časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Měření světla s firmou GMC - měřicí technika

|

Ing. Marek Šindelář


Světlo patří mezi významné činitele podmiňující zdravé životní prostředí, neboť zásadně ovlivňuje podmínky zrakového vnímání a přispívá k vytváření celkové duševní pohody lidí. Prostřednictvím svého zraku získává člověk asi 80 až 90 % všech informací o prostředí, které ho obklopuje.

Proto se lidé snaží využitím vhodných technických prostředků dosáhnout co nejlepších podmínek pro práci zraku. Měření a kontrola světelných parametrů, ať už z důvodu vytváření příjemného pracovního prostředí, či kontroly dodržování nařízení týkajících se bezpečnosti práce, náleží k činnostem zasahujícím téměř každé odvětví lidského konání. K nejčastěji zjišťovaným parametrům patří intenzita osvětlení a jas. Intenzita osvětlení (E) je celkový světelný tok, který dopadá na jednotku plochy. Jednotkou je lux (lx). Osvětlení jednoho luxu je vyvoláno světelným tokem jednoho lumenu (lm) rovnoměrně rozprostřeného na ploše 1 m2. Jen pro představu, osvětlení za úplňku je 0,24 lx, zatažená zimní obloha dává osvětlení 3 000 lx, za slunečného letního dne je osvětlení asi 100 000 lx, ale 100W žárovka ve vzdálenosti 2 m poskytne intenzitu osvětlení jen 35 lx. Jas (L, angl. luminance) je svítivost zdroje světla o jednotkové ploše, např. jas 1 kandely na metr čtvereční (cd/m2) má plocha 1 m2, která má svítivost 1 kandely. Je to veličina, na kterou bezprostředně reaguje zrakový orgán. Pro představu, dobře osvětlené ulice mají z pohledu řidiče jas 1 až 2 cd/m2.

Německý výrobce fototechniky a přístrojů pro měření světelných veličin Gossen Foto- und Lichtmesstechnik GmbH nabízí moderní přístroje určené k měření osvětlení a jasu podle normy DIN 5032-7 ve třídách B a C. Přístroje na jedné straně vynikají snadnou a přehlednou obsluhou a na straně druhé poskytují uživateli, díky zabudované komunikaci s použitím rozhraní USB, pohodlí při zpracovávání a vyhodnocování naměřených hodnot na počítači.

Mavolux 5032 B a Mavolux 5032 C USB

Oba digitální přístroje pro měření intenzity osvětlení, tzv. luxmetry, odpovídají normě DIN 5032-7. Mavolux 5032 B splňuje třídu B a Mavolux 5032 C třídu C. S oběma přístroji lze bez dalšího příslušenství měřit nejvyšší hodnoty intenzity osvětlení (denní světlo, světlomet atd.). Mavolux 5032 B je díky své velké počáteční citlivosti (0,01 lx) vhodný k měření intenzity osvětlení v oblasti nízkých hodnot (nouzové osvětlení) a jeho zařazení do třídy B jej předurčuje i k přesným certifikačním měřením. S oběma přístroji lze měřit jak horizontální a vertikální, tak i cylindrickou intenzitu osvětlení. Přístroje se skládají z obslužné části s displejem LCD, ke které je kabelem připojena vlastní měřicí sonda. Standardní délka kabelu je 1,5 m, ale podle potřeby lze přístroje dodat i s kabelem délky 3, 5 nebo 10 m. Odnímatelná clonka, jež je k dispozici jako volitelné příslušenství, umožňuje měřit jas. Clonka se jednoduše našroubuje na měřicí sondu, tím sepne vestavěný kontakt a přístroj automaticky detekuje měření jasu. Tato funkce se na displeji projeví změnou jednotky z lx na cd/m2. Přístroj je dodáván v praktickém kufříku včetně kabelu USB pro připojení k počítači.

Mavo-Monitor USB

Mavo-Monitor je digitální přístroj třídy B odpovídající normě DIN 5032-7, který byl speciálně vyvinut k měření jasu monitorů a displejových zobrazovacích jednotek. Přístroj má zvýšenou citlivost v oblasti nízkých hodnot, jež činí 0,01 cd/m2. Tato skutečnost je velmi důležitá při měření kontrastních poměrů monitorů, zejména při měření nominální hodnoty černé barvy, kde následkem jakékoliv nepřesnosti je velká chyba měření. I tento přístroj je standardně dodáván v kufříku včetně kabelu USB.

Ostatní přístroje z výrobního sortimentu firmy Gossen Foto- und Lichtmesstechnik GmbH lze najít na adrese www. gossen-photo.de. Na český trh je dodává a technickou podporu zajišťuje firma GMC – měřicí technika, s. r. o., Blansko (www.gmc.cz).

Obr. 1. Luxmetr Mavolux 5032 B