časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

LED svítidla pro celkové osvětlení

|

Ing. Jakub Wittlich, Philips ČR s. r. o., divize Lighting
 
Svítidla osazená světelnými diodami (LED) postupně pronikají do dalších a dalších aplikačních oblastí světelné techniky. Doba, kdy jejich základní předností určující způsob využití byla možnost vytvářet barevné, dynamicky proměnné a přesně směrované světlo, se dnes zdá být již jakýmsi pravěkem. Vývoj měrného výkonu LED a zejména možnosti výběru odstínů kvalitního bílého světla s indexy podání barev 80 či 90 rozšiřují oblasti využití svítidel s LED od více či méně barevného nasvětlení fasád, efektového akcentního osvětlení interiérů po veřejné osvětlení a celkové osvětlování interiérů.
 
V tomto článku je pozornost věnována LED svítidlům Philips určeným právě pro celkové osvětlení, která byla uvedena nebo jsou uváděna na trh v tomto roce.
 

Podhledová svítidla DayZone

 
Typová řada DayZone je tvořena zápustnými svítidly ve dvou tvarech. Čtvercové (obr. 1) je určeno pro podhledy s modulem 600, popř. 625 mm, kruhové (obr. 2) najde uplatnění zejména v sádrokartonových stropech. Obě se vyrábějí ve verzích označovaných 500 lx nebo 300 lx. Jde tedy o svítidla k osvětlování pracovních míst a jejich okolí. Optický systém mikročočkové optiky vytváří rozložení svítivosti vhodné pro kancelářské prostory s omezením oslnění na úrovni UGR 19. Energetické parametry jsou dány výběrem svítidla se světlem teploty chromatičnosti 3 000 nebo 4 000 K a světelným tokem 2 000 nebo 3 500 lm. Měrný výkon se pohybuje v rozmezí 47 a 55 lm/W. Samozřejmostí je možnost regulace protokolem DALI, poskytující prostor pro další energetické úspory; základní úspora ve srovnání s řešením s klasickými zářivkami dosahuje až 20 %.
 

Přímá svítidla „downligt“

 
LuxSpace je označení komplexní řady LED svítidel typu downlight (obr. 3). Jejich čtyři výkonové varianty lze pro představu srovnat s obdobnými svítidly pro kompaktní zářivky: Micro s příkonem 12 W nahrazuje downlight 1× 18 W, Mini s příkonem 18,4 W downlight 2× 18 W, Compact s příkonem 35,4 W downlight 2× 26 W a nejnovější verze Compact Power s příkonem 48 W downlight 2× 32 W. Svítidla všech verzí mají klasický kruhový tvar, Mini je i ve verzi čtvercové. Svítidla jsou určena pro použití v kancelářích, kancelářských budovách, obchodech a hotelích. Aby vyhověla různým požadavkům v různorodých úlohách lze je doplnit různými skly – ať již dekoračními nebo funkčním pro zvýšení stupně krytí IP. Rovněž je možné volit různé varianty reflektorů a hodnot indexu oslnění UGR. Co se týče svítidel Mini a Compact, lze volit mezi hodnotami UGR 19 či 22, u typů Micro a Compact Power mezi hodnotami 22 a 25. Výběr teploty chromatičnosti světla 3 000 nebo 4 000 K s indexem podání barev 80 je samozřejmostí. Tato univerzální typová řada je doplněna svítidly s řízením DALI či s integrovaným modulem pro nouzové osvětlení.
 
Život zdrojů svítidel obou zmíněných typových řad je 50 000 h při poklesu světelného toku na 70 % jmenovité hodnoty.
 

Designová svítidla

 
Kromě převážně funkčního účinného celkového osvětlení je třeba v kancelářských budovách, obchodech a pohostinských zařízeních vytvářet i světelná řešení vhodná pro reprezentativní prostory, jako jsou např. jednací místnosti, exkluzivní nabídky zboží, bary s využitím svítidel neotřelého designu. Pro tyto účely je v nabídce Philips k dispozici svítidlo DaySign (obr. 4 až obr. 6). Srdcem této typové řady je svíticí disk s LED vytvářející homogenně vyzařující mezikruží. Tento disk produkuje teplé nebo studené (3 000 nebo 4 000 K) bílé světlo s úhlem poloviční svítivosti 36 či 60°. Po světelné stránce je možné hovořit o ekvivalentu malonapěťové halogenové žárovky 50 W. Život světelného zdroje je 35 000 h při poklesu světelného toku na 70 % jmenovité hodnoty. Svítidla se vyrábějí ve verzi do přípojnice a pro přisazenou či závěsnou montáž v jednoduchém nebo dvojitém provedení. Škála barev sahá od bílé, přes černou, mosaznou, chromovou po barvy z řady RAL podle přání zákazníka. Jejich povrch je matný nebo vysoce lesklý.
 

Svítidla pro náročnější prostředí

 
V komerčních budovách jsou kromě pracovních a reprezentativních prostor i např. garáže a sklady. Pro tyto prostory je určeno svítidlo Pacific LED (obr. 7). Je tvarově a koncepčně zcela nové, s krytím IP66 a odolností proti nárazu IK08 a je osazeno diodami LED. Modul s diodami je vyměnitelný, což usnadňuje údržbu, při poškození výměnu, popř. v budoucnosti nahrazení za ještě účinnější moduly. Svítidla jsou vybavena reflektory buď s širokým vyzařováním s UGR 21 (pro parkoviště), nebo s úzkým vyzařováním s UGR 23 pro chlazené sklady. Zde se uplatní další významná vlastnost LED, a to malá závislost světelného toku na teplotě okolí. Například při teplotě prostředí –18 °C poklesne světelný tok zářivek T5 na 70 % jmenovité hodnoty, zatímco světelný tok LED vzroste na 110 % jmenovité hodnoty. Svítidlo s příkonem 29 W poskytuje světelný tok 2 000 nebo 2 300 lm (podle teploty chromatičnosti), přípustný rozsah teplot okolí je –30 až +35 °C.
 
Kromě typů s LED je toto svítidlo zaváděno i ve variantě se zářivkami TL5.
 
Kontakty:
Philips ČR spol. s r. o., divize Lighting
Šafránkova 1, 155 00 Praha 5
tel.: +420 233 099 111
fax: +420 233 099 326
 
Philips Slovakia s. r. o.
Plynárenská 7/B, 821 09 Bratislava, SK
tel.: +421 2 20 666 127
fax: +421 2 20 666 159
 
Obr. 1. Svítidlo DayZone čtvercové
Obr. 2. Svítidlo DayZone kruhové
Obr. 3. Svítidlo Downlight LuxSpace
Obr. 4. Svítidlo DaySign závěsné
Obr. 5. Svítidlo DaySign přisazené
Obr. 6. Svítidlo DaySign přípojnicové
Obr. 7. Svítidlo Pacific LED