časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Město místem pro život

|

Firma Philips uspořádala 24. dubna v hotelu Andel’s v Praze na Smíchově setkání s novináři. Program byl rozdělen na tři hlavní části: 

  • společné jednání všech účastníků, 
  • informace o činnosti firmy v oblasti osvětlování, 
  • informace o aktuální nabídce výrobků pro zdravotnictví.

Společné jednání zahájil generální ředitel Philips ČR Arno Kraus informací o programu a mimo jiné uvedl: „Ve smyslu naší strategie nejenom investujeme do výzkumu a vývoje, ale zároveň kontinuálně mapujeme prostředí, ve kterém žijeme a pracujeme. Proto je Česká republika jednou ze zemí, kde jsme iniciovali průzkum o kvalitě života v městech. Jeho výsledky jsou pro nás důležitým zdrojem informací o skutečných názorech lidí a o tom, co je trápí. Města jsou pro nás komplexní záležitostí. Vnímáme je jako stále se rozvíjející živé organismy, které mají vliv na to, jak se v nich cítíme, jak se nám daří a jak kvalitně žijeme. A s tím souvisí nejenom ekonomická rovina, ale i estetická, ekologická a společenská, ke které chceme aktivně přispívat.“ Následovala zajímavá informace o výsledcích zmíněného průzkumu agentury Mediaresearch.

Audiovizuální prezentace světelné techniky se týkala hlavně moderních světelných zdrojů na bázi LED a příslušných svítidel. Byla představena řada LED zdrojů pro náhradu současně používaných žárovkových a výbojkových typů. Philips nabízí zatím nejvýkonnější kompaktní LED zdroj (tzv. LED žárovku) o příkonu 12 W pro náhradu 60W žárovky.

Výstavka osvětlovací techniky byla zaměřena na tzv. LivingAmbiance, tedy osvětlení pro zpříjemnění pobytu v interiérech. Přednášky o nejnovějších světelných zdrojích, svítidlech a jejich dálkových ovladačích byly doplněny funkčními exponáty. Velmi zajímavá sestava designových svítidel (závěsné, stojanové a stolní) s jednotným prvkem – s částečně rozptylujícím toroidním krytem s viditelnými optickými žebry (refraktor), byla zastoupena stolním typem. Toto svítidlo vybavené LED zdroji překrytými vnitřním difuzorem svítidla pomocí dálkového ovladače mění intenzitu a barvu světla. Obdobné možnosti mají i další nabízená svítidla, např. reflektorová umožňující dálkově nastavovat světelné a barevné efekty na osvětlovaném povrchu. Všichni účastníci při ochodu dostali katalogy nejnovějších výrobků a záznam prezentací na DVD.

Ing. Jiří Novotný