časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Louis & Poulsen – světlo jako z pohádky H. CH. Andersena

|


Louis & Poulsen – světlo jako z pohádky H. CH. Andersena

Michal Rod,
Bulb by HORIZONT spol. s r. o.

„Light is much more than measurable entity,„ takto zájemce uvítá aktuální katalog dánské firmy Luis & Poulsen (LP); česky lze snad říci „Světlo je mnohem víc nežli měřitelná věc„. Avšak ponechme stranou tento těžko vyvratitelný fakt a představme stručně značku, která si jistě zaslouží více pozornosti.

Obr. 1.

Obr. 1. Svítidlo Ph Artichoke
design: Louis Poulsen, rozměr: Ć 480, 600, 720, 840 mm, světelný zdroj: halogenidová výbojka HIT 35 až 150 W/G12, halogenová žárovka 200 W, 500 W, materiál: měď, korozivzdorná ocel, bílá

Těžko hledat na trhu osvětlení firmu s delší tradicí, než má dánská ikona Louis & Poulsen. Společnost, která od třetí dekády minulého století definuje pojem „skandinávský design„, působí na trhu již více než 80 let. Značka Louis & Poulsen však má kořeny mnohem delší, sahající až do roku 1890. V současné době má firma pobočky ve třinácti zemích se sítí distributorů po celém světě.

Společnost, resp. její světelná divize, nabízí svítidla do interiéru i exteriéru pro soukromý i veřejný sektor a přitom se zaměřuje na náročnou klientelu. LP se snaží držet krok s dynamicky se rozvíjejícím trhem v oboru osvětlení a kromě svých tradičních, dobře zavedených svítidel na klasické světelné zdroje (žárovka, zářivka, kompaktní zářivka a výbojka) nabízí dnes tolik populární a ve velké míře používaný zdroj LED.

Obr. 2.

Obr. 2. Svítidlo Cambell
design: Louise Cambell, rozměr: Ć 275 × 371 mm (vnější), 229 × 370 mm (vnitřní), světelný zdroj: halogen 75 W R80, materiál: foukané čiré sklo s mléčným (vnitřní a vnější stínidlo)

Charakterizovat LP není jednoduché – je zde patrný sklon ke skandinávsky chladnému (místy industriálnímu) designu, nenápadnost až odměřenost tolik typická pro severní země nebo v posledních letech snaha držet krok s aktuálními trendy – viz spolupráce se současnými dánskými i světovými designéry (Louise Cambellová a její novinky Collage a Cambell, Shoichi Uchiyama se zavěšeným svítidlem Enigma). Na první místo ale patří především funkcionalita spojená s prvotřídním designem s použitím osvědčených soudobých materiálů jako hliník, měď nebo sklo.

Z názvů některých svítidel (Nyhavn, Oslo, Malmo) se může zdát, že LP je náležitě hrdá na svůj severský původ, nicméně otevřená spolupráce s uvedenými designéry svědčí o pravém opaku. LP chce oslovit nejen svou historií, ale i moderními a novátorskými postupy.

Obr. 3.

Obr. 3. Svítidlo Collage
design: Louise Cambell, rozměr: 600 × 360 mm, světelný zdroj: žárovka standard 100 W/E27, materiál: akrylová pryskyřice upravená laserem

Co nelze značce Louis & Poulsen upřít, je nadčasovost a specifický design jednotlivých svítidel. Při pohledu na čas jako na ukazatel kvality jistě více než dvě třetiny současného sortimentu tyto požadavky splňuje. Architekt a designér Arne Jacobsen jistě netušil, že některá jím navržená svítidla přežijí jeho samého i konec milénia.

Z významných staveb poslední doby, na kterých se značka LP podílela, jmenujme např. Dům opery v Kodani, přístav Dunkerque ve Francii, letiště v Kodani, vlakové nádraží v německém Ludwigshafenu nebo hotel a kasino Mandalay Bay v Las Vegas.

Na českém trhu by firma Louis & Poulsen prostřednictvím svého distributora chtěla oslovit potenciální zákazníky svým jménem, tradicí, kvalitou a nezaměnitelným, těžko napodobitelným designem svých produktů. Ty bude možné v krátké době vidět i v naší metropoli v Praze-Holešovicích, v prezentačních prostorách výhradního distributora této společnosti, firmy Bulb by HORIZONT spol. s r. o., a v nákupním centru Palladium (např. svítidla Ph Artichoke, Cambell atd.).

Showroom Designového osvětlení Bulb by Horizont
Komunardů 32
170 00 Praha 7
tel.: 220 805 410
fax: 266 710 389
e-mail: info@bulb.cz
http://www.bulb.cz