časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

MINI 300 – od čerpacích stanic po obchody

|

číslo 2/2004

MINI 300 – od čerpacích stanic po obchody

Když v roce 2001 Philips Lighting uváděl na trh nová svítidla pro osvětlení přestřešení čerpacích stanic řady MINI 300, málokdo si dovedl představit, jaký směr vývoje ohledně typu i aplikací vyvolají jejich unikátní světelnětechnické vlastnosti.

Standardem osvětlení čerpacích stanic 90. let dvacátého století se stala zapuštěná a přisazená svítidla PHILIPS typu MPF osazená vysokotlakými halogenidovými výbojkami HPI-T 250, popř. 400 W. Tato svítidla lze najít např. u čerpacích stanic firem Benzina, Shell, Esso, Conoco.

Obr. 1. Obr. 2. Obr. 8.

Obr. 8. a) DGP 333 - svítidlo na sloup, b) DWP 333 - nástěnné svítidlo, c) DVP 333 - světlomet

Přes velmi dobré výsledky prodeje zmíněných svítidel neustrnuli vývojoví specialisté z Philips na místě a vyvinuli zcela nový osvětlovací systém MINI 300. Základním prvkem svítidel řady MINI 300 je speciální patentovaná odrazná vrstva reflektoru s činitelem odrazu 97 %. Svítidla jsou osazována vysokotlakými halogenidovými výbojkami s keramickým hořákem Mastercolour CDM-TD 150 W barvy 942.

Jejich vysoká účinnost umožňuje uspořit ve srovnání s osvětlovací soustavou se svítidly s výbojkami HPI-T až 35 % spotřebované energie. Vysoký index podání barev (Ra = 95) a denní barva světla (Tcp = 4 200 K) použitého světelného zdroje nejen vytvářejí osvětlení příjemné pro návštěvníky, ale také podporují image čerpadlářské firmy, zejména pravdivé vnímání firemních barev (obr. 1).

Obr. 3. Obr. 4. Obr. 5.

Svítidla jsou vybavena symetrickými nebo asymetrickými reflektory pro dosažení vhodného nasvětlení vertikálních ploch stojanů a boků vozidel. Speciální vnitřní clony zabraňují oslnění přijíždějících řidičů a zvyšují tak bezpečnost. Díky menším rozměrům použitého světelného zdroje jsou i svítidla menší. Výsledkem je kompaktnější a rychlejší instalace. Svítidla se vyrábají v zápustném (obr. 2) a přisazeném (obr. 3) provedení.

Dalším logickým krokem bylo přizpůsobení těchto svítidel pro montáž na stožár (obr. 4). Rozšíření osvětlení čerpací stanice mimo samotné přestřešení má několik výhod. Celá čerpací stanice získá vzhled jasného, čistého prostoru a již z dálky působí jako zářivý orientační bod. Při vhodném odstupňování osvětlení pomáhá uvedená osvětlovací soustava řidiči v adaptaci ze „žlutého„ osvětlení komunikace na „bílé“ osvětlení prostoru stojanů.

Obr. 6. Obr. 7.

Vysoce účinná optika svítidel a možnost jednoduché změny barvy světla na teplejší pouhým použitím výbojky Mastercolour barvy 830 (Tcp = 3 000 K) inspirovala světelné designéry k využití těchto svítidel i v jiných aplikačních oblastech než jen v úzkém segmentu čerpacích stanic.

Svítidla typové řady MINI 300 jsou použita např. pro osvětlení nástupišť nádraží v nizozemském Lelystadu (obr. 5), v průmyslu může být příkladem provoz Unilever (obr. 6). V závěsném provedení jsou popisovaná svítidla používána i pro osvětlení obchodních prostorů (obr. 7).

Obr. 9.

Na letošním veletrhu Light + Building ve Frankfurtu nad Mohanem bylo představeno zatím poslední rozšíření řady svítidel MINI 300 – provedení „stealth„. Je tvořeno třemi typy: verzí pro montáž na sloup, nástěnnou verzí a klasickým „světlometovým„ provedením s montážním třmenem (obr. 8a, b, c). Svítidla jsou vybavena asymetrickými reflektory s úzkou, střední nebo širokou vyzařovací charakteristikou.

Nový estetický tvar předem určuje toto tvarové provedení pro osvětlení parků, pěších zón, interiérů (obr. 9) apod.

Svítidla zmíněné řady jsou dodávána standardně v bílé (podhledová, přisazená) nebo stříbrné (stožárová, „stealth„) barvě, na vyžádání i v barvách RAL. Na žádost zákazníka je k dispozici i speciální provedení pro osvětlování bazénů.

Problematice osvětlení čerpacích stanic se v rámci Philips Lighting věnuje skupina odborníků různého zaměření. S podrobnými výsledky jejich práce se zájemci mohou seznámit na www.petrolstationlighting.com

Philips ČR spol. s r. o.
Šafránkova 1
155 00 Praha 5
tel.: 233 099 111
fax: 233 099 326
e-mail: jakub.wittlich@philips.com
http://www.philips.cz