časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

LUNA – svítidla nové generace

|

Osvětlení Kulturního domu Radost v Havířově
 
Ing. Lenka Žilová, Hormen CE a. s.
 

Svítidla nové generace přinášející novou dimenzi v profesionálním osvětlování interiérů

 
Svítidla LUNA, projektovaná a dodávaná společností HORMEN CE a. s., jsou vhodná nejen k osvětlování významných společenských a obchodních prostor, ale i všude tam, kde je zapotřebí simulovat denní osvětlení.
 
Významným prvkem těchto svítidel je speciální difuzor vyrobený z barisolové fólie, která vyniká schopností velmi dobře rozptylovat světlo. Díky vhodně zvoleným rozměrům svítidel a umístění lineárních zářivek lze na ploše difuzoru dosáhnout efektu zcela rovnoměrného jasu, takže uživatel nerozpozná jednotlivé světelné zdroje ani při umístění svítidla ve velmi malé výšce.
 
Svítidla Luna jsou standardně dodávána jako čtvercová, v jiných verzích jsou vyráběna na zakázku podle přání zákazníka. Lze je instalovat přímo na strop, zavěsit nebo vestavět do různých podhledových stropů.
 

Kulturní dům Radost v Havířově

 
Kulturní dům Radost (původně kino Radost) stojí v chráněném památkovém území ve městě Havířově. Tato nově zrekonstruovaná budova je nejtypičtějším objektem uměleckého stylu zvaného Sorela (socialistický realismus); v roce 2003 byla vyhlášena kulturní památkou.
 
Původní kino Radost bylo navrženo a využíváno jako jedna z hlavních kulturních institucí tehdy nově zakládaného města (padesátá léta 20. století). Nacházel se zde nejen první promítací, ale i taneční sál. Pro zajímavost: prvním filmem, který se v kině promítal, byla Rudá záře nad Kladnem. Poslední film byl promítán v roce 1993.
 
Po vyhlášení budovy kulturní památkou a po současné rekonstrukci, která byla ukončena v červenci 2007, se účel budovy změnil a kino Radost bylo přejmenováno na Kulturní dům Radost.
 
V současné době je v přízemí objektu kavárna, taneční parket a šatny. V prvním patře je víceúčelový sál s posuvnou portálovou stěnou a foyer s původní repasovanou nástěnnou malbou.
 
K osvětlení koncertní síně nově rekonstruované budovy kina Radost v Havířově si vedení havířovské radnice vybralo společnost Hormen CE a. s., která projektovala osvětlovací soustavu a následně dodala dvacet čtyři svítidel Luna, vyrobených podle návrhu ostravského ateliéru Arkos pod vedením Ing. arch. Víta Klimeše. Tato svítidla jsou vybavena nejen předřadníky DALI, ale i speciálními moduly Inotec. Zvýrazňující osvětlení zajišťují lineární barevné zářivky Osram T8 zapojené v systému RGB. Použitím speciálních modulů Inotec mohou tato svítidla plnit funkci nouzových i protipanických svítidel. Světelné scény jsou ovládány ze speciálního panelu v prostoru koncertní místnosti, ale zároveň je celý systém napojen na řízení DMX, které ovládá obsluha z místnosti režie. Nastavením zvýrazňujícího osvětlení je možné navodit vhodnou světelnou atmosféru při jakékoliv příležitosti.
 

Konferenční centrum hotelu Park Inn, Ostrava

 
V roce 2008 společnost Hormen CE a. s. realizovala pro společnost Red Group projekt The Orchard – Hotel Park Inn Ostrava. Svítidla Luna si investor vybral nejen k osvětlení konferenčního sálu hotelu, ale taktéž do komunikačních prostor v jednotlivých podlažích, kde tato svítidla navozují dojem denního světla. V konferenčním centru jsou použita speciálně upravená svítidla Luna s elektronickými předřadníky pracujícími s protokolem DALI. Za světelné zdroje byly zvoleny lineární zářivky T5 Osram s teplotou chromatičnosti 2 700 K, 4 000 K, 6 500 K a 8 000 K. Tyto světelné zdroje v kombinaci se systémem regulace s protokolem DALI umožňují nejen simulovat denní osvětlení v závislosti na denní době, ale taktéž plynule regulovat intenzitu osvětlení podle potřeb uživatele. Odstíny s nižší teplotou chromatičnosti dominují ráno (2 700 K), v poledne se na výsledném dojmu nejvíce podílejí zdroje s teplotou chromatičnosti 6 500 K a 8 000 K. Takto realizovaná osvětlovací soustava s dynamikou osvětlení příznivě přispívá ke zrakové pohodě účastníků např. konferencí nebo nejrůznějších společenských událostí.
 

Závěr

 
Ke svítidlům Luna techničtí konzultanti společnosti Hormen CE a. s. v Praze, v Brně, Ostravě i Bratislavě (dceřiná společnost Hormen SK s. r. o.) zákazníkům zpracují světelnětechnické návrhy osvětlení, včetně návrhu ovládání osvětlovacích soustav. Nedílnou součástí dodávky osvětlovací soustavy je oživení jednotlivých prvků, ale i naprogramování požadovaných scén podle zadání uživatele.
 
Společnost Hormen CE a. s. patří mezi špičku firem na trhu s osvětlovací technikou. Poskytuje kompletní sortiment svítidel pro interiéry, exteriéry a systémy nouzového osvětlení s centrální baterií. Služby této společnosti, které jsou určeny především investorům, architektům a elektroprojektantům, tradičně zahrnují světelnětechnické návrhy vypracované v souladu s platnými normami (výpočet osvětlení), zakreslení řešení do projektové dokumentace, kalkulaci nákladů, vizualizaci řešených prostor, dodávku svítidel, měření parametrů umělého osvětlení, vyhotovení protokolu o měření a energetickou optimalizaci soustavy vzhledem k investičním a provozním nákladům.
 

Výroba svítidel značky Hormen

 
Počátkem roku 2009 společnost zahájila vlastní výrobu svítidel značky Hormen. Součástí závodu je i nově zřízené oddělení designu a konstrukce svítidel. Sortiment produktů Hormen je sestaven tak, aby společnost mohla nabídnout a vyřešit celkové osvětlení různých typů moderních objektů.
 
Společnost Hormen se především specializuje na výrobu svítidel do obchodních a kancelářských prostor, do nákupních či zábavních center, do různých typů administrativních budov a hotelů. Od vlastní výroby si slibuje, že své služby bude moci ještě lépe „ušít na míru“ potřeb svých zákazníků, a vyjít tak rychle a pružně vstříc i velmi specifickým požadavkům.
 
Svítidla Hormen se vyznačují vynikající kvalitou, moderním designem a jsou cenově dostupná.
 
Obr. 1. Dvě scény osvětlení koncertní síně KD Radost svítidlem Luna
Obr. 2. KD Radost – pohled zvenku
Obr. 3. KD Radost – exteriérové osvětlení