časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Light and Glass za zachování SUPŠS v Kamenickém Šenově

|

Dne 1. prosince 2009 svolal náměstek hejtmana Libereckého kraje pro školství, mládež, sport a tělovýchovu Bc. Radek Cikl tiskovou konferenci, na které oznámil záměr zřizovatele sloučit SUPŠS v Kamenickém Šenově se SPŠ v Novém Boru k 1. dubnu 2010. Toto sloučení by ve skutečnosti znamenalo fyzickou likvidaci nejstarší sklářské školy na světě a ukončení její činnosti, trvající 153 let. Toto rozhodnutí vyvolalo vlnu protestů doma i v zahraničí. Za zachování školy se postavili významné organizace i jednotlivci. Vznikly česká a zahraniční verze petiční akce za zachování školy a studenti SUPŠS uspořádali protestní demonstraci proti sloučení obou škol. Do akce na záchranu školy vstoupila také organizace Light and Glass. Tato organizace byla založena v květnu 2000 v Kamenickém Šenově. Organizace má za úkol výzkum vysoce kvalitních osvětlovadel a lustrů, jehož výsledky by měly využívat muzea, zámky, kostely a sběratelé. Light and Glass by mělo být fórem pro setkávání historiků, restaurátorů, vědců, obchodníků a sběratelů. Součástí programu této organizace je také vzdělávání a výchova.
 
Evropská organizace European Society and Documentationcentre for Chandeliers, Light and Lighting uveřejnila v těchto dnech na svých webových stránkách oznámení o vzniku sekce Education with Glass and Light.
 
 
Jedním z hlavních cílů této nově vytvořené sekce je pomoci zachovat SUPŠS v Kamenickém Šenově, nejstarší sklářskou školu na světě. Sekce Education with Glass and Light chce zprostředkovat jednání mezi sdružením International Glass Alliance, reprezentovaným paní Amy Brabender, MA, a zřizovatelem školy, zastoupeným panem Bc. Radkem Ciklem, na kterém bude předložen oficiální dokument s plánem na zachování školy.