časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Měli bychom si více pomáhat

|

S velkým pracovním zatížením mnozí z nás stále častěji využívají služeb různých expertů, specialistů, poradců a konzultantů. Rovněž různé odborné práce, úpravy, opravy v bytech a soukromých domech svěřujeme většinou odborníkům, řemeslníkům, prostě profesionálům. Mnoho lidí, kteří by jinak byli nezaměstnaní, se dnes věnuje podobným odborným činnostem, zejména obchodu, bohužel často bez příslušné kvalifikace, tj. nemají ani vzdělání, ani praxi.
 
Není třeba věnovat zvláštní pozornost běžnému zboží a službám, které je možné reklamovat a bez nichž bychom se často obešli. Mnohem závažnější jsou větší investice do výstavby a rekonstrukcí domů a bytů a jejich vybavení. U velkých akcí státních, družstevních i soukromých je problém nejen v odbornosti, avšak také v tom, že zde působí lobbování a úplatky. Samozřejmě i při spolupůsobení všech zmíněných činitelů může nakonec vzniknout dobrý výsledek. Stále však platí – dobrá rada nad zlato – a nemusí být nutně poskytnuta jen za peníze. To platí rovněž v oboru světelná technika.
 
Investice do osvětlení velkých moderních administrativních budov často dosahuje až deseti procent celkových stavebních nákladů. Současné požadavky na osvětlení kanceláří 500 lx, chodeb 100 lx, schodišť 150 lx a nutnost zřizovat nouzové osvětlení vedou k nákladným řešením. Aby se svítilo jen tam, kde a kdy je to nutné, používají se tzv. inteligentní řídicí a monitorovací systémy, neboť energie je stále dražší. Dobré osvětlení na většině pracovišť vyžaduje odpovídající zlepšování osvětlení také v soukromých prostorech určených k aktivnímu využívání času. K požadavkům technickým přistupují také estetická a prestižní hlediska. Vše je poměrně drahé a nejdražší jsou chybná řešení, která kromě velké spotřeby energie a provozních problémů nesplňují svůj účel, tj. neposkytují dobré osvětlení a pohodu. Dobré řešení je takové, které funguje, aniž ho vnímáme.
 
Máte-li problém s osvětlením, obraťte se na vyzkoušené firmy a rádce. Ten, kdo sám radí a dodává osvětlení, by se měl stále učit a nelitovat času stráveného při konzultacích s klienty. Vyplatí se to. Jedna z moudrých rad dalajlámy pro třetí milénium zní: „Děl se o svoje znalosti. Je to cesta, jak dosáhnout nesmrtelnosti. Buď šetrný k Zemi.“
 
V duchu této filozofie se snaží pracovat i redakce časopisu Světlo. Abychom však mohli publikovat názory a zkušenosti, potřebujeme je od vás získávat. Věnujte aspoň jedno procento vašeho času napsání vaší zkušenosti, pomůžete jiným a oni mohou příště pomoci vám.
 
Ing. Jiří Novotný, šéfredaktor