do 18:00 hodin, v neděli 22. 9. do 17:00 hodin. Vstupné, které zahrnuje bohatý doprovodný program, je 100 Kč.