časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Máme dost informací?

|

Žijeme ve století informací. O tom se nás snaží přesvědčit všechna média, včetně internetu, když nám sdělují spoustu údajných novinek, ačkoliv buď pocházejí ze stejného zdroje, nebo sdělovací prostředky zprávy vzájemně přebírají. V poslední době se mnozí autoři ani nesnaží uvádět zdroj. U všeobecných zpráv si toho snad nikdo nevšimne. Bohužel se ale v poslední době rozšířilo opisování i ve světě tvořivé práce ve školství, na univerzitách, ve vědě atd., tedy v oblastech, kde jde o prestiž, tituly i o peníze. Je to nemorální a mělo by to být trestné.
 
Získávat včas všechny důležité informace je pro řadu odborností nezbytné. Obtíž je v tom, že není snadné ve spoustě zpráv vyhledat ty důležité a hlavně skutečně důvěryhodné. Některé univerzity již používají programy na vyhledávání originálů k plagiátům, kterými se někteří podnikaví studenti, doktorandi i další ambiciózní lidé snaží urychlit svůj profesní i společenský vzestup.
 
Obecně lze tedy konstatovat, že s informacemi je to v konzumní společnosti jako s jídlem, oblékáním, zábavou, tj. hrozí přesycenost, zhoršení kvality a snížení zájmu. Na nepravdivou reklamu jsme si již zvykli. Jak se však vyrovnávat se zavádějícími nebo neúplnými informacemi o výrobcích a službách? Zvláště obyčejní a mladí lidé bez zvláštních zkušeností a odborného vzdělání mají často problémy, především když hledají co nejlépe placené zaměstnání. Být dynamický, flexibilní, společenský, pracovitý atd. není vůbec jednoduché. K tomu nestačí ovládat počítačové hry, sportovat a dobře se oblékat. Je třeba se stále učit a často se vracet k základům.
 
Abychom nezatěžovali naše čtenáře nadbytečnými zprávami a nepřipravovali je o čas, snažíme se v našem časopise publikovat hlavně původní autorské příspěvky, jejichž správnost a aktuálnost ověřují externí recenzenti. U převzatých článků vyžadujeme svolení autora a periodika, v němž byl publikován. V poslední době jsme začali uveřejňovat volné série článků se základními informacemi z různých oblastí světelné techniky. S tímto oborem je to obdobné jako u češtiny, matematiky nebo u stavby domu. Od střechy se začíná velmi těžko. Dvoudílný přehled právních předpisů a norem týkajících se osvětlování byl zpracován a publikován na žádost projektantů.
 
Uvítáme samozřejmě vaše další náměty na články s aktuální odbornou tématikou.
 
Ing. Jiří Novotný, šéfredaktor