časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

MILAN ŠENKÝŘ – OSMONT – výrobce svítidel s tradičními i úspornými světelnými zdroji

|

číslo 1/2002

MILAN ŠENKÝŘ – OSMONT – výrobce svítidel s tradičními i úspornými světelnými zdroji

Obr. 1.

Firma Milan Šenkýř – Osmont vyrábí a dodává na náš trh již deset let přisazená, tj. stropní a nástěnná, svítidla. Tato svítidla se dnes uplatňují při osvětlování chodeb, schodišť nebo sociálních zařízení, ale své místo získávají i při osvětlování společenských prostor, hal, kanceláří i v bytové výstavbě. Důvodem tohoto využití je moderní design svítidel s možností výběru dekorativních doplňků z kovů a dřeva (obr. 1, obr. 2, obr. 3).

Významnou předností zmiňovaných svítidel je také provedení stínidel z ručně foukaného třívrstvého skla – Triplex opál s matovaným povrchem. Tři vrstvy skloviny způsobují trojí lom a vynikající rozptyl světla, čímž se dosahuje dokonalého vzhledu svítidel a snížení nežádoucího oslnění.

Sortiment interiérových svítidel doplňují svítidla exteriérová s křišťálovými stínidly v krytí IP53, 54, 64 (obr. 4).

Jako jedna z prvních českých firem nabídla firma Osmont svítidla s úspornými světelnými zdroji – svítidla s kompaktními zářivkami 9 W, 13 W, 8 W, 26 W a dlouhými kompaktními zářivkami 36 W. Nyní si tedy může každý zájemce vybrat svítidlo i podle použitého světelného zdroje.

Obr. 2. Obr. 3.

Dalším pokrokem v nabídce je její rozšíření o zářivková svítidla s elektronickými a stmí- vatelnými elektronickými předřadníky (obr. 5).

Vyšší pořizovací náklady na tato svítidla jsou kompenzovány výhodami elektronického předřadníku, mj. úsporou energie až o 30 % oproti indukčnímu předřadníku, vyšší účinností zářivky asi o 10 %, prodloužením života světelného zdroje, okamžitým startem, odstraněním stroboskopického jevu apod.

Obr. 4. Obr. 5. Obr. 6.

Jedním z cílů tohoto článku je představit novinku mezi úspornými zdroji – zářivku BIAX 2D Integral 18 W a 30 W s vlastním elektronickým předřadníkem firmy GE Lighting (tab. 1, obr. 6).

Tab. 1. Světelnětechnické charakteristiky zářivek BIAX 2D Integral
Příkon 18 W 30 W
Světelný tok 1 150 lm 2 050 lm
Patice GRZ 10d GRZ 10t
Život 10 000 h 10 000 h
Rozsah pracovních teplot –20 až +65 °C –20 až +65 °C
Doba startu 1 s 1 s
Počet spínacích cyklů 20 000 20 000

Svítidla vybavená uvedeným světelným zdrojem mají všechny přednosti zářivkových svítidel s elektronickým předřadníkem – úsporu energie atd. Dlouhý život při velkém počtu spínacích cyklů určuje tato svítidla pro prostory s častým zapínáním a vypínáním, popř. pro prostory s ovládáním pomocí pohybového čidla.

Díky plošnému tvaru světelného zdroje je zajištěno také rovnoměrné osvětlení plochy stínidla a následně jeho rovnoměrný jas.

Firma Milan Šenkýř – Osmont se i letos bude prezentovat na veletrhu Amper 2002, kde představí nejen zmiňovaný světelný zdroj, ale i interiérová svítidla s novým designem. Zájemci jsou vítáni v našem stánku č. 26 v hale 2, sektor G.

Milan Šenkýř – OSMONT
Hybrálec 129
586 01Jihlava
e-mail: osmont@osmont.cz
www.osmont.cz