časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Měření osvětlení

|


Měření osvětlení

Osvětlení na pracovištích, v nemocnicích, úřadech a školách musí odpovídat předepsaným normám. Zda osvětlení skutečně dosahuje požadovaných hodnot, změříte snadno a efektivně přístrojem testo 545. Výsledky si můžete vytisknout přímo na místě měření tiskárnou protokolů testo s infračerveným přenosem dat.

Využitím softwaru ComSoft (příslušenství) mohou být jednotlivá místa měření uložena v paměti ručního přístroje. Požadované místo je poté zvoleno tlačítky a veškeré naměřené údaje jsou k tomuto místu přiřazeny během ukládání.

Obr. 1.

Z naměřených hodnot vypočtete průměrnou hodnotu pouhým stiskem tlačítka. To je velmi užitečné, je-li např. potřeba zjistit průměrnou hodnotu intenzity osvětlení na pracovní ploše. Testo 545 je nepostradatelným pomocníkem, který uživatelovu práci značně ulehčí.

Světelná charakteristika

Přibližně 80 % všech vjemů je optické povahy, a tudíž je vnímáme očima. Dostatečné, rovnoměrné osvětlení je pro ochranu očí nevyhnutelné.

Přizpůsobení lidskému oku

Naše oči jsou mnohem citlivější na žlutou a zelenou složku světla než na modrou a červenou. To musí luxmetr brát v úvahu. V přístroji testo 545 tuto úlohu plní speciální optický filtr. Pouze s tímto typem filtru je možné přesně měřit různé světelné zdroje, které se mohou lišit barvou – např. rtuťové či sodíkové výbojky.

Výpočet průměrné hodnoty

Uživatel má k dispozici výpočet průměrné hodnoty z měření v určitém časovém intervalu či z měření ve více bodech. Průměrné hodnoty mohou být uloženy do paměti přístroje a vytištěny.

Pohodlná analýza dat

Pomocí programu lze zadat seznam až 99 míst měření a poté jednotlivě uložené hodnoty graficky zpracovat. Tento „světelný profil„ dává přehled o rovnoměrnosti osvětlení.

Testo, s. r. o.
Jinonická 80
158 00 Praha 5
tel.: 257 290 205
fax: 257 290 410
e-mail: info@testo.cz
http://www.testo.cz